Postautor: annek » 2009-02-28, 17:21
Uczę geografii w gimnazjum i przyrody w szkole podstawowej. Korzystam z prezentacji multimedialnych, szczególnie w gimnazjum. Rzadko używam gotowych materiałów, najczęściej sama przygotowuję prezentacje, dzięki czemu jestem pewna, że odpowiadają one moim celom oraz późniejszym wymaganiom wobec uczniów. Ta forma sprawdza się szczególnie na kołach zainteresowań, na które bardzo często przygotowuję zadania, konkursy. W przypadku geografii, zastosowanie prezentacji umożliwia mi wykorzystanie wielu map, zdjęć satelitarnych, wykresów, zachowując ich jakość, kolory itp. Animacje umożliwiają wprowadzenie pewnej dynamiki, która stanowi dodatkową atrakcję dla uczniów. Takiego efektu nie jestem w stanie osiągnąć wykorzystując kserokopie. Najnowszy Power Point daje również dużo większe możliwości, niż poprzednia wersja, jeżeli chodzi o stronę wizualną.
W szkole dysponuję rzutnikiem i laptopem. W tym roku jednym z celów hospitacji w mojej szkole jest sprawdzenie wykorzystania technik komputerowych i multimedialnych. Prezentacje przygotowuję więc również na godziny wychowawcze.
Spotykają się one z bardzo dobrym odbiorem dzieci. Ostatnio przez przypadek wymyśliłam inne zastosowanie prezentacji. Rzucając obraz na białą tablicę uzyskałam coś w rodzaju tablicy interaktywnej, na której dzieci mogą rysować np. trasy podróży Kolumba.
Rzadko korzystam z gotowych prezentacji, głównie wtedy, kiedy brakuje mi weny twórczej i poszukuję inspiracji, pomysłu. Jeżeli są to gotowe materiały to zwykle płyty multimedialne dołączone do książki, z której korzystam, ponieważ korespondują z treściami lekcji.
Przełomem w wykorzystaniu multimediów mógłby się stać program komputer dla ucznia, który zamierzano wprowadzić. Przeszliśmy nawet stosowne szkolenie. Jednak kryzys „zjadł” pieniądze na ten cel.
Jeżeli masz więcej pytań służę pomocą.