Republika ASG - impreza/integracja/wycieczka klasowa

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

republikaasg
Przedmiot: Inne

Republika ASG - impreza/integracja/wycieczka klasowa

Postautor: republikaasg » 2012-12-11, 23:31

Kim jesteśmy?
Republika ASG to największa we Wrocławiu arena dedykowana imprezom w klimacie militarnym. Naszą główną aktywnością jest organizowanie gier w Airsoft, który ze wszystkich gier symulujących działania wojenne, odwzorowuje je najwierniej. Airsoft w naszym kraju jest dyscypliną ciągle dość młodą, ale cieszy się dużą popularnością wśród młodych ludzi pasjonujących się historią i militariami. Jego charakterystykę idealnie przedstawia przygotowana przez nas prezentacja dostępna na stronie republikaasg.pl/prezentacja

Geneza idei...
Musimy przyznać, że do niedawna nie kierowaliśmy naszej oferty do szkół. To uczniowie pewnego liceum z Kluczborka tak bardzo chcieli nas odwiedzić, że nakłonili swoich nauczycieli do zorganizowania wycieczki do Wrocławia. Wspólnie z zainteresowanymi uczniami i przy wsparciu wychowawców wypracowaliśmy formę przeprowadzenia imprezy, która w ostatecznym rozrachunku sprawdziła się idealnie. Ta historia zachęciła nas do skierowania naszej oferty do wrocławskich szkół średnich, co już spotkało się ze sporym zainteresowaniem.

Mini-turniej
Trzydziestoosobowa klasa, spośród której większość stanowiły dziewczyny, została podzielona na cztery drużyny i rozegrano mini-turniej. Rozrywka, jaką oferujemy oraz forma imprezy, którą zaproponowaliśmy, bardzo spodobały się zarówno młodzieży jak i wychowawcom, a wieść o udanej wycieczce rozeszła się na całą szkołę. Obecnie organizowane są kolejne wycieczki i odwiedzają nas kolejne klasy. Więcej o tym rewelacyjnym pomyśle mówi strona republikaasg.pl/oferta/dlaszkol, a tutaj facebook.com/republikaasg/posts/224152904384842 zobaczyć można

Terenowa gra w Państwa szkole
Drugim, nie mniej fascynującym pomysłem jest zorganizowanie zespołowej gry decyzyjnej w Państwa szkole. "Edukacyjna Wojna Gangów" to scenariusz sprawdzony na wielu imprezach dla firm, ale dostosowany do potrzeb młodzieży szkolnej. Praca zespołowa, podejmowanie decyzji, rozwiązywanie konfliktów i efektywna komunikacja w grupie to tylko kilka z wielu umiejętności, którymi muszą wykazać się uczestnicy gry, a których posiadania wymagać będzie od nich ich także dalsza edukacja i przyszła praca zawodowa. "Edukacyjna Wojna Gangów", dodatkowo uzupełniona o zadania i łamigłówki ściśle związane z programem nauczania, stanowić będzie dla nich niepowtarzalną okazję do nauki poprzez zabawę. Bardziej szczegółowy opis gry dostępny jest na stronie republikaasg.pl/imprezy/wojnagangowedukacyjna

PO, historia...
To są przedmioty, które z Airsoftem mają wiele wspólnego. Maniacy ASG wykazują się nie tylko sprawnością fizyczną i znajomością taktyki wojskowej, ale także szeroką wiedzą o wojskowości, historii i służbach mundurowych. Na tym wspólnym mianowniku można ukształtować młode umysły; dać im pasję, która ukierunkuje ich przyszłość. Stąd też nasza propozycja zorganizowania niezapomnianych lekcji na naszej arenie lub z naszym udziałem w Państwa szkole.

Jeśli nasza oferta jakkolwiek Państwa zainteresuje lub nasunie pomysły na "wykorzystanie" nas w sposób, na jaki sami jeszcze nie wpadliśmy, to serdecznie zapraszamy do kontaktu.

Chętnie odpowiemy także na wszelkie pytania zamieszczone w postach poniżej.

Jarek Zielonka
Republika ASG
+48 692 409 990
www.republikaasg.pl
facebook.com/republikaasg
republikaasg@gmail.com
Załączniki
LOGO_2.png

republikaasg
Przedmiot: Inne

Re: Republika ASG - impreza/integracja/wycieczka klasowa

Postautor: republikaasg » 2012-12-12, 13:05

Wydaje mi się, że trzeba się pogodzić z faktem, że przez Internet, telewizję i gry komputerowe uczniowie mają ekspercką wiedzę o kwestiach znacznie bardziej przerażających niż mój ogólnikowy opis wojny gangów, mający na celu jedynie zbudowanie klimatu i zachętę do rywalizacji. Ja jestem "stara matura" i sam dobrze pamiętam, że zwykłe gry i zabawy, w których trzeba było wykazać się wiedzą nie były atrakcją ani dla mnie, ani moich rówieśników. Dzisiaj jest jeszcze trudniej. Wydaje mi się, że należy czynić starania by dostać się do tego wirtualnego świata nastolatków, który jest dla nich atrakcyjniejszy niż szkoła (z ich punktu widzenia), zasięgnąć języka i spróbować przemówić do nich w sposób, który ich zainteresuje.
Prosty przykład: w szkole młodzież pisze długopisem w zeszycie i mazakiem po tablicy (często jeszcze kredą), a w domu palcem po dotykowym ekranie tabletu. Czy w takich okolicznościach pisemne odrabiane lekcji może być przez nich traktowane inaczej niż pańszczyzna?
Ja ofertę zawsze mogę "ugrzecznić", ale jaki nastolatek wtedy zapali się do tej gry?
Sam jestem ojcem, a pół mojej rodziny pracuje w oświacie i ja też bym chciał żeby Oni byli bardziej niewinni… ale nie są.

Możemy się nie zgadzać, ale za komentarz serdecznie dziękuję. Daje do myślenia.

Na szczęście główna część mojej oferty - integracja poprzez mini-turniej - nie znalazła jeszcze krytyków, a była już wielokrotnie uskuteczniana.

Wróć do „Ogłoszenia drobne”