i jak?
wg mnie był trudny
trudniejszy niż rok temu do starej podstawy programowej
Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
linczerka pisze:Autorom tych badań zrobiłabym sprawdzian znajomości podstawy programowej i wiadomości na temat psychologii rozwojowej ze szczególnym zwróceniem uwagi na rozwój myślenia.![]()
Matematyka:
Zad. z zakupem czekolady - koleżanki z klas starszych stwierdziły, że to program klasy IV stara podstawa programowa. U mnie sporo sobie poradziło, bo wprowadziłam taki zapis. Jakby nie patrzeć, to dodawanie i odejmowanie ułamków dziesiętnych.
Zad. z krasnalami - to obliczanie ułamków, część rozwiązała za pomocą symulacji i rysunku schematycznego.
Zad. z Basią i Olą to "po wodzie pływa i kaczka się nazywa"
Zad. odkrywające zasadę (mnożenie przez 11) - równie dobrze mogłoby być odkrywanie zasady potęgowania, akurat to poszło bezboleśnie, bo robiłam na kółku
Zad. z dyplomami trudne, jak kuknęłam, to nawet sporo zrobiło dobrze
Generalnie zadania na inteligencję i mają się nijak do badania umiejętności.
J. polski
Listy skseruję i wyślę do MEN - są ciekawe rozwiązania dotyczące zamknięcia (a raczej pozostawienia) szkół. Że też w MEN-ie nie wpadli na takie rozwiązania, jak to w liście przedstawiły dzieciaki.![]()
Tekst o nietoperzach trudny. Niektóre zadania zamknięte bardzo szczegółowe.
To wyszukiwanie informacji (zad.7) z uzasadnieniem nie było łatwe, a już propozycja zmiany tekstu nie do zaakceptowania w klasie III.
Panie Dyrektorze CKE, pracuje Pan z niekompetentnymi ludźmi, którzy nie mają elementarnej wiedzy na temat podstawy, reformy, rozwoju i możliwości dziecka.
Jak wspomniałam wyżej, całe szczęście, że znacznie poszerzyłam wiadomości zawarte w podstawie. Ten test dla dzieci, które pójdą do szkoły jako sześciolatki jest totalną porażką.
linczerka pisze:Ja wprowadziłam zapis typu 4,20 zł, niektóre moje koleżanki nie.
linczerko, z drugiej strony operon też nie jest dobrym rozwiązaniem