deklaracja maturalna

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

justyna89
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka, Informatyka

deklaracja maturalna

Postautor: justyna89 » 2012-02-08, 09:39

Witam!
Chciałabym się dowiedzieć jak działają deklaracje maturalne? Jak złoży się ją w szkole to czy one są tajne czy mają do nich wgląd wszyscy nauczyciele? Tzn. że każdy przedmiotowiec może sobie sprawdzić co dany uczeń zdaje na maturze?

Proszę o szybką odpowiedz.
Pozdrawiam Justyna
:)

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Re: deklaracja maturalna

Postautor: vuem » 2012-02-08, 09:50

Mogą wiedzieć...ale nie martw się, są zobowiązani do zachowania tajemnicy służbowej i ochrony Twoich danych osobowych.
Na mieście o tym mówić nie będą... :wink:

Awatar użytkownika
JHN
Przedmiot: Matematyka

Postautor: JHN » 2012-02-08, 23:37

justyna89 pisze:Tzn. że każdy przedmiotowiec może sobie sprawdzić co dany uczeń zdaje na maturze?

Jestem żywotnie zainteresowany, czy i którzy moi uczniowie zdają maturę z matematyki na poziomie rozszerzonym! I dzisiaj, bez żadnych obiekcji, dostałem od Dyrekcji listę takich uczniów. Przecież trzeba ich "dopieścić", czyli jeszcze doszlifować formę przed egzaminem - jeszcze nikomu to nie zaszkodziło :wink:
Pozostałym troszeczkę "odpuszczę"...

Nie wiem, czemu Cię to wzburza?
Pozdrawiam
Szacunek? Dam Ci go tyle, ile dostałem od Ciebie!
Broń inteligentnego człowieka walczącego z otaczającą go głupotą: sarkazm.

justyna89

Postautor: justyna89 » 2012-02-09, 10:04

Moja siostra ma taką sytuację, że z oceną dostateczną na polrocze z języka niemieckiego nauczycielka stwierdzila, ze jej nie dopuści do matury.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2012-02-09, 10:54

Nie dopuszczenie do matury nie istnieje jako procedura.

Jedyną możliwością jest ustalenie oceny niedostatecznej, które tym skutkuje.
Ocena dostateczna w klasyfikacji śródrocznej raczej nie wskazuje na zagrożenie oceną niedostateczną, zakładając, że nie miała dotąd problemów z pozytywnymi ocenami.

Zapewne siostra chce zdawać poziom rozszerzony, a nauczycielka - na swój sposób ;) - próbuje ja zmotywować do bardziej wytężonej pracy lub uzmysłowić, że jej umiejętności są zbyt kiepskie. ;)

Jak napisał JHN, nauczyciel powinien znać plany maturalne swoich uczniów.

justyna89

Postautor: justyna89 » 2012-02-09, 11:03

Moja siostra nie chciała zdawać rozszerzenia. A sytuacja wzięła się stąd, że nauczyciel uważa, że tacy uczniowie zaniżają jej ogólną średnią z matury i sugeruje mojej siostrze aby ta zdawała angielski. A z angielskim było tak, że szkoła nie była w stanie zapewnić mojej siostrze grupy podstawowej i ta dzięki korepetycjom(5xw tygodniu) zaliczała przedmiot, ale to było na zasadzie, że ona się uczyła czasów nie znając podstawowych zwrotów....

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2012-02-09, 14:04

No cóż...moim zdaniem to bardzo źle, że nauczyciel nie rozumie tego, że nie każdy uczeń może osiągać najwyższe wyniki, a takie "dbanie o średnią" jest dla mnie nieetyczne.

No cóż, sugerowałbym rozmowę, by przedstawić szczerze sytuację tej germanistce, powinna zrozumieć, że Twoja siostra nie ma wyjścia, tzn. wybiera opcję większych szans (albo mniejsze zło), bo na coś musi się zdecydować.

Wierze, że kobieta zrozumie i jeszcze jej dodatkowo pomoże w przygotowaniach.

Osoba z oceną dostateczną spokojnie powinna zdać egzamin na poziomie 50-70%, więc straszliwie jej średniej nie popsuje ...no chyba, że te oceny z sufitu stawiane...by sobie średniej nie psuć :wink:

Awatar użytkownika
dutka
Kto: student

Postautor: dutka » 2012-02-17, 16:21

Rozumiem rozżalenia, ale jakim cudem Twoja siostra uchowała się do szkoły średniej bez podstaw jakiegokolwiek języka obcego? Skoro mówisz, że nie było dla niej podstawy z angielskiego czy z czego innego.

Ciężko mi oceniać nauczycielkę, kierowanie się średnią nie jest na pewno na korzyść uczniów. Chociaż niektórzy mają taką metodę straszenia niedopuszczeniem do matury, myślą chyba, że to kogoś zmobilizuje.

Wróć do „Kącik uczniowski”