Przyroda raczej odpada, myślałam nad logopedią lub czymś związanym z ochroną środowiska. Może mi coś doradzicie?
Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
oliweczkaS, ale Ci ktoś nagadał!oliweczkaS pisze:Ponieważ zmienia się za trzy lata podstawa programowa w liceum i zamiast biologii będzie przyroda (biologia tylko w rozszerzeniu), więc przyroda będzie połączeniem biologii, geografii, fizyki, chemii-więc kto będzie jej uczył?
Przedmiot uzupełniający: PRZYRODA
IV etap edukacyjny
Celem zajęć przyroda jest poszerzenie wiedzy uczniów z zakresu nauk przyrodniczych.
Zalecane warunki i sposób realizacji.
Przyroda
Zajęcia przyroda służą utrwaleniu postawy naukowej wobec świata przyrody, zaciekawienia jego bogactwem i dostrzegania holistycznego charakteru nauk przyrodniczych. Treści nauczania wydobywają poszczególne wątki wiedzy przyrodniczej odnoszące się do ważnych zagadnień naszej cywilizacji.
Zajęcia powinny mieć charakter interdyscyplinarny, a poszczególne wątki mogą być realizowane przez nauczycieli różnych specjalności (fizyka, chemia, biologia, geografia).
Zajęcia powinny być prowadzone z wykorzystaniem bogatego zaplecza doświadczalnego w zakresie każdej ze składowych dziedzin nauki.
Tego to ja już nie wiem. Być może poszczególne części tej przyrody będą realizowali geografowie, fizycy, chemicy (coś na wzór kształcenia modułowego), może faktycznie będzie wymagana podyplomówka z przyrody, może wystarczą kwalifikacje do biologii. Mnie to nie interesuje. Chciałam tylko zwrócić uwagę na Twoje błędne myślenie, że przyroda niby zastąpi biologię i będzie połączeniem fizyki, geografii i chemii. Nie zastąpi.oliweczkaS pisze:To w takim razie jak będę uczyła fizyki czy geografii (lub ich elementów) skoro naukę tych przedmiotów zakończyłam w liceum?