Jakie podreczniki i ktore lepsze?

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

niebo77
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski, Zajęcia zintegrowane

Re: Jakie podreczniki i ktore lepsze?

Postautor: niebo77 » 2010-03-04, 17:30

Nie pracowałam na Wesołej Szkole tylko na starszej wersji "Odkrywam siebie". Była w porządku, więc w tym roku (wraz z koleżanką) jest wersja nowa - Odkrywam siebie.
Jestem zadowolona, choć patrząc na podręcznik można się przerazić, że tak mało jest do zrobienia. Scenariusze i dokładne plany dnia pozwalają wykorzystać dobrze cały dzień, a czasem nawet i coś dodać, zmienić czy zostawić. Nie muszę nigdzie się spieszyć, a dzieciaki mogą pracować wolniej. Mam dwoje 6-latków i świetnie sobie radzą. Co do 7-latków to nie nudzą się specjalnie.

mandarynka
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: mandarynka » 2010-03-26, 21:00

Witam Koleżanki!
Potwierdzam słowa koleżanki. Mnie też dobrze pracuje się na ODKRYWAM SIEBIE maca.

agnieszkaaga2

Postautor: agnieszkaaga2 » 2010-04-07, 18:38

Do tej pory pracowałam na "Wesołej szkole" i byłam bardzo zadowolona. Zastanawiam się teraz nad podręcznikami do klasy I. myślałam o NOWEJ ERZE. czy może mi ktoś powiedzieć coś na temat tych podręczników?

dddddd

Postautor: dddddd » 2010-04-20, 23:11

Ja pracuje na nowej erze i jest super, ale nie mam 6 latka. Do tej pory pracowałam od lat na macu być może, że wrócę jeśli będę miała 6 latki. Nowa era ma dwie wersje ja mam trudniejszą typowo dla 7 latków Nowe Już w Szkole. Super sa równiez przewodniki dla nauczycieli. Mało jest tylko treści z matematyki w ćwiczeniach ( zgodnie zresztą z reformą) jednak przy licznej grupie uczniów trzeba mieć dodatkowe karty, bo nie da się w grupie powyżej 20 uczniów wiecznie bawic się,bo potem okazuje się iz dzieci nie potrafią liczyć. Uważam, że jeśli dziecko nie wykona samodzielnie wielu obliczeń, nie osiagnie sprawnosci rachunkowej

agnieszkaaga2

Postautor: agnieszkaaga2 » 2010-04-25, 18:26

dzięki za informację. Na pewno mi się przyda. Ja tez nie będę miała 6-latka, a same 7 -latki. Tylko te dzieci teraz w zerówce nie uczą się ani pisać ani czytać i czy "Nowe już w szkole nie będzie dla nich za trudne" ?, a z :lol: kolei "Raz dwa trzy teraz my" czy nie będzie zbyt łatwe dla 7 latków?

dddddd

Postautor: dddddd » 2010-04-25, 23:05

Wiesz nadal w zerówce dzieci jednak realizują naukę za zgodą rodziców (co uważam za absolutną bzdurę, bo dziecko na tym etapie ma nabyć dopiero umiejętności do nauki czytania, pisania czy liczenia, po co pisanie jak ręka nie wyrobiona niech lepiej coś lepią z plasteliny, wycinają, uczą się brać udział w zabawach, rozwijają koordynację ruchową), musisz się zorientować na jakim etapie będzie klasa i masz o tyle dobrze, że możesz przejrzeć obydwa podręczniki. My jak zaczynałyśmy wybór dostępne były z każdego wydawnictwa tylko pierwsze części do przejrzenia. Wybierając prostszy podręcznik, masz ułatwioną pracę z uczniami słabszymi, ale utrudnioną ze zdolniejszymi. Wybierając trudniejszy, masz łatwiej ze zdolnymi, ale trudniej ze słabszymi. Wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam serdecznie, życzę trafnego wyboru.

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2010-04-25, 23:15

wybrałam w zeszłym roku Razem w szkole WSiPu, między innymi dlatego, ze jako jedyni przedstawili do oceny cały pakiet do 1 klasy, a nie tylko pierwsze części. Pracujemy we cztery na tych książkach i jakbyśmy teraz miały wybrać ponownie, wybrałybyśmy to samo. Bardzo jesteśmy zadowolone i z książek, i z pomocy, i z obudowy metodycznej. Książka miała pewne niedociągnięcia, które są już uzupelnione. Bardzo się cieszę, ze akurat te podręczniki wybrałyśmy.
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

dddddd

Postautor: dddddd » 2010-04-27, 22:15

Ale Razem w szkole jest wersją dla 6 latka, mam siostrzeńca w szkole społecznej (o przyjęciu do klasy I decyduje egzamin, jest masa chętnych, rzeczywiście zespół uczniów zdolnych) i obecnie w jego klasie dzieci nudzą się na tych podręcznikach, nie mają co robić. Ja uważam, że w ten sposób uwstecznia się dzieci. W tym roku jest jednak inna sytuacja, bo są ,,dawne zerówki", które nie realizują nauki pisania, czytania i wówczas taki podręcznik ma rację bytu, ale nadal wiele 6 latków realizuje stary program i są o wiele bardziej przygotowani do nauki w szkole niż przewiduje reforma. Podręcznik należy wybrać odpowiednio do grupy dzieci, wcześniej najlepiej zorientować się na jakim poziomie będą nasi uczniowie.

yoanka
Przedmiot: WOS

Wybór programu i podrecznika

Postautor: yoanka » 2010-04-27, 22:41

Właśnie jestem na etapie głębokich analiz programów i podręczników z rożnych wydawnictw.
Do tej pory pracowałam na WSiP Wesoła Szkoła i w zasadzie było ok. Dużo ćwiczeń, oddzielna matematyka, fajne teksty, czytelne, ładna graficznie, dodatkowe zabawy i ćwiczenia tez ok. Minusy to sprawdziany w książkach dla dzieci które trzeba wyrywać, sprawdziany po częściach z błędami, niestety słyszałam ze nowa wersja Wesoła szkoła i przyjaciele jest mocno okrojona i na potrzeby 7 latka bardzo łatwa.

Mam pytanie... Co możecie powiedzieć o wesołej szkole i przyjaciele? Jak Wam sie pracuje z ta wersja i w jakim wieku macie dzieciaki?

Jesli macie jakies opinie dotyczące juki, operona, maca to będę wdzięczna za podzielenie sie nimi:) Pozdrawiam!

yoanka
Przedmiot: WOS

Postautor: yoanka » 2010-04-27, 22:57

agnieszkaaga2 pisze:Do tej pory pracowałam na "Wesołej szkole" i byłam bardzo zadowolona. Zastanawiam się teraz nad podręcznikami do klasy I. myślałam o NOWEJ ERZE. czy może mi ktoś powiedzieć coś na temat tych podręczników?

Moim zdaniem pod wzgledem graficznym jest to jedna z gorszych propozycji, ilustracje takie ze trudno sie w tym połapac, chaos, brak czytelnosci to moje głowne zarzuty wzgledem wygladu. Jesli chodzi o metodyke np wprowadznia liter tez nie rzuca na kolana... litera w podreczniku prezentowana jest na powierzchni znaczka pocztowego... Sa tematy w matematyce gdzie jedyne co dziecko ma zrobic na 2 stronach chotycznych ilustracji to wpisac 4 cyfry. Moim zdaniem jesli juz decydujemy sie na wybór jakiegos podrecznika i rodzic płaci za niego ok 170 zł to niech juz znajdzie sie w nim cos by to dziecko mogło z niego skorzystac.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2010-04-27, 23:00

dddddd, masz złe informacje - Razem w szkole jest właśnie wersją trudniejszą w porównaniu do nowej Wesołej szkoły
to raz
dwa, nudzące się dzieci to wina li tylko niekompetentnego nauczyciela, który nie potrafi pracować z klasą - i jest to niezależne od programu czy podręcznika
a trzy, ten podręcznik daje doskonałą bazę dla wszystkich dzieci i doskonale rozwija wszelkie umiejętności na poziomie podstawowym, a ich rozszerzanie i jego stopień leżą w gestii nauczyciela
ja uważam, że podręcznik jest świetny, realizując podstawę programową i pozwalając wszystkim dzieciom w klasie uzyskać poziom podstawowy, warunkujący możliwość dalszej nauki, a jednocześnie dając nauczycielowi mnóstwo furtek do wychodzenia poza ten poziom

dddddd

Postautor: dddddd » 2010-04-27, 23:17

Zgadzam się z Tobą w 100%, ale automatycznie mając podręcznik zgodny wyłącznie z podstawą masz automatycznie więcej pracy

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2010-04-27, 23:29

ten podręcznik nie jest zgodny wyłącznie z podstawą
sporo jest ponad
ale ja wolę mieć więcej pracy przy dokładaniu treści i zadań, zgodnych z preferencjami klasy, niż przy wprowadzaniu zmian dla dzieci słabszych
poza tym są jeszcze zeszyty, inne pozycje, z których można skorzystać, są gry logiczne i strategiczne, w które można grać, jest drama, zabawa w teatr, praca w grupach i realizacja zadań dodatkowych, jest takie mnóstwo możliwości... i satysfakcja i chęć do pracy wszystkich dzieci, bo te słabsze, widząc, że to dla nich nie czarna magia, że dają radę, są zmotywowane do pracy i mają radość z nauki
przez poprzednie 3 lata pracowałam na Juce, bardzo ambitne książki to były i wierz mi, pot mi płynął po tyłku codziennie, jak latałam do piątki słabszych uczniów, dostosowując im ćwiczenia do możliwości, dotłumaczając, a potem siedząc i przerabiając ćwiczenia na takie, jakie są w stanie zrobić
naprawdę wolę poszerzać niż dostosowywać w dół

Alaa

Postautor: Alaa » 2010-05-05, 23:41

Jestem na etapie zastanawiania się Nowa Era czy Wsip - Razem w szkole?
Nie wiem co zrobię...
Szata graficzna Nowej Ery bardzo mi sie nie podoba, ale tekstów do czytania ma więcej niż wsip.
Matematyka jest trudniejsza w Nowej Erze, ale też nie wiem czy jest taka potrzeba, żeby wprowadzać np. przekroczenie progu w I klasie gdy w innych wydawnictwach jest w klasie II?

Czy widział ktoś klasę II z tych wydawnictw?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2010-05-05, 23:44

Razem w szkole rozeslalo 1 semestr 2 klasy
a czytanie dołozyli, jest dodatkowa czytanka, bardzo fajna!

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”