Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
mateoo pisze:Po co ma tam siedzieć 2 h na darmo? Tym bardziej mnie to dziwi, że sam urywałem się z tych wfów w liceum
§ 8. 1. Dyrektor szkoły zwalnia ucznia z zajęć z wychowania fizycznego, informatyki lub technologii informacyjnej na podstawie opinii o ograniczonych możliwościach uczestniczenia ucznia w tych zajęciach, wydanej przez lekarza, oraz na czas określony w tej opinii.
2. W przypadku zwolnienia ucznia z zajęć z wychowania fizycznego, informatyki lub technologii informacyjnej w dokumentacji przebiegu nauczania zamiast oceny klasyfikacyjnej wpisuje się "zwolniony".
Paweł Ł. pisze:Na darmo? Czyli lekcje u ciebie, to nudy i na darmo ?...Szok. Przecież przy każdym ćwiczeniu należy je omówić itd. Nauczyciel w-f to nie tylko fizol, on musi cały czas coś do dzieci mówic. Dlaczego tak, a nie inaczej wykonujemy dane ćwiczenia, po co?, higiena, może jakis rys historyczny, przepisy, oraganizowanie zawodów, obsługa tablic, protokołowanie. Zawsze taka osoba może ci pomóc, być takim twoim zastępca....
mateoo pisze:na darmo, bo na darmo- nie oszukujmy się, że osoba, która siedzi na ławce może coś wynieść z lekcji wfu, którą przesiedziała na ławce nudząc się
mateoo pisze: Nie chcę wszystkich wrzucać do jednego worka, ale nie odpowiada mi forma prowadzenia zajęć wfu. Coraz częściej n-le rzucają piłkę i sami zajmują się pogawędkami z innymi wfistami, zresztą już wcześniej gdzieś tam zająłem stanowisko w tej sprawie.
mateoo pisze:Zawsze dziewczyna może nie iść na wf i przynieść usprawiedliwieniaNie powinienem może tak mówić z racji tego, że jestem pedagogiem, ale z drugiej strony nie ma co się oszukiwać, kryć "kolegów" wfistów i mydlić oczy, że wszystko jest ok. Nikogo nie zniechęcam do wf, ale dziewczyna ma realny problem z kręgosłupem i dlatego nie ćwiczy. Ok, skoro nie ma rozporządzenia to musi sobie jakoś wysiedzieć albo... albo wiecie co
Sądzisz, że to wina nauczycieli wuefistów? Ja myślę, że to dlatego, iż po prostu przepisy dopuszczają taką możliwość. Nie ma na przykład możliwości zwolnienia z języka polskiego, czy matematyki, a z wuefu jest. I jest często jest nadużywana.mateoo pisze:Chyba jednak coś jest nie tak, skoro co któraś tam osoba w szkole jest zwolniona z wfu bez wyraźnych przyczyn.
mateoo pisze:Z jakiegoś powodu te dzieci chcą mieć zwolnienia i wierzcie mi, że nie chodzi tu (przynajmniej w większości) o zwykłe lenistwo. Są to zajęcia mało atrakcyjne, często ośmieszające dzieciaki. Ale to jest moje zdanie i nikogo nie będę zmuszał do akceptacji tej opinii.