Studia AWF

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Hawkins
Kto: uczeń
Przedmiot: Wychowanie fizyczne

Studia AWF

Postautor: Hawkins » 2009-01-15, 02:25

Przepraszam, jeśli nie w tym dziale powinienem był napisać ale nie znalazłem odpowiednich i wydaje mi się, że tutaj jest ok.

Więc na początku chcę przywitać :) Witam.

Skończyłem szkołę policealną medyczną - kierunku Technika Dentystyczna (protetyk) ale niestety nie jest to zawód dla mnie. Wiem, że ciekawy, konkretny i może opłacalny zawód niż byciem nauczycielem wychowania fizycznegoto ale jestem typem, który bardziej ceni szczęście niż pieniądze. Kocham sport i chcę iść tym kierunku.

Nurtuje mnie pytanie na temat dostania sie na studia awf w Warszawie a mianowicie czy przyjmują tam osób niepełnosprawnych? konkretnie niesłyszących? Jestem osobą słabosłysząca i w przyszłości chciałbym zostać nauczycielem w szkole specjalnej dla osób z wadą słuchu oraz być instruktorem lub trenem klubu niesłyszących. Jak można zostać instruktorem lub trenerem? np. siatkówki, żeglarski? czy to się wyrobi w trakcie studiów?

Co prócz byciem nauczycielem, trenerem i instruktorem można jeszcze zrobić po ukończeniu studiów licencjackich na AWF Wychowania Fizycznego? i po mgr.?

Nie mam problemów z komunikacją z osobami słyszącymi, więc nie powinno to być problem na studiach.

Z góry dziekuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. [/code]

mtroll
Kto: nauczyciel

Re: Studia AWF

Postautor: mtroll » 2009-01-15, 18:35

Oczywiście, że na kierunek wychowanie fizyczne przyjmowane są osoby niepełnosprawne. U mnie na kierunku było kilka takich osób, w tym osoba głuchoniema. Jeśli chodzi o uzyskiwanie uprawnień instruktora sportu to w trakcie toku studiów każdy student wybiera sobie jedną dyscyplinę w której, bezpłatnie uzyskuje "instruktorkę". Kurs instruktorski odbywa się podczas ostatniego lub przed ostatniego roku studiów. Jeśli chcesz uzyskać uprawnienia instruktorskie z wielu dyscyplin, musisz we własnym zakresie opłacić sobie inne kursy instruktorskie (kwota nie przekracza kilkuset złotych). Najlepiej starać się o uzyskanie jak największej liczby uprawnień instruktorskich co w przyszłości stworzy Tobie dodatkowe możliwości zatrudnienia, co za sobą idzie większe zarobki. Ze względu na szeroką wiedzę z zakresu fizjologii, anatomii, medycyny czy biochemii dużo absolwentów AWF-u zatrudnianych jest w firmach farmaceutycznych lub w medycznych firmach handlowych. Myślę, że jako absolwent policealnej szkoły medycznej nie będziesz miał problemu z przyswajaniem wiedzy na AWF-ie, gdyż wiele zagadnień nie powinny być Ci obce. Powodzenia!

Hawkins

Postautor: Hawkins » 2009-01-19, 18:11

Dzięki. Mogę prosić o szczegułów? tzn. gdzie studiowaliście i czy ta Głucha osoba sobie poradziła?

Pomyślałem, żeby się zabezpieczyć wybierając inny kierunek na wypadek, gdyby mnie nie przyjęli na AWF w Warszawie. Jakie inne kierunki polecacie? bo nic innego mnie nie wciąga jak AWF wychowanie fizyczne :|

Ps. Prosiłbym o nieużywanie słownika "głuchoniema" bo o takowym nie powinno już istnieć ;) bo przecież głusi się komunikują za pomocą naturalnego języka migowego - PJM, mają jak się komunikować :D

Hawkins

Postautor: Hawkins » 2009-01-27, 04:16

Mam jeszcze pytanie czy na AWF Warszawa bardziej patrzą na wyniki sprawnościowe czy matury? Z góry dziękuje za odpowiedź.

mtroll

Postautor: mtroll » 2009-02-02, 19:17

Osoba głuchoniema z którą studiowałem w chwili obecnej jest magistrem wychowania fizycznego. Jeśli chodzi o inne kierunki to musisz sam podjąć decyzję. Kiedy dostawałem się na AWF wyniki maturalne i średnia ocen były na równi z egzaminem sprawnościowym (50 na 50). A dokładniej 40 pkt. można było dostać maksymalnie za świadectwo oraz maksymalnie 40 pkt. można było otrzymać za egzamin sprawnościowy. Suma tych dwóch dawała końcowy wynik kwalifikacyjny. Aby dostać się na kierunek wf, trzeba było otrzymać mniej więcej 50 punktów. Jak wygląda to w chwili obecnej, nie mam pojęcia? Ale powinno być podobnie. Najlepiej jakbyś wszedł na stronę warszawskiej AWF, tam na pewno podane są szczegóły kwalifikacji na studia, szukaj informatora 2009/2010. Powodzenia!

miki0809
Kto: student

Postautor: miki0809 » 2010-01-25, 20:05

Cześć. Mam pytanie. Obecnie chodze do technikum ekonomicznego w zawodzie technik ekonomista i czy bede miał możliwośc isc potem na sudia AWF?

Paweł Ł.

Postautor: Paweł Ł. » 2010-01-25, 21:57

miki0809 pisze:Cześć. Mam pytanie. Obecnie chodze do technikum ekonomicznego w zawodzie technik ekonomista i czy bede miał możliwośc isc potem na sudia AWF?

Jak zdasz egzaminy plus oceny z wybranych przedmiotów... Głównie jednak musisz mieć dobre znajomości, przynajmniej jeśli chodzi o AWF GDAŃSK

miki0809

Postautor: miki0809 » 2010-01-26, 13:34

Bardzej myślałem o Krakowie cz Katowicach. Dzieki za odpowiedź.

miki0809

Postautor: miki0809 » 2010-02-04, 20:12

Z tego co wiem to mature musze napisac z biologii i z chemi.. a na podstawie czy zorszerzeniu?? Chcac isc na AWF.. Dzieki za odp:)

Awatar użytkownika
dwajork

Postautor: dwajork » 2010-02-05, 01:24

Nie ma problemu aby Ciebie przyjęli, a jak nie to pogadaj z prorektorem do spraw studenckich.

Wróć do „Wychowanie fizyczne”