Pomoc w pisaniu pracy magisterskiej, licencjackiej

prośby o namiary na plany wynikowe, konspekty i inne materiały

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

aszi
Przedmiot: Zajęcia zintegrowane

Praca magisterska - opoiwadanie.

Postautor: aszi » 2009-02-28, 15:48

Witam! piszę pracę mgr na temat sprawności językowej dzieci na przykładzie opowiadania. Może znajdzie się ktoś kompetentny by pomóc mi w paru kwestiach dotyczących rozdziału teoretycznego? jeśli tak bardzo prosze o kotntakt na priv, e-mail...
(mianowicie chodzi mi o metodologię, pracę nad opowiadaniem)
;)

annek

Re: prezentacje multimedialne

Postautor: annek » 2009-02-28, 17:21

Uczę geografii w gimnazjum i przyrody w szkole podstawowej. Korzystam z prezentacji multimedialnych, szczególnie w gimnazjum. Rzadko używam gotowych materiałów, najczęściej sama przygotowuję prezentacje, dzięki czemu jestem pewna, że odpowiadają one moim celom oraz późniejszym wymaganiom wobec uczniów. Ta forma sprawdza się szczególnie na kołach zainteresowań, na które bardzo często przygotowuję zadania, konkursy. W przypadku geografii, zastosowanie prezentacji umożliwia mi wykorzystanie wielu map, zdjęć satelitarnych, wykresów, zachowując ich jakość, kolory itp. Animacje umożliwiają wprowadzenie pewnej dynamiki, która stanowi dodatkową atrakcję dla uczniów. Takiego efektu nie jestem w stanie osiągnąć wykorzystując kserokopie. Najnowszy Power Point daje również dużo większe możliwości, niż poprzednia wersja, jeżeli chodzi o stronę wizualną.
W szkole dysponuję rzutnikiem i laptopem. W tym roku jednym z celów hospitacji w mojej szkole jest sprawdzenie wykorzystania technik komputerowych i multimedialnych. Prezentacje przygotowuję więc również na godziny wychowawcze.

Spotykają się one z bardzo dobrym odbiorem dzieci. Ostatnio przez przypadek wymyśliłam inne zastosowanie prezentacji. Rzucając obraz na białą tablicę uzyskałam coś w rodzaju tablicy interaktywnej, na której dzieci mogą rysować np. trasy podróży Kolumba.

Rzadko korzystam z gotowych prezentacji, głównie wtedy, kiedy brakuje mi weny twórczej i poszukuję inspiracji, pomysłu. Jeżeli są to gotowe materiały to zwykle płyty multimedialne dołączone do książki, z której korzystam, ponieważ korespondują z treściami lekcji.

Przełomem w wykorzystaniu multimediów mógłby się stać program komputer dla ucznia, który zamierzano wprowadzić. Przeszliśmy nawet stosowne szkolenie. Jednak kryzys „zjadł” pieniądze na ten cel.

Jeżeli masz więcej pytań służę pomocą.

Awatar użytkownika
Andulencja
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Pomoc w pisaniu pracy magisterskiej, licencjackiej

Postautor: Andulencja » 2009-03-01, 12:03

Samodzielnie robione prezentacje są lepsze, bo umieszczasz w nich rzeczy, które ty uważasz za najważniejsze i ci potrzebne. Ja często korzystam z prezentacji na j.ang. i to nie tylko na lekcjach z kultury, ale bardzo często na gramatyce. Jako zadanie dodatkowe zadaję wykonanie prezentacji uczniom. Oni są w tym świetni :D . Dzieciaki szukając materiałów i pomysłów więcej się uczą niż tylko patrząc.

Awatar użytkownika
p0j0
Przedmiot: Geografia

Postautor: p0j0 » 2009-03-03, 21:10

Uczę geografii w gimnazjum i od lat używam prezentacji multimedialnych jako metody aktywizującej. Niestety sprawdza się ona raczej w starszych klasach, bo dopiero w połowie pierwszej lub pod jej koniec mają na informatyce PowerPoint'a. Prezentacje w innych formach np. jako strona html lub we flasch'u też się zdarzają, ale dużo rzadziej. Do niedawna każdy uczeń klasy trzeciej musiał przygotować prezentację na temat z listy /ok. 15 tematów/, a pierwszaki na koniec roku "dostawały" temat "Procesy geologiczne w najbliższej okolicy" /szkoła znajduje się w Gdańsku na Przymorzu/ do przygotowania w czasie wakacji ocenianą oczywiście na początku klasy drugiej.
Niestety powoli rezygnuję z tej metody ze względu na brak czasu na podstawę programową /prezentowanie prac przez uczniów "zjada" olbrzymią ilość czasu/.
Obecnie edukacja jest nastawiona na "sukces" na egzaminach gimnazjalnych, a nie na rzeczywisty rozwój jednostki i zabawa geografią przy jednej godzinie tygodniowo w kl. II i III na bieżący materiał i powtórki do egzaminu jest tylko marzeniem. Po drugie zauważyłem , że korzyści z prezentacji są niewspółmierne do poświęconego na lekcji czasu. Tak naprawdę to tylko przygotowujący coś z tego wynosi, a reszta cieszy się z przemijającej lekcji. Poza tym brak dostępu do sali info /100% obłożenie w siatce godzin/ powodował, że prezentację oglądało się na jednym kompie, co podważało jej sens /ostatnio szkoła zakupiła rzutnik i laptopa i teraz jest OK/.
Jako nauczyciel też przygotowuję prezentacje, ale raczej jako animowane samouczki np. do tworzenia profilu terenu z mapy poziomicowej i wrzucam je do Chomika do ściągnięcia dla uczniów.
Faktycznie "komputer dla ucznia" miał być świetnym rozwiązaniem, ale od początku było wiadomo, że nic z tego nie wyjdzie. Np. "dziurawa" baza danych, która dopiero miała być tworzona, koszty laptopów. No i to, że dużo bogatsze od nas państwa wycofały się z tego pomysłu wcześniej, niż my do niego przystąpiliśmy. Więc chodziło o zrobienie dużych pieniędzy na szkoleniach i programie i to z państwowej kasy /np. w mojej szkole szkolenia były obowiązkowe i bardzo liczyła się dla prowadzących każda "sztuka", bo za nią szły pieniądze/.
PJ

kasiabrzuchasia

ankieta nt funkcji nauczyciela, pomóżcie ją stworzyć

Postautor: kasiabrzuchasia » 2009-03-04, 15:16

bardoz prosze o pomoc w napisaniu ankiety która ma dotyczyc funkcji i zadan nauczycieli klas poczatkowych, pisze prace mgr na ten temat i nie bardzo siebie umiem poradzic z napisaniem takiej ankiety, jakoes podpowiedzi chociaz poprosze :cry: :

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-03-04, 15:28

a nie możesz napisać pracy magisterskiej bez ankiety??

O rany, te ankiety zaczynają mnie prześladować aaaaaaaaaaaaaa :wink:
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

kasiabrzuchasia

Postautor: kasiabrzuchasia » 2009-03-04, 22:45

no waśnie nie moge, musze przeprowadzic badania posługując sie ankietą

koma

Postautor: koma » 2009-03-04, 23:21

Ankieta jest narzędziem, przy pomocy którego chcesz się czegoś dowiedzieć.
No więc czego chcesz się dowiedzieć?? Konkretnie.

Funkcje i zadania nauczycieli to zbyt ogólne.

Awatar użytkownika
Naauczycielkaa
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Naauczycielkaa » 2009-03-22, 19:33

możesz też wejść na stronę internetową jakiejś szkoły, znaleźć tam jej statut, a w nim powinny być szczegółowo opisane obowiązki nauczycieli

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-03-22, 19:52

Ale wiecie co, obowiązki obowiązkami, a u nas dyr. bierze pod uwagę takie rzeczy, jak
pisanie programów i wdrażanie ich (np. program kółka teatralnego dla klasy 1, program jakiś tam dla dzieci integracyjnych itd), widoczność w szkole, czyli organizacja imprez (apele, akademie większe, konkursy). Czyli coś, co nie jest dokładnie w KN opisane.

elizabethP
Przedmiot: Matematyka

praca magisterska...proszę o pomoc

Postautor: elizabethP » 2009-04-19, 17:18

Witam was serdecznie, mam taką prośbę może ktoś ma pomysła na napisanie pracy magisterskiej na temat"Kształtowanie pojęcia równania liniowego w gimnazjum".Jest to praca dydaktyczna i szczerze powiedziawszy się sama wkopałam. Jednak mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto nasunie mi pare pomysłów jak ją ruszyć!!!!!!Z góry dzięki wielkie :wink:

jagoda61
Przedmiot: Matematyka

Postautor: jagoda61 » 2009-04-21, 19:25

Hej!
Wspaniały temat. Należy zapoznać się z programem gimnazjum i zobaczysz jak kształtuje się to pojęcie w ciągu całego etapu nauki. Przejrzyj różne programy....każdy program ma inny układ ale podstawa jest taka sama. Trochę teorii, trochę dydaktyki, jakieś ciekawe scenariusze. Taka praca to poezja. Pozdrawiam i życzę powodzenia :D

maagdaa
Przedmiot: Język niemiecki

Wady i zalety zadań maturalnych z języka obcego

Postautor: maagdaa » 2009-05-11, 20:37

Piszę pracę dyplomową z metodyki na temat zadań maturalnych. Chciałabym poznać Wasze opinie na temat tychże zadań.

Dokładniej chodzi mi o zadania pisemne - krótkie i długie formy wypowiedzi i rozumienie tekstu pisanego/czytanego.

Proszę Was o pomoc drodzy Nauczyciele a także uczniowie... Będzie to dla mnie wielka pomoc.
"Kiedy Bóg zapyta mnie na sądzie ostatecznym co dobrego zrobiłam w swoim życiu, odpowiem Mu, że spędziłam je z Tobą."

kasiabrzuchasia

Postautor: kasiabrzuchasia » 2009-05-17, 19:20

nie wiem czego moge sie dowiedziec, promotorka mówiła mi ze mam zrobic badania pisząc na ten temat posługując sie ankietą a ja nie mam pojęcia jakie mają być pytania, co moge zbadac pisząc o funkcjach i zadaniach!!!!!!!!!!!!!
:((

farell
Kto: student
Przedmiot: Inne

Proszę o pomoc nauczycieli

Postautor: farell » 2009-06-16, 22:59

Witam,
proszę o pomoc nauczycieli przedmiotów humanistycznych i matematyczno-przyrodniczych. Prowadzę badania do pracy magisterskiej poświęcone nadpobudliwości u dzieci. Posiadam pulę zadań i muszę wybrać zarówno trudniejsze jak i łatwiejsze, dlatego potrzebuję pomocy nauczycieli klas 4 i 5 szkoły podstawowej, aby opierając się o program nauczania zaznaczyli które zadanie zaliczają jako trudne a które jako łatwe (sędziowie kompetentni). Dodam, że jestem studentką psychologii i studium pedagogicznego. Będę wdzięczna za pomoc. Jeśli będziecie Państwo chcieli mi pomóc zadania do oceny prześlę na maila. Pozdrawiam.

Wróć do „Poszukuję ...”