Ćwiczenia z pomysłem-ćwiczenia ortograficzne

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Ulla
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Ćwiczenia z pomysłem-ćwiczenia ortograficzne

Postautor: Ulla » 2015-01-02, 18:57

graga71, mam podobny dylemat jak Ty, jeżeli chodzi o ortografię. W ćwiczeniach z pomysłem jest bałagan. Moje pierwszaki też kiepsko czytają :( a co dopiero mówić o ortografii, działam trochę po omacku i intuicyjnie. W drugiej klasie chyba odejdę od ćwiczeń z Wsipu

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2015-01-02, 19:47

graga71 pisze:Nie wiem czy dobrze robię, na razie nie skupiam się na ortografii tylko na nauce czytania i pisania, przemycam poznane wyrazy w krzyżówkach , obrazkach z daną literą np." Witaj w królestwie litery ó". Dzieciaki mają problem z czytaniem a co dopiero ortografia. Nawet zmiękczeń przez i nie tłumaczę , żeby nie robić zamieszania bo nie wiem po co w ćwiczeniach z pomysłem to włożyli . Moje sześciolatki powoli idą do przodu ale dużo wolnej w porównaniu z poprzednią klasą sześciolatków którą miałam poprzednio. Na wszystko przyjdzie czas:)

A z drugiej strony teraz co? Nie ma ortografii, a w drugiej klasie nagle jest? Poza tym, u nas od razu przy wprowadzaniu U padały słowa, zaczynające się na Ó lub zawierające je w środku, od razu dzieciakom trzeba było tłumaczyć.

Zmiękczenia? A skąd je wzięłaś? przecież żadne nie są wprowadzone jeszcze? To, że w elementarzu czy ćwiczeniach pojawia się SI, NI i tak dalej to błąd i tyle, ja nawet robiąc sama ćwiczenia czy pisząc coś na tablicy NIE piszę żadnego zmiękczenia.

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2015-01-02, 19:49

dushka pisze:Linczerko, no właśnie nie jestem przekonana - tzn. na razie niewymiennie robiłam (tzn nie podawałam tu żadnej reguły) i raczej tego się będę trzymała, ale... GOROL pochodzi od GÓRAL ;) więc...

"Określenie gorol powstało w połowie XIX wieku, kiedy to Górny Śląsk połączono koleją z dalszymi ziemiami i kontakty Górnoślązaków z ludźmi spoza regionu stały się częstsze. Charakterystyczni stali się wtedy przyjeżdżający masowo na Górny Śląsk górale z Małopolski zmierzający do pracy na zachód Europy lub do Ameryki, ale też aby handlować swoimi ludowymi wyrobami. Określenie powstało w górnośląskich miastach, natomiast samo słowo gorol oznaczało po prostu mieszkańca gór, czyli górala, po śląsku górol (śląs. gůrol)."

Myślałem, że szkoła ma uczyć literackiej polszczyzny, a nie jakichś śmiesznych gwar :(
<3

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2015-01-02, 19:53

Owszem, literackiej, natomiast wiesz... to dla nas jest gwara (ja nie jestem Ślązaczką), ale dla tych ludzi to NORMALNA polszczyzna jest. Zresztą... co to jest literacki język? Jedziesz do UK i tam angielski też regionalnie się różni, w USA również, o niemieckich Landach nie wspominając :D to normalne, że polski też jest różny.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2015-01-02, 20:04

dushka pisze:To, że w elementarzu czy ćwiczeniach pojawia się SI, NI i tak dalej to błąd i tyle

To nie jest błąd.
dushka pisze:pisząc coś na tablicy NIE piszę żadnego zmiękczenia

Nawet słowa "nie" nie używasz?
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2015-01-02, 20:25

Gwara to też jest normalna polszczyzna.

Na filologii polskiej mieliśmy dialektologię.

I w ogóle nauka rosyjskiego kiedyś bardzo pomagała...
góra - gora
rzeka - rieka
.............
ale się zagalopowałam :)
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2015-01-02, 20:44

dushka pisze:Owszem, literackiej, natomiast wiesz... to dla nas jest gwara (ja nie jestem Ślązaczką), ale dla tych ludzi to NORMALNA polszczyzna jest.

Ale dla całej reszty kraju to nie jest normalna polszczyzna :P

dushka pisze:Zresztą... co to jest literacki język? Jedziesz do UK i tam angielski też regionalnie się różni, w USA również, o niemieckich Landach nie wspominając :D to normalne, że polski też jest różny.

Już bez przesady :D Nie porównuj języka angielskiego, który ma 10 razy więcej ojczystych użytkowników rozrzuconych po całej kuli ziemskiej do języka małego państwa. Siłą rzeczy musi ci zajść dyglosja. Tak np. jest w przypadku arabskiego tyle, że on jest już na dalszym etapie.

W przypadku niemieckiego sprawa jest o tyle zabawna, że nazywanie go jednym językiem to kwestia polityczna. Dialekty między sobą potrafią się różnić bardziej niż niektóre języki słowiańskie.

iluka pisze:I w ogóle nauka rosyjskiego kiedyś bardzo pomagała...
góra - gora
rzeka - rieka

Też to zauważyłaś? :D Mnie się jeszcze rzuciło w oczy pięć - pjat' :P
<3

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”