Jak urzadzic praconie katechetyczna?

prośby o namiary na plany wynikowe, konspekty i inne materiały

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

kuba12345
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Religia

Jak urzadzic praconie katechetyczna?

Postautor: kuba12345 » 2009-11-04, 12:56

Otworzyli nowa szkole podstawowa. Zatrudnili mnie. Jestem swiezo po studiach teologii ze specjalizacja katechetyczna. Wielka szkola kazdy nauczyciel ma swoja klasopracownie. Mnie tez to dosiegnelo z czego sie bardzo ciesze i dziwi mnie to, poniewaz jestem ze wsi, a tam katecheta nie ma takich wygod, a tu dwie sale katechetyczn. Ale przejde do mojego problemu. Nie wiem jak urzadzic moja klasopraciownie... Jestem w kropce.

Awatar użytkownika
wulina
Przedmiot: Język polski

Re: Jak urzadzic praconie katechetyczna?

Postautor: wulina » 2009-11-04, 20:49

W mojej szkole jest gazetka z hasłami np. przykazania internauty, zasady dobrego wychowania, plakat namalowany przez uczniów: Katecheza z Jezusem", zdjęcia z Franciszkańskich spotkań młodych... Jak będę miała tam lekcje to przyjrzę się dokładnie, co tam wisi. :-)

konrad86
Przedmiot: Inne

Postautor: konrad86 » 2009-11-04, 20:53

Może stwórz tablicę z wartościowymi cytatami z Ksiąg Pisma Świętego, figurkę postaw…
Poza tym podpytaj uczniów często dostarczają ciekawe pomysły.

Łodzianka84
Przedmiot: Historia

Postautor: Łodzianka84 » 2009-11-04, 21:10

Może warto powiesić w widocznym miejscu mapę ścienną przedstawiającą świat śródziemnomorski w starożytności i przy odpowiednich tematach wskazywać na niej wybrane punkty. Może dzięki temu w przyszłości będą wiedzieć, gdzie położona jest Ziemia Święta, a gdzie Rzym.

Można także wygospodarować miejsce, gdzie prezentowane będą prace plastyczne dzieci (wykonywane np. z okazji świąt). Nie muszą to być oczywiście tylko rysunki. U mnie w szkole dzieci wykonywały w ramach konkursu makiety świątyń, które później stanowiły ozdobę pracowni.

kuba12345
Przedmiot: Religia

To dopiero poczatek...

Postautor: kuba12345 » 2009-11-05, 16:43

Wiecie, wstyd mi prosic pania dyrektor o jakiekolwiek mapy lub figurki. Jestem dopiero pierwszy rok w tej szkole i nie chce za duzo wymagac. Ale moze cos wynegocjuje...

Wróć do „Poszukuję ...”