http://fakty.interia.pl/raport-szesciol ... lock=facts

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
linczerka pisze:Są duże ładne plastikowe pudełka przykrywane, niewiele droższe od tekturowych.
Mam takie i takie. Nie tylko ja. Żadna kontrola sanepidu nie miała nic do zarzucenia.
Toż w dywanie w sali po 2 godzinach jest więcej różności
Bastet pisze:Jak organizujecie śniadania? Na każdej przerwie czy raz np po 9:00 poświęcacie przerwę i trochę czasu na lekcji, żeby dzieci wszystko zjadły?
haLayla pisze:Wydaje mi się, że nie każde dziecko musi być głodne o tej 9.00. Więc chyba lepiej by same mogły wybrać na której przerwie będą jadły.
dushka pisze:Z maluchami, jak czytam?
Nie w edukacji wczesnoszkolnej?
Z maluchami masz max. godzinę zajęć edukacyjnych i resztę czasu na kształtowanie nawyków higieniczno-żwyieniowych. W szkole - raczej nierealne.
Bastet pisze:chciałabym, żebyśmy wspólnie zjadali posiłki.
ms.elephant pisze:Bastet pisze:chciałabym, żebyśmy wspólnie zjadali posiłki.
Wszystko zależy jednak od możliwości i warunków pracy.
Gdy pracowałam w szkole prywatnej organizowałam tzw. wspólne śniadania. Mieliśmy możliwość zrobienia herbaty i spokojnej konsumpcji.
W szkołach państwowych jest to możliwe, ale chyba tylko wtedy gdy nauczyciel przebywa cały czas ze swoją klasą, gdy nie obowiązują go zewnętrzne dzwonki i ma możliwość stosowania przerw wtedy, kiedy chce (tak, jak to wstępnie zakładała reforma wprowadzając nauczanie zintegrowane ;P)
U mnie w szkole, w zeszłym roku padła taka propozycja ze strony pani higienistki, by dzieci na jednej przerwie zostawały w klasie i wspólnie zjadały posiłek. Niestety nie miała ona szansy istnienia z 2 głównych powodów:
- zmienialiśmy salę, trzeba było szybko się pakować i przenosić,
- nauczyciele mają 3 razy w tygodniu dyżury - więc 3 dni już odpadają.
Bastet pisze:haLayla pisze:Wydaje mi się, że nie każde dziecko musi być głodne o tej 9.00. Więc chyba lepiej by same mogły wybrać na której przerwie będą jadły.
Też prawda, ale chciałabym, żebyśmy wspólnie zjadali posiłki.
Bastet pisze:Tym bardziej, że zależy mi na zdrowiu moich dzieci i wyrobieniu w nich nawyków zdrowego odżywiania.
Bastet pisze:Będę od samego początku apelować do rodziców o przynoszenie przez dzieci wody w plastykowych butelkach
Bastet pisze:Tym bardziej nie zgodzę się na cole jak już to soki owocowe lub warzywne.
haLayla pisze:Zdecydowanie lepszym opakowaniem jest szkło.