Zajęcia komputerowe

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Re: Zajęcia komputerowe

Postautor: linczerka » 2012-09-11, 15:27

rotta12 pisze:ale co wchodzi od przyszłego roku ?

niech wchodzi, co chce. Dopóki nie ma tego "na piśmie" to niestety nie wierzę.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-09-11, 15:56

Podczas zajęć uczeń ma mieć do swojej dyspozycji osobny komputer z dostępem do Internetu.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Peonia
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: Peonia » 2012-09-13, 16:15

W grafiku godzinowym zajęć edukacyjnych w "Poradniku dla dyrektora" znajdziemy informację, że zajęcia komputerowe są obowiazkowe i przewidziane w liczbie 95 godzin w całym cyklu kształcenia klas I-III, co daje nam świadomość, że wypada po 1 godzinie tygodniowo w każdej klasie (I, II, III). Skoro są obowiązkowe, to plan nauczania powinien przewidzieć dostęp klasy i nauczyciela do pracowni informatycznej.

A nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej ma uprawnienia do prowadzenia takich zajęć. Jak dotąd nie wymaga się od nas osobnych studiów/papierków, ale na uczelniach powstały kierunki w tym zakresie, więc mozna studia podyplomowe takowe sobie zrobić. Kosztują 1600zł. Wiem, bo akurat jestem w temacie. Znalazłam w Łodzi studia podyplomowe dla nauczycieli, gdzie informatyka kosztuje 2700zł i dają te studia mozliwość kształcenia na każdym etapie, w każdej szkole, więc ograniczenie do edukacji wczesnoszkolnej się nie opłaca.

http://www.medyk.edu.pl/pl/podyplomowe/ ... _w_szkole/

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2012-09-13, 16:34

linczerka pisze:Nie wiem, jak u innych, ale u nas zajęcia komputerowe są wydzielone i naniesione na stałe w podział godzin. Gdybym ja miała, to w podziale dostałabym też wydzielone, nie jak mi psuje.

to akurat nie dziwi, musi być jakiś plan korzystania z pracowni, jeśli jest jedna na X klas
u nas każdy nauczyciel może skorzystac z pracowni, każdego administrator pracowni przeszkolił w zakresie korzystania z niej
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”