słaby uczeń. zdolny uczeń.

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

sylwana
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

słaby uczeń. zdolny uczeń.

Postautor: sylwana » 2012-09-04, 22:44

Nie wiem czy taki temat był już poruszany, ale proszę doświadczonych nauczycieli o pomoc, a w zasadzie o wskazówki metodyczne i praktyczne. W mojej klasie jest połowa uczni zdolnych, a połowa słabych, pomiędzy znajduje się tylko niewielka liczba dzieci. Moje pytanie jak pogodzić pracę, aby znaleźć czas dla uczniów słabych, na kilkakrotne wytłumacznie im zadań pomoc w nich, i dla tych dobrych, którzy kończą wykonywanie ich w szybkim tempie.... Wiem że zdolniejszym uczniom należy dawać dodatkowe zadania, ale w takim systemie nie jestem w stanie zrealizować materiału na dany dzień... Jakie wskazówki?

Awatar użytkownika
linczerka

Re: słaby uczeń. zdolny uczeń.

Postautor: linczerka » 2012-09-04, 22:58

Dla zdolniejszych mam zapas różnorodnych zadań (czasami mogą sobie wybierać), każdy inne, żeby nie przeszkadzać. Często robiłam tak, że dostawali po jednym do zrobienia i musieli się sprężać, żeby się wymieniać tymi zadaniami. W tym czasie spokojnie zajmowałam się słabszymi. Słabsi mieli coś zrobić, sprawdzałam zdolniejszych. Przeciętniaki też chcieli mieć dodatkowe, więc i dla nich miałam coś w zanadrzu.
W sumie prowadzimy tylko 2 zeszyty. W polskim nie pozwalam wklejać. Służy tylko do pisania. Wszystko resztę mamy w dużych cienkich zeszytach A-4. Kserówki (mało, bo nie jestem zwolenniczką) w teczkach i w klasie. Prace plastyczne tak samo. Ale wracając do dużych zeszytów, tam hyda park. Jeden na temat rysuje, drugi na ten sam temat układa krzyżówkę, trzeci zagadki, hasła, reklamę - zależy od tematu. W sumie wszystko na jeden temat, a każdy ma coś innego w zeszycie. Przynajmniej nie zasypiam przy sprawdzaniu. :mrgreen:
Zdolniejszym nie tłumaczę. Mają przeczytać, zrozumieć, a jak są problemy, to pytać. Wtedy podpowiadam lub w ostateczności wyjaśniam.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-09-04, 23:07

sylwana pisze:połowa uczni zdolnych
uczniów :!:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2012-09-05, 20:04

u mnie jak u linczerki
chociaż teraz, na początku 1 klasy, korzystam dużo z wyposażenia Radosna szkoła - kto zrobił przynosi pokazać, jak jest ok, może iść do klocków, układanek, kartki do rysowania też są do ciągłej dyspozycji, jak rodzice się postarają, również kolorowanki, zadania na spostrzegawczość i labirynty różne pokserowane
wtedy mam czas popracować ze słabszymi
a oni wiedzą że jak skończą również dostaną czas na zabawę, to ich motywuje
dziś drugi dzień, ale już większość załapała zasady
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”