Praktyki - Technik informatyk

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

avixxx
Kto: uczeń
Przedmiot: Matematyka

Praktyki - Technik informatyk

Postautor: avixxx » 2012-11-15, 16:29

Witam, mam pyatnie odnośnie praktyk, czy mogę odbyć praktyki w firmie która zajmuje się transportem międzynarodowym i spedycją, dzisiaj byłem tam sie pytać i powiedzieli że nie ma problemu bo mają biuro, komputery i posiadają tez stronę internetową na którą zamieszczane są nowe informacje na biezącą, mógłbym robić faktury na komputerze i pomagać w naprawach sprzetu jak iprzy modyfikacji strony internetowej. Takie informacje uzyskałem od firmy, lecz mam pytanie czy nie będę miał z tego jakis problemów że praktyki będą w firmie spedycyjno transportowej a nie np. w komputroniku czy urzedzie gminy. Czy moge zanieść tam kartke o praktyki aby już ją podbili i wypisali czy lepiej nie. Prosze o odpowiedz.

izkaolek
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Inne, Zajęcia zintegrowane

Re: Praktyki - Technik informatyk

Postautor: izkaolek » 2012-11-15, 16:41

Myślę, że takie pytanie powinno być skierowane do kierownika (opiekuna) praktyk w szkole. Wiem, że zazwyczaj nie ma problemu ale niemniej warto się dopytać u źródła, czyli we własnej szkole. I tak musisz mieć z niej skierowanie i wiedzieć, jakie umiejętności opanować podczas stażu. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
creative
Przedmiot: Język angielski

Postautor: creative » 2012-11-15, 17:07

avixxx pisze:czy mogę odbyć praktyki w firmie która zajmuje się transportem międzynarodowym i spedycją

Tak jak poleca koleżanka wyżej, zapytaj kierownika praktyk.

avixxx pisze:Czy moge zanieść tam kartke o praktyki aby już ją podbili i wypisali czy lepiej nie.

Z tym akurat radziłabym się nie spieszyć, by ktoś Cię potem nie posądził o fałszerstwo (jeszcze nie odbył praktyk a już ma wszystko podstemplowane, może w ogóle ich nie odbędzie tylko załatwił sobie podpisy?).

avixxx
Przedmiot: Matematyka

Postautor: avixxx » 2012-11-15, 17:26

creative, nie o to chodzi, tylko o to że do 30 listopada każdy ma przynieść kartke z pieczątką firmy i podpisem że od dnia 7 stycznia do 1 lutego będę tam odbywał praktyki.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2012-11-15, 18:01

Zanim cokolwiek będziesz załatwiał, zapytaj opiekuna praktyk, czy możesz.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

kirlan
Przedmiot: Inne

Postautor: kirlan » 2013-01-10, 14:35

O ile ja pamiętam to MUSI być firma której częścią działalności są zagadnienia informatyczne (nie znaczy że mają robić komuś usługi wystarczy że mają własne komputery na swój użytek i że jest to na tyle istotna i rozległa działalność byś zdobył doświadczenie - czyli3 kompy na krzyż to ciut za mało, ale adminowanie stronką i KONFIGURACJA bazy danych już lepiej)

Co do urzędów gmin ip - odradzam - ze względu na przepisy , przynajmniej teoretycznie nie powinni cię dopuśić do niczego więcej poza jakimś poprawieniem przecinków na stronie bip, i odkurzeniem klawiatury w sekretariacie. Zapomnij o naprawie, konfiguracji sprzętu , zapomnij o adminowaniu stroną BIP, zapomnij o tykaniu się serwera lokalnego, zapomnij o urzędowych bazach danych - parzenie kawy i kserowanie - ale też nie każdego dokumentu!
"Mądry dowódca bardziej dąży do zwycięstwa niż do bitwy" - sentencja japońska
"Mądry nauczyciel bardziej dba o postępy ucznia niż o postępy planu" - moja jej interpretacja
I love Wuttke ! - a to powinno być motto MEN

Awatar użytkownika
Vasir
Przedmiot: Informatyka

Postautor: Vasir » 2013-01-13, 21:54

Na praktyki w zawodzie Technik Informatyk możesz iść do każdej firmy zajmującej się którąkolwiek z dziedzin informatyki lub do każdej firmy posiadającej dział informatyczny.

Tz. Urzędy, Komisariaty, Szpitale, Serwisy, Sądy etc... wchodzą w grę. W powyższych zajmujesz się głównie help deskiem i konserwacją sprzętu lub pod opieką opiekuna poznajesz technologie - programy/urządzenia - używane przez daną placówkę. W przypadku firm informatycznych pomagasz pracownikom w tym co akurat robią.

Polecam praktyki w serwisie - można się wielu rzeczy nauczyć ;)

kirlan
Przedmiot: Inne

Postautor: kirlan » 2013-02-15, 12:57

Vasir pisze:....

Polecam praktyki w serwisie - można się wielu rzeczy nauczyć ;)

O tak!!!
Z tym się zgodzę. Najlepiej taki serwis do którego po pomoc zgłaszają się inne serwisy jak nie dają rady. Ja miałem w takim i polecam !! Nigdzie się tyle nie nauczysz. 8)
"Mądry dowódca bardziej dąży do zwycięstwa niż do bitwy" - sentencja japońska

"Mądry nauczyciel bardziej dba o postępy ucznia niż o postępy planu" - moja jej interpretacja

I love Wuttke ! - a to powinno być motto MEN

Wróć do „Kącik uczniowski”