Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
graga71 pisze:Nie wiem czy dobrze robię, na razie nie skupiam się na ortografii tylko na nauce czytania i pisania, przemycam poznane wyrazy w krzyżówkach , obrazkach z daną literą np." Witaj w królestwie litery ó". Dzieciaki mają problem z czytaniem a co dopiero ortografia. Nawet zmiękczeń przez i nie tłumaczę , żeby nie robić zamieszania bo nie wiem po co w ćwiczeniach z pomysłem to włożyli . Moje sześciolatki powoli idą do przodu ale dużo wolnej w porównaniu z poprzednią klasą sześciolatków którą miałam poprzednio. Na wszystko przyjdzie czas:)
dushka pisze:Linczerko, no właśnie nie jestem przekonana - tzn. na razie niewymiennie robiłam (tzn nie podawałam tu żadnej reguły) i raczej tego się będę trzymała, ale... GOROL pochodzi od GÓRALwięc...
"Określenie gorol powstało w połowie XIX wieku, kiedy to Górny Śląsk połączono koleją z dalszymi ziemiami i kontakty Górnoślązaków z ludźmi spoza regionu stały się częstsze. Charakterystyczni stali się wtedy przyjeżdżający masowo na Górny Śląsk górale z Małopolski zmierzający do pracy na zachód Europy lub do Ameryki, ale też aby handlować swoimi ludowymi wyrobami. Określenie powstało w górnośląskich miastach, natomiast samo słowo gorol oznaczało po prostu mieszkańca gór, czyli górala, po śląsku górol (śląs. gůrol)."
dushka pisze:To, że w elementarzu czy ćwiczeniach pojawia się SI, NI i tak dalej to błąd i tyle
dushka pisze:pisząc coś na tablicy NIE piszę żadnego zmiękczenia
dushka pisze:Owszem, literackiej, natomiast wiesz... to dla nas jest gwara (ja nie jestem Ślązaczką), ale dla tych ludzi to NORMALNA polszczyzna jest.
dushka pisze:Zresztą... co to jest literacki język? Jedziesz do UK i tam angielski też regionalnie się różni, w USA również, o niemieckich Landach nie wspominającto normalne, że polski też jest różny.
iluka pisze:I w ogóle nauka rosyjskiego kiedyś bardzo pomagała...
góra - gora
rzeka - rieka