Witam i po wakacjach . Szukam sprawdzonych pomysłów na lekcje otwarte. Bede miala lekcje w grudniu ale mam w klasie grupę swadków jehowy i pomysły świąteczne mi padły . Może macie jakieś ciekawe pomysły? Będę wdzięczna
Ależ to rewelacyjna sytuacja. Pokazać, jak to jest praktykowane bądź nie w innych religiach. Nie przepuściłabym takiej okazji! Masz wszystko: tolerancję, poznanie tradycji, że nie wspomnę, jak dzieci słuchają się nawzajem z otwartymi buziami
Linczerka, mam wątpliwości co do rewelacyjności sytuacji. Miałam w ostatnich latach tylko dwie matki ze Świadków Jehowy i obie nie życzyły sobie stanowczo wspominania o świętach przy ich dzieciach. Jedna chciała, by córkę wyprowadzać na zaplecze, jak pozostałe dzieci będą robić ozdoby choinkowe. Dopowiem, że byłam wtedy tylko wychowawcą świetlicy i chodziło o 6-latki. Wspominam jako duży kłopot.
Miałam dzieci 3 wyznań w klasie. Poznaliśmy zwyczaje w tych trzech religiach. Było rewelacyjnie. Mówię o zajęciach. Ozdoby: zawsze wówczas dawałam do wyboru. Nawet w programie jest tolerancja wyznań.
Powiem tak, chciałabym aby uczestniczyli wszyscy rodzice, a wiem z doświadczenia innych koleżanek, że jak zaproponuję lekcję o tematyce świątecznej, to nie będzie ani Rodziców ( 5 osób) ani dzieci(7 uczniów) no i jest w kropce.