J.angielski ocena

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

dddddd
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

J.angielski ocena

Postautor: dddddd » 2012-06-04, 17:48

Mam pytanie w jaki sposób oceniacie j. angielski na świadectwie

hanamat

Re: J.angielski ocena

Postautor: hanamat » 2012-06-05, 04:53

Krótko w formie opisowej, bo cyfrowa nie może byc np. w wysokim stopniu/dobrym stopniu opanowal tresci zawarte w podstawie programowej: rozumie polecenia itp. (to co najistotniejsze w wymaganiach podstawy).

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-06-06, 22:37

Dobrze/doskonale/zadowalająco (tu określenie stopnia) opanował (a) materiał z j. angielskiego przewidziany programem klasy ......
Drugie zdanie leci na zajęcia komputerowe, wobec powyższego zostaje nam mało miejsca. Dlatego ocena w jednym zdaniu.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

dddddd

Postautor: dddddd » 2012-06-07, 13:03

Dziękuję, chciałam się upewnić, bo ostatnio ktoś mówił że angielski jak religia oceną

upieczona.anglistk
Przedmiot: Język angielski

Postautor: upieczona.anglistk » 2012-06-07, 22:46

A ja dowiadywałam się i mi powiedziano, żę w ocenie opisowej nie wolno używac słów "w stopniu, stopień" ani wyrażeń typu "dobrze, bardzo dobrze", więc teraz jestem w kropce...

upieczona.anglistk
Przedmiot: Język angielski

Angielski w edukacji wczesnosz.

Postautor: upieczona.anglistk » 2012-06-07, 22:58

Mam trzy pytania:

- ostatnio rodzice zażądali, żebym przedstawiła im propozycje oceny opisowej z j.ang (WTF?). Z tego co wiem ocenę opisową wystawia się na podstawię obserwacji ucznia i jako taka nie podlega negocjacji, więc nie rozumiem skąd ten pomysł na propozycje oceny opisowej... ale może jest jakiś przepis, który nakazuje przedstawienie tej propozycji...?

- ostatnio dowiedziałam się że w ocenie opisowej na koniec roku nie wolno używać słów z rodzaju stopień, w stopniu, uczen opanował w stopniu dobrym/ bardzo dobrym... No więc jak kurde napisac tą ocenę opisową.

- czy muszę przeprowadzić test kompetencji z angielskiego? Czy jest na to jakis konkretny termin (np. do końca maja?)

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-06-07, 23:11

My też staramy się tego uniknąć, ale możesz pisać: wspaniale/doskonale, zadowalająco, wystarczająco. Jak widać są to przysłówki, a nie stopnie. Nawet dobrze/bardzo dobrze w tym znaczeniu ma inną wymowę.
Bardzo dobrze, że o to pytasz.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-06-07, 23:18

1.Pierwszy raz o tym słyszę. Nie znam takowego przepisu. Co innego, gdybyś napisała, że dziecko nie opanowało wystarczająco, musiałabyś wtedy umotywować i w odpowiednim terminie poinformować rodzica (na miesiąc przed klasyfikacją). Ostatnio żądania rodziców stają się paranoją. Na litość, jak długo na to pozwolimy?

2.Odpowiedziałam w innym temacie (to przysłówki, nie stopień), możesz stosować też: wystarczająco, zadowalająco, doskonale.

3.Nie musisz. Masz sprawdziany na bieżąco i wystarczy. Masz też oceny cząstkowe, na bieżąco sprawdzałaś i nie jest konieczne zrobić to na końcu. Kolejny absurd. Niedługo będą testy kompetencji dziecka w żłobku, czy nadaje się do przedszkola.

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”