po licencjacie z pedagogiki resocjalizacyjnej

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Marika000
Kto: student

po licencjacie z pedagogiki resocjalizacyjnej

Postautor: Marika000 » 2012-02-21, 12:36

Witam!
Jestem nowicjuszka na tym forum, bardzo zalezy mi na Waszych podpowiedziach, radach,byłabym bardzo wdzięczna.
Chodzi o to, jestem po pedagogice resocjalizacyjnej licencjat-mam przygotowanie pedagogiczne wysyłałam swoj suplement do kuratorium bo mialam z tym sama watpliwosci ale wszystko gra:) I teraz mam mozliwośc podjecia studiow podyplomowych EDUKACJA WCZESNOSZKOLNA I PRZEDSZKOLNA i tak zastanawiam się kiedy bym mogła juz rozpoczac, szukac, podjac prace czy jest to mozliwe jeszcze w trakcie studiowania?
I drugie pytanko jakie sa te studia, o czym bede sie uczyła i jak to wyglada mniej wiecej?

Druga rzecz jaka mnie interesuje to nauczanie historii w klasach I-III gimnazjum co powinnam po licencjacie ukonczyc, koniecznie mgr czy podyplomowe???
Po mgr jest wyzsze wynagrodzenie tak? I mgr daje mozliwosc nauczanie w liceum?

I co myslicie o zrobieniu magisterki z logopedii???

Bardzo prosze o udzielenie mi informacji na Was moge tylko liczyc:) MARIKA
[/b]

Awatar użytkownika
mateoo
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Muzyka

Re: po licencjacie z pedagogiki resocjalizacyjnej

Postautor: mateoo » 2012-02-21, 22:01

Dużo pytań i dosyć chaotycznie, ale postaram się coś odpowiedzieć. Na podyplomówce z wczesnoszkolnej będziesz mieć wszelkie metodyki kształcenia na tym etapie edukacyjnym (metodyka kształcenia językowego, matematycznego, muzycznego, społeczno-środowiskowego, plastyczno-technicznego, motoryczno-ruchowego), metodykę edukacji wczesnoszkolnej, przedszkolnej - to na pewno, reszta zależy od uczelni, duża część wzbogaca ramowy program studiów o emisję głosu, kulturę żywego słowa, pedagogikę zabawy i inne związane ze specyfiką edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej. Studia podyplomowe odbywają się w trybie zaocznym, co pewnie wiesz :mrgreen:

Marne szanse, że już teraz znajdziesz dla siebie pracę na stanowisku nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej, bo absolwentów tej specjalności co roku uczelnie "produkują" aż w nadmiarze powiedziałbym. Ale rozglądać się w trakcie studiów można - a nóż gdzieś poszukiwana będzie przedszkolanka (np. na zastępstwo) lub właśnie n-l edukacji wczesnej.

Jeśli chodzi o nauczanie historii to w gimnazjum można uczyć po podyplomówce, zresztą w liceum teoretycznie też, ale tutaj trzeba mieć też tytuł mgr przede wszystkim. Tak, posiadając tytuł mgr z przygotowaniem pedagogicznym ma się najwyższe wynagrodzenie :)

Ostatnie pytanie może zostawię osobom, które się logopedią zajmują, aczkolwiek wiem, że istnieje popyt na logopedów, nie ma jakiegoś bumu, ale zapotrzebowanie jest.
Sztuka jest pokarmem duszy.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-02-21, 22:16

Mateoo pominął wszelkiego rodzaju psychologie i pedagogiki, filozofię, logikę - przedmioty ogólne na kierunkach pedagogicznych.
Odnośnie logopedii -polecam. Było, jest i będzie zapotrzebowanie na specjalistów.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
mateoo
Przedmiot: Muzyka

Postautor: mateoo » 2012-02-21, 23:09

Ale te przedmioty z zakresu pedagogiki i psychologii już zapewne Marika odbyła, bo posiada przygotowanie pedagogiczne.
Sztuka jest pokarmem duszy.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-02-22, 08:52

W zakres studiów wchodzą te przedmioty, najwyżej zostanie zwolniona na podstawie wpisów do indeksu.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Marika000
Kto: student

Postautor: Marika000 » 2012-02-22, 09:58

dziekuję za odpowiedzi, i jeszcze raz przepraszam, że tak wlaśnie chaotycznie napisałam:crazy:

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”