nauczanie indywidualne i grupowe

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
bzyk
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Przyroda

nauczanie indywidualne i grupowe

Postautor: bzyk » 2009-02-11, 14:59

Mam ucznia w klasie (ket) który jest niesłyszący, od dwóch tygodni ma przyznane nauczanie indywidualne, ale jest dalej w mojej klasie i uczeszcza normalnie na zajęcia itp. Psycholog wytłumaczyła to mi tym, że lekarz może tak przepisać że uczeń jest w klasie i ma do tego inrywidualne (które nie są realizowane w trakcie zajęć grupowych). Wspomne, że matka robi problemy i wymysla i trzeba iść jej na rękę. Spotkaliście się z czymś takim? Że lekarz może wypisać? Z kim nie rozmawiam w szkole, to są zdziwieni. Obawa jest teraz taka, że wiekszośc rodziców będzie chciała dać uczniów na zajęcia grupowe i indywidualne.

Awatar użytkownika
dushka

Re: nauczanie indywidualne i grupowe

Postautor: dushka » 2009-02-11, 19:17

Może być tak.

Zasada jest taka, że na grupowe uczeń chodzi, ale takie lżejsze: plastyka, muzyka, wf, religia. Indywidualnie ma prowadzone te "cięższe" przedmioty.

Awatar użytkownika
bzyk
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Przyroda

Re: nauczanie indywidualne i grupowe

Postautor: bzyk » 2009-02-11, 22:12

Ale to jest klasa ket 3 podstawowa i nie ma tu podziału na lżejsze czy trudniejsze, prowadze dla całej grupy i on w nich normalnie uczestniczy, a na indywidualnych, bierze od początku literki, bo tak sobie mama zażyczyła. Czy lekarz może takie coś wypisać? Ma prowadzone dwa dzienniki, w ciągu jednego dnia był na takich i takich zajęcia, czy w dzienniku to tak może być?

Wróć do „Kształcenie specjalne i klasy integracyjne”