Materiały ćwiczeniowe do klasy 2

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
ms.elephant

Materiały ćwiczeniowe do klasy 2

Postautor: ms.elephant » 2015-04-17, 20:47

Drogie pierwszoklasistki, rozglądałyście się już za materiałami ćwiczeniowymi do klasy 2?
U nas trzeba już wybrać, podać - tymczasem wydawnictwa jeszcze nic konkretnego nie pokazały.
Macie jakieś informacje, przecieki? Na co stawiacie w przyszłym roku?

maia3
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Re: Materiały ćwiczeniowe do klasy 2

Postautor: maia3 » 2015-04-17, 21:58

A na jakich pracowałaś w tym? Jeśli to nie tajemnica ;)

Awatar użytkownika
ms.elephant

Postautor: ms.elephant » 2015-04-17, 22:27

Nie miałam klasy 1 w tym roku :)

maia3

Postautor: maia3 » 2015-04-17, 23:37

Tak podpytuję, bo my tez mamy wkrótce wybrać tyle, że dla pierwszaczków i coś się nie możemy zdecydować ;)

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2015-04-19, 11:58

ms.elephant pisze:Nie miałam klasy 1 w tym roku :)

Na Twoim miejscu sprawdziłabym, na czym pracowała klasa, którą masz objąć i w pierwszej kolejności sprawdziła te ćwiczenia
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
ms.elephant

Postautor: ms.elephant » 2015-04-19, 12:08

Basiek wiem na czym pracowała - na Didasko. Niestety Didasko nadal nic nie pokazało, a czas nas nagli. Obejrzałam to co jest dostępne (czyli prawie nic ;)) i jakoś nic nie wzbudziło mojego zachwytu.

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2015-04-19, 12:15

Cóż, chyba tylko pozostaje jeszcze trochę poczekać - ćwiczenia do 2 klasy w większości wydawnictw dopiero się drukować zaczęły, więc nie ma czego oglądać.
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.

Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,

który jest tylko realistą."

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2015-04-19, 12:29

Tyle, że nawet na stronie Didasko ZERO informacji. Z maila tylko wiem (bo sama do nich napisałam), że w kwietniu COŚ ma być.
Osobiście dla mnie niepoważne jest, że wydawnictwo żadnej informacji na stronę nie poda.
Wsip tak samo - na stronie o 2 klasie NIC.
Operon - mailowo porozsyłał (nie do wszystkich oczywiście) informacje i po 7 chyba stron ćwiczeń (1 część do 2 klasy) - na tej podstawie mam wybrać? :D

graga71

Postautor: graga71 » 2015-04-19, 12:52

No właśnie , też stoję przed wyborem. Teraz WSi P mam wrażenie ze po woli się rozkręca , marzy mi się operon ale znowu tylko 7 stron, brak przedstawiciela a ostatnio jak go wybraliśmy nie przystąpił do procedur :( więc miałyśmy WSiP. Nie wiem na co czekają . MAC mnie nie poruszył znowu całe strony zapełnione obrazkami w porównaniu do tego co posłał operon. I jak tu coś wybierać? Czy któraś z Was korzystała z Tropicieli i elemntarza MEN równocześnie , da tak radę ?
pogodna71

Awatar użytkownika
ms.elephant

Postautor: ms.elephant » 2015-04-19, 13:34

graga71 pisze:Czy któraś z Was korzystała z Tropicieli i elemntarza MEN równocześnie , da tak radę ?

U mnie w szkole było to analizowane i doszliśmy do wniosku, że lepiej się w to nie pakować. Ponieważ jako podręcznik musimy realizować menowski, toteż zarówno plan wynikowy jak i zapisy w dzienniku lekcyjnym muszą być na jego podstawie - w razie jakiejkolwiek kontroli, no a realna praca przebiegałaby zupełnie innym torem - Tropicielowskim, czy też Elementarzem XXI wieku. A dopasowywać ćwiczenia Tropicieli do menowskiego to duże gmatwanie, skakanie po książkach i chyba ogromne marnowanie czasu. To już wolę ten czas poświęcić na przygotowanie dodatkowych kart pracy z umiejętnościami, których będzie mi w danym momencie brakowało.

aglod

Postautor: aglod » 2015-04-19, 14:24

dushka pisze:Wsip tak samo - na stronie o 2 klasie NIC.

Dzisiaj zaglądałam są po ok 30 stron ćwiczeń z pomysłem do kl. 2
http://www.wsip.pl/oferta/cykle/szkola-podstawowa-klasy-1-3/cwiczenia-z-pomyslem/ trzeba kliknąć zobacz fragment.
porównywałam te fragmenty z matematyką, którą wstawiła Nowa Era http://www.nowaera.pl/razem-dla-edukacj ... y-1-3.html
Patrząc po samej matematyce bardziej mi się podoba WSiP. Na nic się jeszcze nie zdecydowałyśmy, dyrekcja nie naciska. więc czekamy na ruchy wydawnictw.
Teraz mamy ćwiczenia z Didasko.

graga71

Postautor: graga71 » 2015-04-19, 17:33

Też nie myślałam o połączeniu Tropicieli i elementarza ale na szkoleniu z WSiP była prowadząca z Krakowa w której tak to łączą i nie widziała problemu. Mi też byłoby szkoda czasu żeby tak skakać a z drugiej strony też bałyśmy się nalotów kuratorium . Tak masę rzeczy trzeba szukać , składać samemu karty pracy więc dodatkowe zajęcie nam nie jest potrzebne. Przedstawiciel WSiPu też namawia do takiego podwójnego zestawu :) Ćwiczenia z pomysłem traktują po macoszemu , nawt na pokazie ich nie było. Jest też problem z miejscem gdzie to wszystko przechowywać w klasie żeby było pod ręką . Nie wiem jak Wy dziewczyny ale ja mam miejsca mało na przechowywanie . Klasa ma czasami dwóch a nawet trzech właścicieli , co roku przechodzimy :( Dyrekcja dba abyśmy miały co robić :)
pogodna71

Awatar użytkownika
ms.elephant

Postautor: ms.elephant » 2015-04-19, 17:48

Graga71 u nas też dba. Ciągle zmieniam salę :/ A przedstawiciele chcą się pozbyć Tropicieli. Na ich przygotowanie poświęcono z pewnością wiele czasu, zdobyły jakieś wyróżnienia i ... mają ich pełno w magazynach, więc cóż z tym zrobić? Rozdają pełne pakiety za cenę dotacji nakłaniając nauczycieli jak się da.

Tylko taka myśl mi świta, że gdyby naprawdę im tak zależało na dzieciach, to Ćwiczenia dostosowane do menowskiego byłyby równie dobre, z odpowiednio dużą ilością ćwiczeń (tyle części co Tropiciele - a nie tylko 4 zintegrowane pozycje ;))

graga71

Postautor: graga71 » 2015-04-19, 18:43

Zgadzam się z Tobą. Oglądając matę do menowskiego znowu mają strony w całości przeznaczone na wykonywanie jakiś układanek . To właśnie mnie wkurza bo ćwiczeń mało a tu strony nie wykorzystane przez dziecko . Przecież takie cos może być na stronie dla nauczyciela:). Nie ma tego Nowa Era przynajmniej na tym co widać i Operon. W MACu też strony niewykorzystane. I fajnie że inne dyrekcje też tak dbają o kondycję swoich nauczycieli :wink:
pogodna71

Awatar użytkownika
ms.elephant

Postautor: ms.elephant » 2015-04-22, 22:11

Nowości w świecie książek do klasy 2 :)

Operon zamieścił tylko kilka stron, które wcześniej wysyłał mailem.
http://www.operon.pl/oferta_ew/cwiczenia
Natomiast jestem niemile zaskoczona konsultantami telefonicznymi. Nie potrafią odpowiedzieć na żadne pytanie lub przekazują informacje nieprawdziwe.Odsyłają do strony internetowej, na której tak naprawdę jest bardzo niewiele. Nie ma szans, by przedstawiciel przyjechał do szkoły i pokazał całą książkę.

Didasko nareszcie też zamieściło informację.
http://mojelementarz.pl/?page_id=298
Przykładowe strony dopiero w maju.
Niestety wydawnictwo oferuje jedynie 2 szt. ćwiczeń i 2 matematyki. Trochę mało. Do tego wycinanki i Mój dziennik.

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”