Jakie podreczniki i ktore lepsze?

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
dushka

Re: Jakie podreczniki i ktore lepsze?

Postautor: dushka » 2014-02-27, 20:46

Mam przed sobą pożyczoną akurat "Kolorową klasę" - tam nie ma niczego do wklejania, pisania...

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Postautor: linczerka » 2014-02-27, 21:02

dushka pisze:Mam przed sobą pożyczoną akurat "Kolorową klasę" - tam nie ma niczego do wklejania, pisania...

Ja nie o tym. Pomimo, że nie ma nic do wklejania, pisania, to taki podręcznik (bez ćwiczeń!) nie nadaje się. Pewne elementy z ćwiczeń powinny być przerzucone do takowego podręcznika, by był on poprawny pod względem merytorycznym.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-02-27, 22:31

Aaaa rozumiem.
A jaki wg Ciebie z obecnych podręczników byłby fajny dla 6latków? Wiadomo, są książki (pomimo jednej podstawy) trudniejsze i prostsze... Mam w domu np. dodatkowe ćwiczenia z Didasko seria "Od A do Z" - trudne, bardzo trudne jak dla pierwszaka małego.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-03-11, 22:08

Jestem po spotkaniu z panem z Ekoludka, pracuje ktoś na tym? pierwsze wrażenie świetne.

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2014-03-12, 14:15

dushka pisze:Mam w domu np. dodatkowe ćwiczenia z Didasko seria "Od A do Z" - trudne, bardzo trudne jak dla pierwszaka małego.

też mi się tak wydawało
ale dwie klasy teraz u nas pracują na tej książce i dzieci sobie świetnie radzą
generalnie wychodzi mi tak: jak nauczyciel ma przekonanie do danej publikacji, to nie ma problemów, tak potrafi za jej pomocą z dziećmi pracować, że jest wszystko dobrze; jak przekonania nie ma, to problemów jest dużo
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-03-12, 14:28

Basiu, obejrzałam (po napisaniu posta o trudności) ćwiczenia i podręcznik do 1 klasy z didasko i faktycznie, to zrobione super. Ćwiczenia dodatkowe trudne, no ale właśnie - dodatkowe. Na ten moment, mając wybór, stawiałabym albo na didasko, albo na Ekoludka ;)

Peonia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Peonia » 2014-03-12, 14:33

Uczę na podręczniku "Tropiciele" WSiP i musze powiedzieć, ze polecam ten podręcznik. Weźcie i go pod uwagę, bo jest bardzo dobrze opracowany. Ilustracje cudne, zadania różnorodne, ciekawe. Teksty do czytania na różnych poziomach i swietnie dopracowany multibook z dodatkowymi zadaniami, grami, filmami, prezentacjami. :D

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2014-03-12, 14:45

Zastanawiałyśmy się nad Tropicielami bardzo, ale zostałyśmy przy Razem w szkole. Tu multibook dziwne, ale kiepski, nie wiedziałam, ze w Tropicielach dopieścili go tak. Jednak z samego pakietu jesteśmy - jak i przez poprzedni cykl - bardzo zadowolone. Dobrze nam się na nim pracuje, dobrze się z nim pracuje dzieciakom.
Jesteśmy też zadowolone bardzo z całej obudowy metodycznej.
Po reformie nie widziałam Ekoludka, więc ciężko mi się odnieść, przed reformą pamiętam że znajdowałyśmy wiele błędów w nim. No ale - książki z MACa sprzed reformy były super, te nowe nijak mi nie pasują, więc może z Żakiem jest odwrotnie.
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.

Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,

który jest tylko realistą."

maia3

Postautor: maia3 » 2014-03-12, 16:38

Jeżeli chodzi o Didasko to klasa I jest zrobiona typowo pod 6-latki.
Gdy pracowałam (tylko przez rok) na tych książkach z 7-latkami po przygotowaniu przedszkolnym wg. "starej szkoły" to książki okazały się dla nich za łatwe.
Nie nudziły się oczywiście, ale ja musiałam przygotowywać bardzo dużo dodatkowych materiałów. Ja jestem z tych, co to lubią po swojemu wymyślić więc niby mi to pasowało, ale niektóre rzeczy mnie denerwowały np. bardzo duża liniatura praktycznie do ostatniej części ćwiczeń.
Matematyka tylko do 10, ale ćwiczenia ciekawe takie "na myślenie". Tyle, że dla moich dzieci to było za mało. Mimo że przygotowywałam dodatkowe zadania to książki do matematyki skończyłam na początku maja.
Podręcznik ładny, kolorowy, tyle że mało do czytania. Kserowałam dzieciom dodatkowe teksty.
Płyty z opowiadaniami O Ali i Adamie - moje dzieci uwielbiały!

DLA 6-LATKÓW UWAŻAM ŻE SUPER!

Piszecie też o dodatkowych ćwiczeniach, że trudne. Otóż są to dokładnie te same ćwiczenia które były do starej podstawy. Zmienioną mają tylko okładkę. Dlatego takie trudne. Ale dla zdolnych dzieci - ciekawe.

Ciekawa jestem opinii od osób które pracują na tych podręcznikach w klasie II i III.

zula24
Kto: rodzic

zmiana podręcznika w III klasie

Postautor: zula24 » 2014-04-03, 12:26

Jestem mamą i trochę już podpytywałam na forum. Mieliśmy trochę zawirowań w naszej klasie bo w połowie I klasy wychowawczyni poszła na roczny urlop. Teraz wróciła i padła propozycja by w III klasie zmienic podręcznik, do tej pory był elementarz XXI Wieku.
Klasa malutka, dzieci zdolne i po prostu sie nudzą. Padła propozycja zmiany na Nowe już w szkole ale może Państwo z własnego doświadczenia polecą jeszcze coś tak aby chociaż coś jeszcze przejrzeć i porównać.

Może Gra w kolory albo od A do Z. U nas w mieście nikt na tych dwóch nie pracuje więc brak dostępu do pakietu aby go tak solidnie poprzeglądać.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-04-03, 14:17

Zula, wiem od koleżanek, które pracują na "Kolorowej klasie" że w 3 klasie ogrom materiału jest w tym podręczniku, ale wynika to z tego, że 1 i 2 klasa potraktowana lekko, powoli, a potem w 3 nadgonić trzeba. Didasko "Od A do Z" nie wiem, jak wygląda w 3 klasie, ale ogólnie jest to seria twórcza bardzo.

maia3

Re: zmiana podręcznika w III klasie

Postautor: maia3 » 2014-04-15, 21:47

zula24 pisze: Teraz wróciła i padła propozycja by w III klasie zmienic podręcznik, do tej pory był elementarz XXI Wieku.

Ale czy można zmienić w III klasie podręczniki? Wydaje mi się, że nie. To jest teraz chyba ustawowo zapisane, że na 3 lata wybieramy. Mogę się mylić.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-04-15, 21:59

Można. Ustawa jeszcze nie podpisana, no i nie działa wstecz, obecne 2 klasy, czyli te idące do 3 - lecą wg starego systemu.

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-04-15, 22:17

dushka pisze:wg starego systemu.
A w tym systemie nie wybieramy na cykl?
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-04-15, 22:20

Tak, ale jest opcja zmiany podręcznika.

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”