Obowiązkowe głośne czytanie w domu -proszę o opinie

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: Obowiązkowe głośne czytanie w domu -proszę o opinie

Postautor: haLayla » 2014-09-19, 12:55

maia3 pisze:Rodzice czasem sami proszą o "zmuszenie" w jakiś sposób ich dzieci do czytania, bo często dzieci mówią im: "pani nie kazała" ;)

Jeżeli w domu jedyne książki jakie są to encyklopedie, bo miały błyszczące grzbiety i ładnie się prezentowały na półce, to nic dziwnego, że dziecko nie sięga po nie zbyt chętnie. Co innego, gdy książki są wszędzie - także w kuchni, łazience czy w garażu. Wówczas dziecko samo, idąc za przykładem rodziny, sięgnie po którąś z książek.
<3

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2014-09-20, 16:41

haLayla pisze:
maia3 pisze:Rodzice czasem sami proszą o "zmuszenie" w jakiś sposób ich dzieci do czytania, bo często dzieci mówią im: "pani nie kazała" ;)

Jeżeli w domu jedyne książki jakie są to encyklopedie, bo miały błyszczące grzbiety i ładnie się prezentowały na półce, to nic dziwnego, że dziecko nie sięga po nie zbyt chętnie. Co innego, gdy książki są wszędzie - także w kuchni, łazience czy w garażu. Wówczas dziecko samo, idąc za przykładem rodziny, sięgnie po którąś z książek.

to niekoniecznie jest taka prosta zależność, choć oczywiście większe prawdopodobieństwo
bywa, że w domu ksiązkomaniactwo rodziców w pełnej krasie i ksiązki wyskakują nawet z lodówki, a dziecko nie sięga po nie
bywa, że w domu nikt nic nie czyta, a dziecko mól ksiązkowy
tu bardzo dużo zależy od nauczyciela i przede wszystkim tego z klas 1-3
obserwowałam )do pracy mgr) zestawienia czytelnictwa klas 3 w różnych szkołach
nie można założyć, że w jednej klasie są dzieci z domów czytających, a w drugiej z tych, gdzie książek zero - to statystycznie niemal niemożliwe; a tymczasem w jednej klasie czytelnictwo na poziomie 15 książek rocznie, a w drugiej - 2
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
ms.elephant

Postautor: ms.elephant » 2014-09-20, 17:18

Basiek70 pisze:tymczasem w jednej klasie czytelnictwo na poziomie 15 książek rocznie, a w drugiej - 2

O czytelnictwie dzieci świadczy nie tylko doświadczenie wyniesione z domu, postawa nauczyciela klas I - III, ale także poziom inteligencji uczniów, stopień rozwoju funkcji psychomotorycznych, stopień opanowania umiejętności czytania.

Jeżeli do jednej klasy zostały przyjęte w przeważającej części dzieci słabe, które w 3 klasie nadal czytają z wielką trudnością, nie możemy liczyć na to, że czytanie książek będzie im sprawiało przyjemność. Przebrnąć przez kartkę z książki to dla nich duży wysiłek i często nie będzie się im kojarzył z relaksem :(

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2014-09-20, 18:12

Basiek70 pisze:zestawienia czytelnictwa klas 3 w różnych szkołach
nie można założyć, że w jednej klasie są dzieci z domów czytających, a w drugiej z tych, gdzie książek zero - to statystycznie niemal niemożliwe; a tymczasem w jednej klasie czytelnictwo na poziomie 15 książek rocznie, a w drugiej - 2

A to jeszcze zależy od tego, jak się takie zestawienie tworzy. W mojej szkole tworzyli je na podstawie statystyk wypożyczeń książek ze szkolnej biblioteki. A to o niczym jeszcze nie świadczy, bo taki uczeń może mieć bogaty księgozbiór w domu, bądź korzystać z innych bibliotek.
<3

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2014-09-20, 22:00

ms.elephant pisze:Jeżeli do jednej klasy zostały przyjęte w przeważającej części dzieci słabe, które w 3 klasie nadal czytają z wielką trudnością, nie możemy liczyć na to, że czytanie książek będzie im sprawiało przyjemność.

nie, klasy tworzono tak, zeby był zbliżony poziom wyjściowy

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2014-09-20, 22:01

a tu ważny głos
http://www.calapolskaczytadzieciom.pl/n ... -czytaniem
''Gdy dzieci czytają na głos, utrwala się u nich nawyk subwokalizacji, który bardzo ogranicza tempo czytania- będą w przyszłości czytać po cichu w tempie czytania na głos. Młody mózg koduje sobie udział narządu głosu w czytaniu i w dorosłym życiu nadal w myślach "czytamy na głos".

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2014-09-20, 22:05

Basiek70 pisze:nie, klasy tworzono tak, zeby był zbliżony poziom wyjściowy

uwierz, nie wszędzie :twisted:

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2014-09-20, 22:07

dushka pisze:

wierzę!
i za strasznie niesprawiedliwą uwazam taką segregację na wstępie

natomiast napisałam, jak było tam, gdzie zbierałam materiały do badań; to było jedno z najważniejszych kryteriów wyboru

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2014-09-20, 22:50

Basiek70 pisze:
dushka pisze:

wierzę!
i za strasznie niesprawiedliwą uwazam taką segregację na wstępie

Dlaczego? Mnie się zawsze wydawało, że w ten sposób uczniowie zdolniejsi są w stanie więcej skorzystać, a i uczniowie mniej zdolni nie mają poczucia, że są w tyle. Ja np. na większości lekcji, szczególnie w gimnazjum, miałem poczucie straconego czasu. Nauczyciel nasty już raz tłumaczył to samo, zamiast ruszyć z materiałem.
<3

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-09-21, 09:34

haLayla pisze:A to jeszcze zależy od tego, jak się takie zestawienie tworzy. W mojej szkole tworzyli je na podstawie statystyk wypożyczeń książek ze szkolnej biblioteki. A to o niczym jeszcze nie świadczy, bo taki uczeń może mieć bogaty księgozbiór w domu, bądź korzystać z innych bibliotek.
I nadal tak jest. Stan czytelnictwa w klasie/szkole na podstawie liczby wypożyczeń z biblioteki szkolnej:(((
dushka pisze:uwierz, nie wszędzie :twisted:
Oj, nie wszędzie, nie wszędzie...
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2014-09-21, 11:37

iluka pisze:
haLayla pisze:A to jeszcze zależy od tego, jak się takie zestawienie tworzy. W mojej szkole tworzyli je na podstawie statystyk wypożyczeń książek ze szkolnej biblioteki. A to o niczym jeszcze nie świadczy, bo taki uczeń może mieć bogaty księgozbiór w domu, bądź korzystać z innych bibliotek.
I nadal tak jest. Stan czytelnictwa w klasie/szkole na podstawie liczby wypożyczeń z biblioteki szkolnej:(((

Wyobrażam sobie, że mogło to mieć sens w czasach słusznie minionych, gdy książka była towarem deficytowym. Ale dzisiaj? :wink: Ja zresztą nie lubię mieć książki po kimś.
<3

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2014-09-21, 13:52

Uwierzcie, ze trzecioklasista potrafi powiedzieć, a nawet napisać, co czytał
i wykaz bibliotecznych wypożyczeń nie jest jedynym kryterium - bo można pożyczyć i nie przeczytać, a można nie pożyczyć, bo ma się w domu
ja z tradycyjnych bibliotek od lat nie korzystam, książkami wymieniamy się w szerokim kręgu znajomych

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2014-09-21, 15:18

haLayla pisze:Wyobrażam sobie, że mogło to mieć sens w czasach słusznie minionych,
Według mnie ani wtedy nie miało, ani teraz to nie ma sensu, ale tak działają zestawienia statystyczne bibliotek szkolnych.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2014-09-21, 18:55

Pamiętam jak w szkole podstawowej w tym celu wszyscy wypożyczali po dwie-trzy książki i oddawali po paru dniach. Dzięki temu dostaliśmy pierwsze miejsce w czytelnictwie. W klasie, w której połowa uczni dalej składała wyrazy z liter.
<3

lewkonia
Kto: rodzic

Postautor: lewkonia » 2014-09-21, 20:06

Widzę, że dyskusja w tym wątku zeszła na sposoby pomiaru czytelnictwa uczniów... Tymczasem kolejny głos za tym, aby nie zadawać dzieciom głośnego czytania pozostał niezauważony (?):

Basiek70 pisze:a tu ważny głos
http://www.calapolskaczytadzieciom.pl/n ... -czytaniem
''Gdy dzieci czytają na głos, utrwala się u nich nawyk subwokalizacji, który bardzo ogranicza tempo czytania- będą w przyszłości czytać po cichu w tempie czytania na głos. Młody mózg koduje sobie udział narządu głosu w czytaniu i w dorosłym życiu nadal w myślach "czytamy na głos".

Ten cytat powyżej to właśnie to, o czym pisała silije. W linkowanej informacji jest też mowa o błędnym rozumieniu akcji "Cała Polska czyta dzieciom" jako zachęcanie dzieci do głośnego czytania, natomiast chodzi tu o głośne czytanie dzieciom. Szkoda tylko, że na stronie akcji pod tą informacją o zgubnych skutkach głośnego czytania nikt się nie podpisał z nazwiska i nie podparł tego jakimś naukowym autorytetem...

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”