Jakie podreczniki i ktore lepsze?

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Re: Jakie podreczniki i ktore lepsze?

Postautor: linczerka » 2013-06-04, 18:10

Mam spore doświadczenie z MAC-em. Poszukaj w innych wątkach o tym wydawnictwie.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

astrid
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: astrid » 2013-06-08, 09:31

linczerka pisze:Winnam sprostowanie. Na pw dostałam wiadomość od pani zajmującej się promocją. To, że nie dostaliśmy pakietu "Lokomotywy" było niefortunnym przypadkiem. Zainteresowanym wysyłają pakiety. Trzeba zgłosić.
Skrzatka, jak jesteś zainteresowana, daj znać, na pw prześlę Ci namiary.

dzięki, jak się zdecyduje ostatecznie będę szukać kontaktu, na razie nie wiadomo czy klasa powstanie więc nic nie zamawiam: miałam do' czynienia z Wsip Wesoła szkoła -masakra, Mac Poznawaj świat - niby ładne ale na dłuższą metę nudne i momentami mało konkretne, takie filozoficzne; nową erę znam z etapu przedszkola i wydaję się być mało kreatywna; elemetarz wydaje się być ok, ale w lokomotywie podoba mi sie to, że grafika nie jest taka cukierkowa jak w większości, materiał jest praktycznie ułożony (no przynajmniej w I klasie), oddzielone przedmioty, klaser na wyprawkowe bajery i odpowiadający mi pakiet dla nauczyciela; mam w planie zrobić inny program niż przeciętnie i podstawowe elementy chciałabym mieć dopracowane, żeby móc poświęcić więcej czasu na wszystko co chciałabym zrealizować ekstra i na sama formę zajęć; fajnie, że można pogadać z wami bo u nas jest horror jeśli chodzi o relacje, jeśli za dużo dobrego robisz to jesteś be, więc wolę się nie odzywać i robić swoje jak najlepiej umiem; na pewno będę się odzywać

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-06-08, 15:52

skrzatka pisze:fajnie, że można pogadać z wami bo u nas jest horror jeśli chodzi o relacje

Skrzatka, jak coś to pisz. Tu na pw współpraca wre. :)
Maja, podeślij adres mailowy.

Peonia

Postautor: Peonia » 2013-06-08, 21:53

Ja ostatecznie wybrałam z WSiP - u pakiet Tropiciele. Całkiem podobny jest do Elementarza XXI wieku Nowej Ery. Spodobała mi się szata graficzna, zróżnicowanie zadań, teksty do czytania, to, że są ćwiczenia logopedyczne i wydzielona matematyka, zeszyty do ćwiczeń w pisaniu i do ćwiczeń w liczeniu. Dostałam już kufer z pomocami i kilkanaście kuferków dla dzieci z pomocami do matematyki. Ponadto kilkanaście zestawów tablic edukacyjnych dobranych do tematyki zajęć. Spodobała mi się również płyta - mulibook do tablicy interaktywnej, bo zawiera sporo zadań dla ucznia, a nie tylko zeskanowany podręcznik.

Jeśli chodzi o MAC - a, to powiem szczerze, że jestem zdegustowana zachowaniem przedstawiciela, bo w momencie, gdy dowiedział się, że nie wybieram zestawu "Oto ja" przyjechał do szkoły i zabrał mi wszystkie podręczniki, jakie wcześniej przyniósł do szkoły. Pierwszy raz spotkałam się z czymś takim i jestem w szoku, bo zazwyczaj komplet pokazowy w szkole zostaje.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-06-08, 22:13

To samo miałam z przedstawicielem MAC-a. :twisted: Wszystko babka zabrała z powrotem.

Jest już aktualizacja LIBRUSa.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-06-14, 21:58

Ja już mam wszystko do następnej klasy. Cały pakiet dla nauczyciela.

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2013-07-10, 13:23

Pakiet dla nauczyciela dostałam w drugiej połowie czerwca, duże pudło do każdej z nas przyszło (WSiP)
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

mai

Nauka języka polskiego poza Polską

Postautor: mai » 2013-10-25, 11:56

Witam serdecznie,

Mam pytanie odnośnie doboru podręcznika lub tylko ćwiczeń do nauki pisania i czytania dzieci polskojęzycznych w wieku 6-10 lat mieszkających poza granicami Polski.

Dobranie odpowiednich materiałów jest bardzo problematyczne, gdyż niektóre dzieci znają trochę polski alfabet, ale słabo piszą i czytają, część z nich nie zna go wcale, jest też paru uczniów, którzy skończyli pierwszą klase w Polsce. Część dzieci jest też dwujęzyczna, ponieważ albo pochodzą z rodzin mieszanych, albo swoją edukację w obcym języku zaczęły we wczesnym wieku szkolnym lub przedszkolnym. Na tę chwilę zajęcia bedą odbywać się raz w tygodniu po jednej godzinie lekcyjnej lub raz na dwa tygodnie po dwie godziny. Korzystanie z pełnego pakietu do nauki języka polskiego jest więc niemożliwe. Wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem byłby dobór dobrych zeszytów ćwiczeń plus wersja podręcznika w formie multibooka do korzystania głównie na zajęciach. Jak myślicie czy to dobry pomysł? Macie jakieś inne propozycje? Przeglądając oferty wydawnictw nie byłam wstanie wyrobić sobie opinii na ich temat. Nie mam też praktyki zawodowej w nauczaniu początkowym.
Bardzo proszę o rady i sugestie.

Z góry wielkie dzięki.

Kasia

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-10-25, 21:20

mai pisze:Wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem byłby dobór dobrych zeszytów ćwiczeń plus wersja podręcznika w formie multibooka do korzystania głównie na zajęciach.

A czy będzie korelacja podręcznika z ćwiczeniami?
Strasznie mało godzin.
Ja bym wybrała opcję pracy na dwóch poziomach. Bo bardzo masz zróżnicowane dzieci.
Niektóre wydawnictwa mają w ofercie karty pracy. To rozwiązałoby Ci problem dzieci, które cokolwiek już znają, skończyły I klasę. Z dziećmi, które słabiej znają polski pracowałabym w ćwiczeniach.

malinka78
Kto: rodzic

Postautor: malinka78 » 2013-11-05, 13:07

Czy posiada Pani karty uzupełniające razem w szkole kl2 i kl3?

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-11-05, 17:18

Karty pożyczyłam. Nie wróciły :(

dddddd

Podręczniki

Postautor: dddddd » 2013-12-10, 20:03

Dzisiaj już mnie ,,Oto ja" klasa 2 część 2 zarówno polski i matematyka powaliła ze względu na bark spójności czytanych tekstów w elementarzu z ćwiczeniami w zeszytach ćwiczeń, ,,rozwlekane" tematy w czasie, matematyka kompletny brak ćwiczeń w sprawności rachunkowej, codziennie masa roboty jak to ogarnąć, jakie dobrać materiały i ćwiczenia, żeby to miało ,,ręce i nogi" i nauczyć dzieci. Tuż przed tematami świątecznymi blok nt. Mikołaja i pisanie listu, a Mikołaj już był 6 grudnia (ja wiem, że jeszcze są święta, ale nie każde dziecko ma jeszcze z ich okazji prezenty, dla nich najważniejszy jest Mikołaj). Także na tym etapie nie polecam. Może dalej będzie lepiej........

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-12-10, 21:52

MAC ma dobrą obudowę wychowawczą.
I sporo treści spoza podstawy.
dddddd pisze:Może dalej będzie lepiej........

Oby, ale... nie spodziewaj się za wiele.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-02-27, 12:30

Pytanie mam, pewnie od czapy biorąc pod uwagę obecną sytuację :D

Ale - zakładając, że a) nie dojdzie w ogóle do publikacji podręcznika-widmo obiecywanego przez MEN, b) ew. wybranie podręcznika innego, niż menowski, spośród poprawionych przez wydawnictwa

to - biorąc pod uwagę opcję B - znacie podręczniki, pakiety - który wg Was najłatwiej będzie wyczyścić z wielorazowych treści* i na który postawilibyście, mając klasę tylko 6latków?

*mam wrażenie, patrząc na współczesne wydawnictwa (a u mnie w pracy funkcjonuje Kolorowa Szkoła, Skarby i Tropiciele), że przecież podręczniki i tak są wielorazowe :roll: przecież w podręczniku i tak nie ma nic do pisania, naklejania, prawda?

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-02-27, 18:50

Trzeba zobaczyć te podręczniki po zmianie, żeby móc sobie wyrobić zdanie.
Podejrzewam, że w niektórych pewne elementy zostaną przeniesione z ćwiczeń do podręcznika (bodajby litera i jej obraz graficzny). Tak tylko patrzę przez perspektywę starych podręczników i tych obecnych.

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”