Nauczyciele W-F na tym forum.

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Paweł Ł.

Nauczyciele W-F na tym forum.

Postautor: Paweł Ł. » 2007-11-14, 17:25

Zacznę pierwszy, bo jakoś ta kategoria nie może się uruchomić.

Chciałbym, żeby w temacie dały znać o sobie nauczyciele/-lki wychowania fizycznego. Wiem, że w profilach jest przedmiot wymieniony, ale nie każdy ma to wypełnione. Krótko. Gdzie uczycie, jaka szkoła. Do tego, jeżeli ktoś prowadzi SKS, można dodać jaką dysyplinę realizuje itd. :wink:
Zacznę od siebie.
Uczę w Szkole Podstawowej (póki co). Dyscypliny, które realizuje na SKS-ach, to Piłka Ręczna i Piłka Nożna.

Po co taki temat? Chociażby po to, żeby każdy nauczyciel W-Fu jeżeli ma jakieś pytanie odnosnie np. realizacji pewnych ćwiczeń z określonych dyscyplin, wiedział czy może na kogos liczyć. :rotfl:

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Re: Nauczyciele W-F na tym forum.

Postautor: Basiek70 » 2007-11-14, 18:07

Wprawdzie nie uczę wf, ale uczę w klasach 1-3, a więc również wf. Moj "konik" to metoda Labana, pisałam licencjat na ten temat i scenariusze autorskie, które realizowałam - i realizuję - w pracy. Na pewno nie jako jedyna, ale jako jedna z jest świetna :)
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.
Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,
który jest tylko realistą."

AgnieSZZka

Postautor: AgnieSZZka » 2007-11-20, 19:06

mam pytanie do nauczycieli wychowania fizycznego.. :)
w tym roku zaczełam pracę w szkole i wszystkiego dopiero się uczę...
napiszcie mi prosze tabele wynikowe sprawnosci fizycznej z ocenami z jakich korzystacie...
chodzi mi głównie o LA dla szkoły podstawowej z podziałem na dziewczęta i chłopców np:
bieg na 60m
b.dobry........ sekund
dobry sekund
dostateczny........

to samo w biegu na 600, 800, 1000
skok w dal
rzut piłką lekarską
rzut piłeczką palantową

pozdrawiam serdecznie :D

Awatar użytkownika
Basiek70
Przedmiot: Inne

Postautor: Basiek70 » 2007-11-20, 19:15

Ostatnio przeczytałam bardzo ciekawy artykul w Przekroju na temat lekcji wf w szkołach i stosunku dzieci do tychże... warto poszukać go, bo podawane były bardzo ciekawe dane z różnych badań. I zgadzam się z myślą przewodnią tego artykułu, że, aby odwrócić istniejącą tendencję unikania lekcji wf, należy przestać traktować te lekcje jako sprawdzanie określonych umiejętności za pomocą bezdusznych tabel. Lekcje te mają w dzieciach rozwijać potrzebę ruchu, pokazywać im, że jest on potrzebny i przyjemny, a nie wiązać się ze stresem!
"Nigdy nie rezygnuj z tego, co naprawdę chcesz robić.

Człowiek z wielkimi ambicjami i marzeniami jest silniejszy od tego,

który jest tylko realistą."

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2007-11-20, 19:30

AgnieSZZka pisze: .......... napiszcie mi prosze tabele wynikowe sprawnosci fizycznej z ocenami z jakich korzystacie...

tabele są tylko kwestią informacyjną nich nie widzę najmniejszego sensu wystawiać ocen wg tabel. Jak chcesz ocenić ucznia, który jest np. otyły i nie zmieści sie w żadnej tabeli, postawisz jedynkę albo dwójkę???

Polecam dotarcie do czasopisma LIDER Nr 4/2007 i zawartego w nim artykułu JANUSZA BIELSKIEGO "Ocena ucznia z wychowania fizycznego", wiele wyjaśni...

częśc artykułów można pobrac sobie z netu ale akurat ten jest na poniższej stronie błędnie podpięty i otwiera się inny ale sa też i inne dotyczące oceniania przejrzyj i poczytaj
http://lider.baler.pl/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=listarticles&secid=12

AgnieSZZka

Postautor: AgnieSZZka » 2007-11-20, 19:37

dzięki za odpowiedź i oczywiście z całą pewnościa masz rację w tym co piszesz... w zupełności się z tobą zgadzam i tak też w pewnym sensie wygladaja moje lekcje... przynajmniej póki co nikt nie unika lekcji wf a wrecz przeciwnie.... mimo wszystko uważam że sprawdziany tak jak na każdym jednym przedmiocie są potrzebne do podnoszenia wyników, aby w przyszłosci więcej polaków brało udział w OLIMPIADACH!
To moje zdanie i nadal prosze podpowiedzcie mi gdzie mam tego szukac...
:D

[ Dodano: 20 Listopad 2007, 18:40 ]
dzięki Jethro Tull za odpowiedz
pozdrawiam :D

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2007-11-20, 20:22

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2007-11-25, 19:50

Uczyłam wf'u, jako pedagog specjalny w klasie integracyjnej w 1-2 :)

I tak sobie napiszę tu coś.

Mam dzieciaka na wózku. jasne, ze nie brał on udziału w grach związanych z bieganiem, skakaniem - ogólnie z prędkością. Ale (bo z pomocą nauczyciela potrafi iść, choć b. wolno i szybko się męczy, jest po porażeniu mózgowym) już na przykład "rowerek", turlanie się, rzucanie do celu, jakieś zabawy naśladowcze - wykonywał z całą klasą. Wręcz musiał, bo chłopiec ten musi dużo ćwiczyć, by mieć jaką taką sprawność samodzielną.

W sytuacjach, gdy cała klasa grała np. w zbijanego, albo ja, albo jakieś dziecko nie ćwiczące bawiło się z nim w przeciąganie liny, w łapanie piłki, w turlanie - coś, co można było na siedząco robić.

Odnośnie dzieci ogólnie niepełnosprawnych - koleżanka ma syna po MPDz, który co prawda porusza się samodzielnie, ćwiczy na wf'ie, ale w żadnym wypadku nie jest w stanie dogodzić zdrowych rówieśników - w żadnej dyscyplinie. No to wuefista umówił się z tym chłopcem, że będzie go oceniał za pobijanie jego własnych rekordów życiowych. powiedzmy, że dzieciak przebiegł 50m w ciągu półtorej minuty, to jeśli pobije ten rekord - dostaje 6. I takie tam różne rekordy fajne sobie ustanawiali, dostosowane do możliwości chłopca :)

asiap81

Postautor: asiap81 » 2008-01-07, 22:30

Hej, jestem nauczycielką wych.fiz od lutego po feriach zaczynam pracę w szkole na pół etatu jako stażystka. moje pytanie dotyczy tego, czy moge robić staż? od czego i od kogo jest to zależne abym mogła go odbyć.

Jethro Tull

Postautor: Jethro Tull » 2008-01-07, 22:31

dopiero z początkiem następnego roku szkolnego

anonim

Postautor: anonim » 2008-01-21, 22:18

niech mi ktos pomoze i odpowie na pytanie : ile razy moze uczen byc niedysponowanym w miesiacu/semestrze ?

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-01-21, 22:30

Uczeń? Ani razu, nie ta płeć.

motyl

Postautor: motyl » 2008-01-21, 23:13

Znaczy sie nie cwiczyc??
U mnie moze 2 razy w jednym semestrze w przypadku np. braku stroju!
Za trzecim jedynka! i tak za 6 niecwiczenie tez itd!
U osoby niecwiczacej czesto ocena semestralna jest nizsza poniewaz ocena glowna jest wypadkowa ocen za: sprawnosci, aktywnosc, umiejetnosci, wiadomosci..... takze systematycznosci i podejscia do zajec!!

anonim

Postautor: anonim » 2008-01-22, 10:37

chodzilo mi o to ile razy moze byc niedysponowanym bo niecwiczyc z braku stroju to trzy razy w semestrze

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-01-22, 10:40

Niedysponowana może dziewczyna być - z tego, co wiem, to mężczyźni okresu nie miewają? ;)

A co? Grozi ci nieklasyfikowanie czy obniżona ocena?

Wróć do „Wychowanie fizyczne”