zadania domowe klasa 1 Sp

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

bossik
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

zadania domowe klasa 1 Sp

Postautor: bossik » 2012-10-08, 22:06

Córka przychodzi codziennie z mnóstwem zadań. Oczywiście to tylko pisanie po śladzie, czy kolorowanie czegoś tam, ale zajmuje jej to około 1.5 godziny! Najpierw po śladzie w książce, potem w zeszycie, a na końcu jakaś kserówka.

Czy to normalne? Czy dziś dziecko lat 6/7 musi mieć zadanie domowe każdego dnia? Ile czasu powinno na nie poświęcić? Jak to jest u Was?

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Re: zadania domowe klasa 1 Sp

Postautor: Basiek70 » 2012-10-08, 22:43

widzisz, to zależy
ja zadaję moim pierwszakom dużo mniej, na góra pół godziny pracy
ale
pytanie, czy wszystkim dzieciom ona tak dużo czasu zajmuje, bo może Twoja córcia ma problemy ze sprawnością grafomotoryczną albo koncentracją uwagi i to jej zajmuje odrabianie zadań tak dużo czasu, a innym dzieciom zajmuje go mniej
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-10-08, 22:51

Ja zadaję zróżnicowane zadania. Często zadaję zadania dodatkowe dla chętnych.
bossik pisze:na końcu jakaś kserówka

Nie jestem zwolenniczką kserówek. Czasami mam takowe, ale to do częstych nie należy. U mnie dzieci malują pędzlem i wodą po czym rodzic pozwoli, piszą patykiem na ziemi, piszą w materiałach sypkich typu grysik, piszą przez kalkę techniczną, pisakiem na gazecie (dzieci z osłabioną grafomotoryką), lepią litery z plasteliny, układają litery z nitki, koralików. Dzieci pracujące w wolnym tempie piszą elementy literopodobne na czas i bez ograniczonego pola. Na końcu piszemy w zeszytach. Wtedy już nie trzeba pisać dużo, by utrwalić obraz litery.
W sumie każdemu zadaję inne zadanie w zależności od efektów pracy na lekcji. Ale zawsze zadaję. Czytanie leci codziennie. A sprawdzam treningowymi metodami, by zapobiec nauce tekstów na pamięć.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-10-08, 22:56

Linczerko, już czytacie? Przy dwóch literkach to u nas raczej trudne.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-10-08, 22:58

A i w kwestii kserówek - są różne, niektóre bardzo ciekawe i wartościowe. Szczególnie szlaczki na siatce kwadratowej oraz kolorowanki wg kodu. Wiele pozwalają wyćwiczyć, a dzieci je lubią, więc chętnie pracują.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-10-08, 22:59

Czytamy. Wprowadziłam już samogłoski poza ą i ę i 5 spółgłosek. A jest sporo dzieci, które czytają już teksty dłuższe (znają wszystkie litery). To dreptać w miejscu nie będę.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-10-08, 23:13

A to my daleko w tyle...

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-10-08, 23:24

A to my daleko w tyle...

Między innymi dlatego właśnie zmieniłam program WSiP-owski na Nową Erę. I jestem baaaardzo zadowolona. Wkrótce wchodzę w monografię liczb.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-10-08, 23:30

A to ja monografię liczb już mam, na 3 jestem
natomiast z literami ok jest, potrzebny był mi ten miesiąc przedliterowy bardzo, wiele rzeczy trzeba było utrwalić, teraz są litery i sporo dzieci czeka wiele pracy, szczególnie nad grafią

bossik

Postautor: bossik » 2012-10-09, 12:54

Basiu Odnośnie córki
Ona potrafi pisać drukiem wszystko co chce napisać. Czyta też super. Sama przeczytała już 2 książeczki i teraz biegamy co tydzień do biblioteki.
Co do pisania pisanych liter- nie ma wyrobionej rączki bo nigdy jej pisać pisanych liter nie uczyłam.
Pisanie zajmuje jej sporo czasu bo chce wszystko zrobić dokładnie. Dlatego często też gumka idzie w ruch.
Basiu 'szlaczki na siatce kwadratowej oraz kolorowanki wg kodu" -mogę je gdzieś ściągnąć w jakimś pdf albo wordzie?
Linczerko,
Twoja kreatywność jest cudowna! Ja nie jestem wcale uzdolniona plastycznie, za to mąż i dzieci owszem. Chętnie zadałabym mu takie zadania, żeby z nią to robił. Tylko nie wiem gdzie szukać pomocy? Może na chomiku?

A teraz rozmawiałam również z rodzicami. Wszyscy stwierdzili, że zadań jest dużo. Jeśli rodzice pracują do 18:00 dzieci kończą lekcje po 21:00! bo jeszcze obiadokolacja, trochę przerwy i zaczynają ok 20:00.

A co do zadań domowych na weekendy, też zadajecie?

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-10-09, 14:53

bossik, kup córce pióro (jeśli pani nie pozwala nim pisać) i niech pisze "na brudno" piórem. Ołówek nie wyrabia tak nadgarstka, palców i mięśni, jak pióro. Poszukaj takich szlaczków i rysunków, które trzeba pisać bez odrywania ręki. Niech ćwiczy przed pisaniem w zeszycie. A praca z literkami na wspomnianych wcześniej przeze mnie materiałach nie musi być pod okiem uzdolnionej plastycznie osoby. Chodzi o to, by litery były pisane na czym się tylko da i w pionie i w poziomie.
bossik pisze:Tylko nie wiem gdzie szukać pomocy? Może na chomiku?

Nigdzie nie szukaj (nie wiem, czy są), tylko niech pisze tak, jak opisałam. Po tygodniu do dwóch jakieś efekty powinny być (typu lepsza płynność pisania i szybsze tempo).
I jeszcze jedno: na podstawie tego, co piszesz wnioskuję, że podczas malowania kredkami robi zamaszyste ruchy rąk, znaczy kolorując jednym pociągnięciem ręki maluje długą kreskę. Rysunki podziel na mniejsze obszary i ogranicz te ruchy do znacznie mniejszych. Porównaj swoje malowanie z malowaniem córki, a będziesz wiedziała, o co chodzi. Skracając obszar malowania do mniejszego, ruchy rąk będą bardziej precyzyjne i dokładniejsze, co znajdzie odbicie w pisaniu.

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-10-09, 18:52

Rączki nie wyrabia pisanie liter - litery pisać powinny dzieci z już wyrobioną rączką. A rączkę wyrabia się np tak jak Linczerka pisze.
Szlaczkami i kolorowankami mogę się podzielić - wyślij mi na privka adres email :)

bossik

Postautor: bossik » 2012-10-09, 20:00

Dziewczyny jesteście cudowne. Pomysł z piórem też wprowadzę w domu. Nie chcę jej za dużo gnębić, ale chcę też wyrobić w niej większe poczucie własnej wartości. Żeby po prostu nie odstawała względem klasy.
Córka mi podpowiedziała, że " Pani" kseruje z " galeria możliwości". Znacie? Może powinnam jej kupić i niech w domu robi to samo jeszcze raz, czy to może jednak za dużo?

Awatar użytkownika
Basiek70

Postautor: Basiek70 » 2012-10-09, 20:27

Znacie. Jeśli Pani kseruje z tych książek (a są dobre), to bez sensu dawać jej to samo. Czekaj, zaraz się pozbieram i wyślę Ci maila.

bossik

Postautor: bossik » 2012-10-09, 20:47

okis czekam cierpliwie. Ale jest to cała seria- liczenie też. A i czytanie- może z tych w przyszłości warto, skoro takie dobre?

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”