1.Tajemnice przyrody Nowa Era przeładowane, za trudne. Plus - nie ma skali w klasie 4.
jest skala, prawie na samym końcu podręcznika, przed ukształtowaniem terenu
szkoda, że ten temat umarł śmiercią naturalną... bo rzeczywiście jest bardzo ciekawy, szczególnie, że znowu zmienia się program... Mam doświadczenie tylko z nową erą z "Tajemnicami przyrody" dla klasy IV. Mimo że z wykształcenia jestem m. in. biologiem nie zdecydowałam się na pracę w szkole, ale mój syn korzysta z tej serii. W mojej ocenie (głównie jako rodzica

podręcznik jest dość marny - tematy omówione są bardzo powierzchownie i "wycinkowo", trzeba dużo dorabiać w domu, szczególnie jeśli dzieciak bierze udział w olimpiadach, czy konkursach przyrodniczych. Ćwiczenia takie sobie, ale prawie co drugie ćwiczenie nauczyciel syna opuścił, więc sądzę, że też nie jest zachwycony ich poziomem.
Zastanawiam się teraz nad podręcznikiem "Przyroda z pomysłem" lub "Witaj przyrodo" WSIP dla nowej podstawy programowej, do dodatkowego przerabiania w domu, bo mam wrażenie, że przekazuje informacje w bardziej usystematyzowany sposób i bardziej dogłębnie. Łatwiej też przygotować się do olimpiad. Jaka jest Wasza opinia o tych podręcznikach? Można je obejrzeć na stronie wydawnictwa, ale niestety tylko do IV klasy...
Prz okazji chciałam spytać, bo nie mogę się połapać w tych nieustających zmianach w szkolnictwie, czy ta nowa podstawa programowa obejmuje też dzieci, które idą teraz do V klasy, czy one idą do końca podstawówki starym programem?