Sprawdzian trzecioklasistów

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

hanamat
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Sprawdzian trzecioklasistów

Postautor: hanamat » 2012-06-27, 20:42

Co do programów naprawczych i tych wszystkich testów próbnych, jako n-le skupiamy się głównie na wynikach i rankingu szkól tj. u nas uczą lepiej, obok gorzej, gdzieś beznadziejnie. Dawniej bez pisania planów naprawczych (napisać łatwo, a z realizacją różnie bywa) n-l wiedział, nad jakimi umiejętnościami uczniów należy jeszcze popracować.

Peonia

Postautor: Peonia » 2012-06-27, 20:57

Ja też jestem przeciwniczką tych sprawdzianów, tym bardziej, że z OBUT wyznacznikiem sukcesu dzieci był czas, a w zasadzie jego brak na napisanie listu, a tym samym strata punktów. Denerwuje mnie to uczenie pod test. Testujemy dzieci od klasy I. Takiego hopla ma dyrektorka. Potem analizy wychowawców, potem analizy analiz wychowawców, wnioski i programy naprawcze. To papierologia. Dawniej nikt programów naprawczych nie tworzył, a i tak kształcenie szło do przodu.

W mojej klasie, gdzie było 17 dzieci z opiniami ppp/na 29 (jeden uczeń teraz w czerwcu otrzymał orzeczenie o kształceniu specjalnym) nie mogę liczyć na sukcesy. U koleżanki na 22 uczniów tylko dwoje uczniów napisało słabo. Ranking? Dla kogo i po co? Co on da? Przecież nie wypadnę w nim ja i ani moja klasa pozytywnie. Juz na starcie jesteśmy na pozycji straconej. A mimo wszystko dzieci sie rozwijają, robią postępy. Oczywiscie w miarę swoich mozliwości.

Czy ja gorzej uczę, czy kolezanka lepiej? Wiadomo, trudno powiedzieć, ale pewnikiem jest fakt, że ona ma doskonały zespół klasowy, a ja nie.

Marzę, aby w przyszłym roku otrzymać dobry zespół pod względem nauki, bo zmeczyło mnie pisanie diagnoz pomocy psych.-ped., wniosków i opinii do poradni o badanie ucznia itp.

koma

Postautor: koma » 2012-06-27, 21:15

Peonia pisze:Czy ja gorzej uczę, czy kolezanka lepiej? Wiadomo, trudno powiedzieć, ale pewnikiem jest fakt, że ona ma doskonały zespół klasowy, a ja nie.

Dlatego napisałam, że cokolwiek widać dopiero po kilku latach pisania testu.
I żebym była dobrze zrozumiana - nie jestem fanką tego typu testów.

Peonia, Ty właśnie popełniasz teraz błąd, porównując tegoroczny wynik swojej klasy z tegorocznym wynikiem koleżanki. Tak nie należny robić. Trafiło się, że ona ma dobry zespół - Ty słabszy. Należałoby więc raczej zastanowić się, dlaczego tak jest: może macie zły sposób zapisów do poszczególnych klas?
Nie należny tez porównywać wyniku z wynikiem ubiegłorocznym: a bo w tamtym roku ja miałam 80%, a teraz koleżanka ma 50%, więc ja jestem lepsza. Nic bardziej błędnego!
Po prostu test był inny.
Należny porównywać sie tylko ze średnim wynikiem szkół podobnych do Waszej.

Nie należy tez mówić o tym, że było mało czasu, bo wszystkie dzieciaki w Polsce miały tego czasu tyle samo

Trzeba umiec interpretować wynik sprawdzianu - bo inaczej stać nas tylko na krytykę - albo samego testu, albo poziomu nauczania, albo procedur...

Peonia

Postautor: Peonia » 2012-06-27, 21:54

Masz rację.

Porównuję wynik z wynikiem kolezanki, ale tylko dlatego, żeby zwrócić własnie uwagę na różnice między zespołami. Zespoły tworzy dyrektor wg własnego uznania i komitywy. Opinie wypowiadane przez dyrekcję "ta klasa jest najlepsza" utwierdza innych nauczycieli słuchających wiadomość na radzie, że pani X ma dobre wyniki, więc jest wspaniałym nauczycielem. A to przecież nie jej sukces tylko wspaniałe predyspozycje uczniów. Kolejna, inna, klasa uzyskała w Operonie najlepszą średnią,więc słyszę obecnie, że dzieci pani Y są bardzo zdolne, co nie jest prawdą. Pani Y sama wklepywała wyniki swojej klasy na stronę internetową,(tak jak my wszystkie) nieco je zmodyfikowała (Hmm... w górę) i nagle okazała się jej klasa najlepszą, przy czym w całym cyklu kształcenia dzieci z tejże klasy nigdy nie osiagnęły sukcesów w konkursach wiedzowych: szkolnych, miejskich, powiatowych, czy ogólnopolskich.

Ja w swoje klasie, oprócz słabiutkich uczniów, mam 12 zdolnych. I to oni stale reprezentują szkołę w konkursach, zdobywają zazwyczaj pierwsze miejsca. Bardzo mnie to cieszy i utwierdza w przekonaniu, że pracuję dobrze. Ale o mojej klasie mówią "trudna", nowa wychowawczyni jeszcze dzieci nie zna, a już wzdycha. O tamtej klasie, pani Y mówią "zdolna". Nowy wychowawca się cieszy. Inni przedmiotowcy też. Wszystko się jednak okaże po wakacjach. Prawda sama się odsłoni.

Te sprawdziany szufladkują dzieci, analizy przeobrażają się w rankingi. Sprawdzian więc stracił sens...

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2012-06-27, 23:35

Peonia, nie sprawdziany szufladkują, tylko ludzie
tu jest problem
nie ma u nas takich reakcji i opinii, o jakich piszesz
sprawdzian jest jednostkowym wydarzeniem, patrzy się na całokształt trzech lat pracy, na to, jak się zmieniały dzieci, jakie sukcesy osiągały - nie w sprawdzianie, a w szkole
i nie chodzi o konkursy, ale np o to, że słabiutki uczeń z wyrównawczych pisze takiego OBUTa na 40%... wynik sam w sobie taki sobie, ale to sukces tego właśnie dziecka
a jeszcze taka konkluzja: OBUT ma zbadać edukacyjną wartość dodaną i nauczyciele 4-6 powinni się martwić, że trudno będzie im "dodać"
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Peonia

Postautor: Peonia » 2012-06-28, 15:40

Dobrze mowisz Basiek, ja to też tak rozumiem, ale nauczycielki z 4-6 w mojej szkole jednak analizują klasę inaczej.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-06-28, 16:35

ale teraz tak będzie analizowana ich praca, po to szkoła do OBUT przystapiła

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-06-28, 16:46

A generalnie z notatki wynika, że sporo potrafią trzecioklasiści. Interesuje mnie, jak skonstruowano analizę wyników badania, że nieciekawie zrobiło się całkiem dobrze. Chciałabym mieć takie narzędzia. :mrgreen:
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-06-28, 17:01

ja stwierdzam i bez OBUTowskiego testu, że moi trzecioklasiści potrafią dużo

hanamat

Postautor: hanamat » 2012-06-28, 18:15

Brawo, Basiek...i w jednym zdaniu pięknie podsumowałaś cel pisania pseudotestów kompetencji.

dddddd

Postautor: dddddd » 2012-06-28, 22:13

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-06-30, 19:27

Mam wypełnić ankietę na stronie OBUT. Ale ta ankieta jest dla mnie niedostępna, nawet, gdy wchodzę z loginu dyrektora szkoły. Wyświetla się wiadomość, że albo ankieta została wypełniona albo jest niedostępna dla użytkownika. Nikt ze szkoły nie wypełniał ankiety.
Jak u Was z tymi ankietami?

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-08-17, 08:48

Dostałam mailowo ankietę od wydawnictw pedagogicznych na temat sprawdzianu OBUT. Z miłą chęcią ją wypełniłam. :mrgreen: W końcu ktoś zainteresował się moją opinią. A jest możliwość w niektórych pytaniach napisać własne uwagi.

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”