Zajęcia komputerowe

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

rotta12
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Zajęcia komputerowe

Postautor: rotta12 » 2012-09-10, 07:41

Witam mam pytanie , ucze klase II i obecnie wszystkie panie z nauczania ucza zajęć komputerowych , dodam ze mamy pracownie do której nie mozemy wejsc poniewaz nie mamy uprawnień , mam natomiast kolezanke co ma skonczona podyplomówke z informatkki i uczyinformatyki w klasach I-III , czy jak bym zrobiła taka podyplomówke tez mogłabym uczyc w klasach I-III , w pracowni , w tej chwili informatyka odbywa sie na lekcji nauczania w naszej klasie w dodatku na jednym komputerze przy 20 uczniach .

Awatar użytkownika
linczerka

Re: Zajęcia komputerowe

Postautor: linczerka » 2012-09-10, 17:20

Normalnie opadły mi ręce. Macie uprawnienia do prowadzenia zajęć komputerowych, a nie macie dostępu do pracowni komputerowej?
rotta12 pisze:w dodatku na jednym komputerze przy 20 uczniach

:shock: Wypada deko więcej niż 2 minuty na dziecko. Czy "to dziwadło" może zwać się zajęciami komputerowymi??
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

rotta12

Postautor: rotta12 » 2012-09-10, 19:51

No na to wychodzi normalnie mamy prowadzic w klasach w której jest edukacja jedna godzine w tygodniu ,a do pracowni wejsc nie możemy , jestem po nauczaniu .Nie wiem czy to zgodne z prawem

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-10, 19:55

rotta12 pisze:Nie wiem czy to zgodne z prawem

http://www.men.gov.pl/index.php?option= ... Itemid=293

rotta12

Postautor: rotta12 » 2012-09-10, 20:02

Tak w linku wszystko jest ok , czyli możemy uczyć informatyki , tylko dlaczego nie możemy wchodzić do pracowni z dziećmi , dziwię się tylko rodzicom że nic nie mówią , nasza szkoła podlega pod ministerstwo kultury i dziedzictwa narodowego może dlatego mamy inaczej .Jeśli chodzi o godz w klasie to mam 16 i dwoch mi brakuje to mam za to trzy zegarowe w świetlicy szkolnej .Nie wiem czy to też prawnie

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-10, 20:14

rotta12 pisze:Nie wiem czy to też prawnie

Za dwie lekcyjne masz 3 zegarowe? Bo możesz uzupełniać etat świetlicą. To akurat prawnie.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-10, 21:33

Podstawa programowa – zalecane warunki str. 58 pkt 11
"Zajęcia komputerowe należy rozumieć dosłownie jako zajęcia z komputerami, prowadzone w korelacji z pozostałymi obszarami edukacji. Należy zadbać o to, aby w sali lekcyjnej było kilka kompletnych zestawów komputerowych z oprogramowaniem odpowiednim do wieku, możliwości i potrzeb uczniów. Komputery w klasach I–III szkoły podstawowej są wykorzystywane jako urządzenia, które wzbogacają proces nauczania
i uczenia się o teksty, rysunki i animacje tworzone przez uczniów, kształtują ich aktywność (gry i zabawy), utrwalają umiejętności (programy edukacyjne na płytach i w sieci), rozwijają zainteresowania itp. Uczniom klas I–III należy umożliwić korzystanie ze szkolnej pracowni komputerowej. Zaleca się, aby podczas zajęć uczeń miał do swojej dyspozycji osobny komputer z dostępem do Internetu."

Co prawda to tylko zalecenia, ale już wygrałam kilka drobiazgów w oparciu o te zalecenia.

rotta12

Postautor: rotta12 » 2012-09-10, 21:37

No tak , przepisy przepisami ale jak zapytałam dyrektorke czy mogę wejsc do pracowni to powiedziała wy nie macie uprawnień tylko informatyk , więc jak mam mówie dla 20 dzieci prowadzić zajęcia na jednym komputerze na biurku ?Nie wiem co z tym zrobic

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2012-09-10, 21:42

rotta12 pisze:wy nie macie uprawnień
JAKICH UPRAWNIEŃ? Każdy nauczyciel może korzystać z pracowni informatycznej. Też mam tam czasami lekcje z polskiego czy przyrody.
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-10, 21:45

Rzeczywiście masz problem. W sumie nie wiem, co Ci poradzić. Ja bym jeszcze spróbowała porozmawiać z informatykiem i napomknęła o tych zaleceniach bez terminu "zalecenia". :wink:

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-10, 21:46

Pracownią administruje Opiekun Pracowni (ADMINISTRATOR): /tu potrzeba uprawnienia/
1) kontroluje uprawnienia poszczególnych użytkowników,
2) nadzoruje prawidłowe funkcjonowanie sieci komputerowej,
3) instaluje i odinstalowuje oprogramowanie,
4) zapewnia właściwą organizację stanowisk w pracowni,
5) dba o ochronę danych poszczególnych użytkowników,
6) współdecyduje o kierunku rozwoju pracowni komputerowej.
Nauczyciel prowadzący zajęcia:
1) w pełni odpowiada za pracownię w czasie prowadzenia tych zajęć,
2) dba o prawidłowe funkcjonowanie zestawów komputerowych,
3) zgłasza Opiekunowi Pracowni wszelkie uwagi dotyczące funkcjonowania pracowni,
4) nadzoruje przestrzeganie przez uczniów przepisów BHP oraz racjonalne i właściwe wykorzystywanie zasobów sieciowych.

A w podziale godzin te zajęcia są już uwzględnione w sali komputerowej? I co wtedy stoi pusta :?: :!:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

rotta12

Postautor: rotta12 » 2012-09-10, 21:48

Ja wszystkie 16 godzin mam w klasie poza w-f , w planie nie ma informatyki każdy z nas robi kiedy mu pasuje najczęściej w dzień kiedy mam 4 godz lekcyjne :(

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-09-10, 21:53

Nie wiem, jak u innych, ale u nas zajęcia komputerowe są wydzielone i naniesione na stałe w podział godzin. Gdybym ja miała, to w podziale dostałabym też wydzielone, nie jak mi psuje.

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2012-09-10, 21:55

rotta12 pisze:każdy z nas robi kiedy mu pasuje
tzn.jak? Bo u nas informatyczna jest obłożona non stop do 15. Jaką wizję prowadzenia w młodszych klasach ma dyrekcja?
linczerka pisze:Zaleca się, aby podczas zajęć uczeń miał do swojej dyspozycji osobny komputer z dostępem do Internetu
Teraz to jeszcze tylko zalecenie a od przyszłego obowiązek.

rotta12

Postautor: rotta12 » 2012-09-11, 07:06

czyli uczy ktoś kto ma informatykę? ja mam I-III i mam tak jak ed.polonistyczna w swojej klasie , czyli warto isc na iformatykę i wtedy bym miała klasy I-III ?ale co wchodzi od przyszłego roku ?

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”