poszukuję autora

prośby o namiary na plany wynikowe, konspekty i inne materiały

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Ell82

poszukuję autora

Postautor: Ell82 » 2009-01-19, 18:53

Spotkałam się na jednym z wykładów w którym uczestniczyłam z bardzo ciekawą
koncepcją rozwoju dziecka od noworodka do nastolatka. Na każdym etapie
rozwoju w zależności od bodźców zewnętrznych kształtują się cechy
osobowości np. poczucie bezpieczeństwa lub lękliwość, przedsiębiorczość
lub bezradność itp. Może wiecie, kto był autorem tej teorii?? Z góry dziękuje za pomoc.

Pamiętam tylko że nie był Polakiem i jego nazwisko zaczynało się chyba na literkę E.

Awatar użytkownika
dushka

Re: poszukuję autora

Postautor: dushka » 2009-01-19, 18:58

Teoria psychoanalityczna Erika Eriksona

Okresy (stadia) życia wg Eriksona:

* Niemowlęctwo – od 0 do 1 r.ż. – konflikt: ufność-nieufność, osiągnięcie zaufania do matki lub innego opiekuna,
* Wczesne dzieciństwo – od 2 do 3 r.ż. – konflikt: autonomia-wstyd i zwątpienie, osiągnięcie samokontroli i poczucia własnej odrębności,

* Wiek zabaw – od 4 do 5 r.ż. – konflikt: inicjatywa-poczucie winy, ukształtowanie orientacji na cele i inicjatywność w działaniu,
* Wiek szkolny – od 6 do 12 r.ż. – konflikt: pracowitość-poczucie niższości, osiągnięcie poczucia własnych kompetencji,

* Adolescencja – od 13 do 18 r.ż. – konflikt: tożsamość-rozproszenie tożsamości, osiągnięcie odpowiedzi na pytanie „kim jestem?” i „kim mogę być?” oraz wierność sobie,
* Wczesna dorosłość – od 19 do 25 r.ż. – konflikt: intymność-izolacja, osiągnięcie zdolności do miłości bez utraty poczucia własnej tożsamości

* Dorosłość – od 26 do 40 r.ż. – konflikt: generatywność-stagnacja, potrzeba opiekowania się młodymi ludźmi i troska o los młodszej generacji,
* Dojrzałość – powyżej 41 r.ż. – konflikt: integralność ego-rozpacz, osiągnięcie mądrości życiowej w wyniku pozytywnego bilansu życia.

Awatar użytkownika
Ell82

Re: poszukuję autora

Postautor: Ell82 » 2009-01-19, 19:07

Serdeczne dzięki!!!
tak mi się coś kojarzyło, ale wyszukiwarka pokazywała mi tylko modele telefonów komórkowych :-)

Wróć do „Poszukuję ...”