Ergonomia w szkole,w domu - na lekcji?

czyli miejsce, w którym dyskutujemy o pracy w klasach I-III

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

mankutka
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Ergonomia w szkole,w domu - na lekcji?

Postautor: mankutka » 2009-09-18, 08:51

O istnieniu ergonomii dowiedziałam się na studiach. Nigdy wcześniej nikt nie mówi, że istnieje taka nauka, a tym bardziej czym się zajmuje.
Owszem zwracano nam- uczniom uwagę, żebyśmy siedzieli prosto, ale tłumaczono to tylko hasłem "bo będziecie mieć krzywe kręgosłupy", nie muszę chyba tłumaczyć, że specjalnie to do nas nie trafiało,czego niestety skutkiem są skoliozy mniejsze lub większe.

Ostatni natrafiłam na materiały dotyczące ergonomii w szkole
dla zainteresowanych
link

powinien się pojawić komunikat (mi się pojawił, czerwono przy opisie chomika), że hasło do plików to nazwa chomika.
Są to scenariusze zajęć dotyczących ergonomii, poruszane tematy są naprawdę ciekawe.

Czy obecnie w programie nauczania zintegrowanego jest ergonomia pracy, nauki?

mankutka

Re: Ergonomia w szkole,w domu - na lekcji?

Postautor: mankutka » 2009-09-28, 14:58

Znalazłam jeszcze teksy po angielsku na temat ergonomii pisania i drugi o nauce pisania dzieci.
Obydwie publikacje po angielsku, naprawdę ciekawe.
W Polsce nigdzie nie znalazłam takiego opracowania. Temat ergonomii pisania i doboru przyborów piśmienniczych rzadko pojawia się w kontekście szkoły.

Awatar użytkownika
renati23
Administrator
Przedmiot: Inne

Postautor: renati23 » 2009-09-28, 22:10

mankutka pisze:O istnieniu ergonomii dowiedziałam się na studiach. Nigdy wcześniej nikt nie mówi, że istnieje taka nauka, a tym bardziej czym się zajmuje.

a ja mówię w szkole średniej :D tylko co z tego kiedy dzieciaki to nie interesuje :roll: jednym uchem wpuszczają a drugim wypuszczają :evil:

mankutka

Postautor: mankutka » 2009-09-30, 09:09

Tak to już jest w tym wieku :), przyznam szczerze, że w liceum gdy mi mówiono "prostuj się bo będziesz miała krzywy kręgosłup" też specjalnie się tym nie przejmowałam, a teraz mam za swoje :(.
Ci ciekawe nikt nigdy nie zwracał mi uwagi jak piszę, a teraz czytając te wszystkie informację o ergonomii, wiem że przyjmuję złą pozycję - kartkę na której piszę ma obróconą w poziomie i piszę przesuwając rękę do góry. Jako dziecko pisałam tak, ponieważ nie rozmazywałam sobie tego co napisałam linijkę wyżej. Heh wtedy nie było szybko schnących atramentów jak dziś... Hm nie muszę chyba tłumaczyć jak się przy tym wyginałam. Teraz staram się pilnować żeby siedzieć prosto, bo jak nie to po całym dniu pracy bolą mnie plecy :(.

Dlatego wydaje mi się, że dobrze jest uczyć dzieci od małego prawidłowej postawy ciała, prostowania się, bo im dziecko starsze tym trudniej wytworzyć nawyki lub poprawić te które istnieją. Wiem, że nauczyciel nie mają czasu aby prowadzić dodatkowe lekcje o ergonomii, ale może da się jakoś te informacje przemycać innych tematach?

Wróć do „Edukacja wczesnoszkolna”