Sprawdzian trzecioklasistów

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Re: Sprawdzian trzecioklasistów

Postautor: Basiek70 » 2012-05-22, 13:02

i jak?
wg mnie był trudny
trudniejszy niż rok temu do starej podstawy programowej
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
linczerka
Kto: nauczyciel

Postautor: linczerka » 2012-05-22, 13:35

Autorom tych badań zrobiłabym sprawdzian znajomości podstawy programowej i wiadomości na temat psychologii rozwojowej ze szczególnym zwróceniem uwagi na rozwój myślenia. :evil:
Matematyka:
Zad. z zakupem czekolady - koleżanki z klas starszych stwierdziły, że to program klasy IV stara podstawa programowa. U mnie sporo sobie poradziło, bo wprowadziłam taki zapis. Jakby nie patrzeć, to dodawanie i odejmowanie ułamków dziesiętnych.
Zad. z krasnalami - to obliczanie ułamków, część rozwiązała za pomocą symulacji i rysunku schematycznego.
Zad. z Basią i Olą to "po wodzie pływa i kaczka się nazywa"
Zad. odkrywające zasadę (mnożenie przez 11) - równie dobrze mogłoby być odkrywanie zasady potęgowania, akurat to poszło bezboleśnie, bo robiłam na kółku
Zad. z dyplomami trudne, jak kuknęłam, to nawet sporo zrobiło dobrze
Generalnie zadania na inteligencję i mają się nijak do badania umiejętności.
J. polski
Listy skseruję i wyślę do MEN - są ciekawe rozwiązania dotyczące zamknięcia (a raczej pozostawienia) szkół. Że też w MEN-ie nie wpadli na takie rozwiązania, jak to w liście przedstawiły dzieciaki. :mrgreen:
Tekst o nietoperzach trudny. Niektóre zadania zamknięte bardzo szczegółowe.
To wyszukiwanie informacji (zad.7) z uzasadnieniem nie było łatwe, a już propozycja zmiany tekstu nie do zaakceptowania w klasie III.

Panie Dyrektorze CKE, pracuje Pan z niekompetentnymi ludźmi, którzy nie mają elementarnej wiedzy na temat podstawy, reformy, rozwoju i możliwości dziecka.
Jak wspomniałam wyżej, całe szczęście, że znacznie poszerzyłam wiadomości zawarte w podstawie. Ten test dla dzieci, które pójdą do szkoły jako sześciolatki jest totalną porażką.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-05-22, 14:01

linczerka pisze:Autorom tych badań zrobiłabym sprawdzian znajomości podstawy programowej i wiadomości na temat psychologii rozwojowej ze szczególnym zwróceniem uwagi na rozwój myślenia. :evil:
Matematyka:
Zad. z zakupem czekolady - koleżanki z klas starszych stwierdziły, że to program klasy IV stara podstawa programowa. U mnie sporo sobie poradziło, bo wprowadziłam taki zapis. Jakby nie patrzeć, to dodawanie i odejmowanie ułamków dziesiętnych.
Zad. z krasnalami - to obliczanie ułamków, część rozwiązała za pomocą symulacji i rysunku schematycznego.
Zad. z Basią i Olą to "po wodzie pływa i kaczka się nazywa"
Zad. odkrywające zasadę (mnożenie przez 11) - równie dobrze mogłoby być odkrywanie zasady potęgowania, akurat to poszło bezboleśnie, bo robiłam na kółku
Zad. z dyplomami trudne, jak kuknęłam, to nawet sporo zrobiło dobrze
Generalnie zadania na inteligencję i mają się nijak do badania umiejętności.
J. polski
Listy skseruję i wyślę do MEN - są ciekawe rozwiązania dotyczące zamknięcia (a raczej pozostawienia) szkół. Że też w MEN-ie nie wpadli na takie rozwiązania, jak to w liście przedstawiły dzieciaki. :mrgreen:
Tekst o nietoperzach trudny. Niektóre zadania zamknięte bardzo szczegółowe.
To wyszukiwanie informacji (zad.7) z uzasadnieniem nie było łatwe, a już propozycja zmiany tekstu nie do zaakceptowania w klasie III.

Panie Dyrektorze CKE, pracuje Pan z niekompetentnymi ludźmi, którzy nie mają elementarnej wiedzy na temat podstawy, reformy, rozwoju i możliwości dziecka.
Jak wspomniałam wyżej, całe szczęście, że znacznie poszerzyłam wiadomości zawarte w podstawie. Ten test dla dzieci, które pójdą do szkoły jako sześciolatki jest totalną porażką.

się podpisuję wszystkimi czterema kończynami

hanamat
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Postautor: hanamat » 2012-05-22, 14:08

Brawo, Linczerka - lepiej nie można było tego ująć.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-05-22, 14:25

Moje koleżanki z młodszych klas wystosowały pismo do dyrekcji szkoły z prośbą o badanie w następnych latach OPERON-em. Po tym badaniu sprawdziany OBUT-a mogą "umrzeć śmiercią naturalną".

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-05-22, 14:35

linczerko, z drugiej strony operon też nie jest dobrym rozwiązaniem
raz, że jest stanowczo za wcześnie (marzec)
dwa, że jest za łatwy, taki schematyczny, mechaniczny
i tak jest od lat
wg mnie lepiej popracować nad obutem, ma potencjał, tylko niech wezmą do jego układania ludzi mających pojęcie, co robią
np zadania z dopisaniem określeń do wyrazów i uzupełnianiem zdań bardzo mi się podobały
do zadania z zakupami też nie mam zastrzeżeń, były złotówki i grosze, wcale nie trzeba było liczyć ułamkami dziesiętnymi

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-05-22, 14:44

zgadzam się, zadanie 10 w części polonistycznej jest wynikiem głębokiej rażącej niekompetencji autorów

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-05-22, 14:47

Ja wprowadziłam zapis typu 4,20 zł, niektóre moje koleżanki nie. Tu nie ma zł i gr. Dzieci mogły mieć trudności. Do zadania z mnożeniem przez 11 mam mieszane uczucia, bo zasada łatwa, ale szkoda, że nie wszystkie dzieci potrafiły prawidłowo odczytać liczby wielocyfrowe. Fakt, nie to było istotne, ale z drugiej strony, jak można coś napisać i nie potrafić tego przeczytać? A 5 osób pytało potem, jaką liczbę napisały.
OPERON też mi się nie podoba. Ale na litość, ktoś to układa, jeżeli już traci czas (nie wiem, czy dostaje kasę), to niech to ułoży z głową. I w Operonie i w Obucie.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-05-22, 14:48

i generalnie część matematyczna sama w sobie bardzo mi się podobała - ale nie jako test kompetencji trzecioklasisty, mający zbadać poziom realizacji podstawy programowej, a jako sam w sobie zestaw ciekawych zadań matematycznych
trzeba jednak odróżniać przeznaczenie zestawów i odpowiednio do niego je przygotowywać
do tego uważam, że powinna być część nie stricte matematyczna a matematyczno-przyrodnicza, obowiązkowo zawierająca obliczenia kalendarzowe i zegarowe

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-05-22, 14:52

linczerka pisze:Ja wprowadziłam zapis typu 4,20 zł, niektóre moje koleżanki nie.

nie przyszło mi do głowy, ze ktoś nie wprowadził tego zapisu (wszechobecnego w praktyce) i go dzieciom nie wyjaśnił (że chodzi o złotówki i grosze)
ale masz rację, zadanie spokojnie mogłoby być, ale ze zmienionym zapisem: że kosztowała 2zł 40gr, a nie, 2,40zł - wtedy byłoby ok

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-05-22, 15:46

linczerko, z drugiej strony operon też nie jest dobrym rozwiązaniem

Jeśli stawiamy na jakość, to się zgadzam. A jeśli "szkole" zależy nie na jakości, a na wynikach? "No bo jak my wypadliśmy na tle powiatu, województwa, całego kraju?" Koleżanki już dziś wybrały opcję "wyniki". Na jakość postawią na zwykłych sprawdzianach. Smutne, ale prawdziwe.
A sens tego badania? Gdzie to nauczanie zintegrowane? To było wybitnie przedmiotowe.
Pewnie, że są zalety tego badania. Ja jednak patrzę przez pryzmat podstawy programowej i przeciętnego ucznia.

dddddd

Postautor: dddddd » 2012-05-22, 16:42

http://www.mmpoznan.pl/413821/2012/5/22 ... e-comments
poczytajcie opinie, wszyscy mamy te same odczucia

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-05-22, 17:59

sprawdzam matematykę wg wytycznych punktowych
i jestem zaskoczona
bo dobrze wypada
jest kilka "maksów"
jestem dumna z dzieciaków!

hanamat

Postautor: hanamat » 2012-05-22, 20:50

Co sądzicie o wytycznych z języka polskiego, zwłaszcza przy punktowaniu listu (punkty za argumenty, dopuszczalny 1 błą fleksyjny lub składniowy, brak kryteriów dla dzieci z ryzyka dysleksji)?

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-05-22, 21:13

Za punkty za argumenty zabiłabym! gdzie tam jest polecenie, aby ich użyć? I to jeszcze aż trzech? Dziecko miało napisać co SĄDZI o tym przedsięwzięciu, a nie argumentować za lub przeciw.
Jeśli chodzi o dzieci z opinią o dysleksji/ryzyku dysleksji, w opinii są wytyczne i je stosuję przy ocenie każdej pracy, również tego testu.

Skądinąd właśnie skończyłam sprawdzać obie części i jest naprawdę nieźle, dzieci mnie zaskoczyły mocno in plus.

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”