Problem z nauczaniem indywidualnym

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

paw162
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Problem z nauczaniem indywidualnym

Postautor: paw162 » 2008-12-18, 20:50

Witam mam naprawdę okropny problem z nauczaniem indywidualnym dostałem je dokładnie rok temu na drugie półrocze 2 klasy gimnazjum i teraz stało się to dla mnie udręką. chciałbym wrócić di szkoły lecz dyrektor z pedagogiem stwarza ku temu ogromne problemy więc chcę zapytać was jak w prosty i szybki sposób zakończyć raz na zawsze ten chory tryb nauczania. Moja dyrektorka jest nieludzka mówiłem jej że chcę mieć kontakt z rówieśnikami w szkole to dostałem na "odwal się" lekcje z klasą wychowawczą wielkie mi rzeczy mimo że prosiłem o więcej ponadto gdybym sprawiał problemy wychowawcze to jeszcze co innego ale nikt nie ma do mnie zastrzeżeń prócz pedagog i dyrektorki nakręcanej przez nią ponieważ jest nowa. Żeby tego było mało to jeszcze mi robią na złość mianowicie. na dwóch matematykach w tygodniu co jakiś czas miałem mieć informatykę jednak po świętach jest klasyfikacja a ja nie mam żadnej oceny z tego przedmiotu. Byłem dziś w szkole i nauczyciel z informatyki powiedział że zostanę nieklasyfikowany z tego przedmiotu. Informatykę ma ze mną prowadzić nauczyciel z matematyki. Proszę doradźcie mi co mam zrobić aby zakończyć tą "szopkę" w końcu

otaka

Re: Problem z nauczaniem indywidualnym

Postautor: otaka » 2008-12-18, 23:59

Rodzice powinni zwrócić się do rejonowej poradni psychologiczno - pedagogicznej z wnioskiem o uchylenie orzeczenia o potrzebie nauczania indywidualnego. Do wniosku prawdopodobnie trzeba będzie dołączyć zaświadczenie lekarskie, że nie zachodzi potrzeba nauczania indywidualnego.
otaka

paw162

Postautor: paw162 » 2008-12-19, 11:28

a jest może jakiś krótszy sposób nie wiem np żeby tylko mama poszła do szkoły i powiedziała że koniec i tyle ??

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-12-19, 14:14

Nie. Taka jest droga administracyjna - przez poradnię.

A można wiedzieć, dlaczego masz NI?

paw162

Postautor: paw162 » 2008-12-19, 18:41

Oczywiście że można. Przyznali mi je ponieważ stwierdzono u mnie nadpobudliwość oraz stan pod depresyjny, ale to w zeszłym roku szkolnym na ten rok szkolny jest napisane tylko że zalecana jest kontynuacja nauczania ponieważ widać efekty w nauce u mnie. Tylko że jeżeli już zauważyli poprawę to jeżeli ja czuje się na siłach i chciałbym wrócić do szkoły to nie powinni mnie olewać

otaka

Postautor: otaka » 2008-12-19, 20:03

Zbliżają się ferie, więc i tak nie będziesz chodził do szkoły. Będzie czas na załatwienie formalnych spraw przed rozpoczęciem II semestru. Jedyną drogą zmiany formy nauczania jest wydanie nowego orzeczenia, uchylającego poprzednie. Swoją drogą, to orzeczenie wydaje się zazwyczaj na okres wnioskowany przez lekarza prowadzącego ucznia (w tym przypadku powinien to być psychiatra). I tylko lekarz może stwierdzić, że jesteś już zdrowy i nie potrzebujesz specjalnej organizacji nauki. Na tej podstawie zespół orzekający może wystawić nowy dokument.
otaka

Wróć do „Kształcenie specjalne i klasy integracyjne”