Ocena na koniec

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

szalona22
Kto: uczeń

Ocena na koniec

Postautor: szalona22 » 2013-04-05, 14:27

Moi rodzice sa na kazdym zebraniu. Na pierwszy semestr z zebrania na kartce rodzice przyniesli ocene 2 z matematyki. Na ostatnim zebrraniu( przewidywane oceny na koniec roku, tak juz było takie zebranie pponiewaz klasa maturalna) na matematyce było napisane 2-. Czy nauczyciel z dnia na dzien moze zmienic ocene na 1, tymsamym nie dopuscic mnie do matury i kazac poprawiac mi caly rok?

Awatar użytkownika
ann
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Re: Ocena na koniec

Postautor: ann » 2013-04-05, 15:31

szalona22 pisze:Czy nauczyciel z dnia na dzien moze zmienic ocene na 1, tymsamym nie dopuscic mnie do matury i kazac poprawiac mi caly rok?

Jeśli na to zasłużysz, to tak
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

szalona22

Postautor: szalona22 » 2013-04-05, 15:35

To zalezy co masz na mysli mowiac ze zasłużyłam. Sprawdzian pisałam w tym tygodniu, jesli dostane jedynkę ( a poprawic nie moge poniewaz jak ona to powiedziała: kiedy ja bym miała to zrobic, jak zaraz po sprawdzeniu ona wystawia długopisem oceny juz na koniec roku) to chyba było by mega nie fair zeby od tak mnie skreslic?

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2013-04-05, 15:37

szalona22 pisze:To zalezy co masz na mysli mowiac ze zasłużyłam.

Nic konkretnego, pytasz, czy może postawić Ci ndst na koniec roku, mówię, że tak, ale nie dlatego, że ma takie widzimisię, tylko musi mieć powód
szalona22 pisze:Sprawdzian pisałam w tym tygodniu, jesli dostane jedynkę ( a poprawic nie moge poniewaz jak ona to powiedziała: kiedy ja bym miała to zrobic, jak zaraz po sprawdzeniu ona wystawia długopisem oceny juz na koniec roku) to chyba było by mega nie fair zeby od tak mnie skreslic?

IMO powinnaś dostać szansę poprawy oceny
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

szalona22

Postautor: szalona22 » 2013-04-05, 15:41

"powinnas" to mnie nie ratuje. Ja uważam że ona poprostu nie ma prawa tego zrobic. Czy mam racje? Chce byc pewna jesli dojedzie do tego ze bede z nią rozmawiac tak na poważnie.

Hangover

Postautor: Hangover » 2013-04-05, 15:55

szalona22, a jak wygląda twoja znajomość WSO i PSO? Wszystkie oceny w szkole powinny być wystawiane zgodnie z zasadami opisanymi w w/w dokumentach.

Poza tym ann dobrze pisze. Czym sobie zasłużyłaś. Jakie oceny miałaś w tym semestrze? Czy aktywnie zdobywałaś wiedzę, czy dopadł cię syndrom maturzysty [już wszystko wiem - już nic nie muszę]?

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-04-05, 17:53

szalona22 pisze:bede z nią rozmawiać tak na poważnie.
I bardzo dobrze :!: Najlepiej uzbrojona w wiedzę po zęby :P
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

szalona22

Postautor: szalona22 » 2013-04-05, 19:51

moja wiedzna na temat WSO i PSO jest zerowa.
Oceny jak oceny, raz lepsza raz gorsza. Nic nie musiałam poprawiac poniewaz wychodziła dwójka. A dwojka mnie satysfakcjonuje. I to własnie ja sie pytam, czym sobie zasłużyłam?? To że od tak zmienia ocene choc na zebraniu rodzicom pokazała pewne 2 ( bo przeciez po to są Przewidywane oceny na zebraniu, zeby pokazac jaką ocene uczen moze dostac prawda?) to jedno, a drugie. Przeciez kazdemu moze sprawdzian dobrze nie pojsc. Wiec ten ostatni chyba mam prawo tez poprawic?

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2013-04-05, 22:00

Droga Szalona,

Na semestr otrzymałaś ocenę dopuszczającą. TO JEST NIEPODWAŻALNY FAKT, prawda?

Na ostatnim zebraniu Twoi rodzice uzyskali informacje o przewidywanej ocenie na koniec roku, czyli w klasyfikacji końcoworocznej.

Ocena "2-" pokazuje, że sytuacja nie jest bezpieczna. Masz duże szanse na ocenę dopuszczającą, ale musisz jeszcze spełnić pewne warunki - zaliczenie pozostałych sprawdzianów zapewne.

Fakt,że w klasyfikacji śródrocznej otrzymałaś ocenę dopuszczającą nie oznacza,że AUTOMATYCZNIE NALEŻY CI SIĘ TAKA SAMA OCENA NA KONIEC ROKU.

Absolutnie nikt nie zmienił Ci oceny, bo wystawiona ocena "na półrocze" to nie to samo co ocena "na koniec roku", jak również to nie jest to samo, co "przewidywana ocena końcoworczna", bo to tylko prognoza.

Oczywiście zgodnie z WSO masz prawo do poprawy każdego sprawdzianu, nawet gdyby na tym ostatnim zebraniu "na karteczce" pojawiła się ocena niedostateczna, to nie oznacza równie automatycznie, że taka otrzymasz.

Traktujesz przewidywana ocenę jako wystawioną, a to błąd.

Pamiętaj, że wskazanie takiej oceny jako przewidywanej nie jest jednoznaczne z obowiązkiem jej wystawienia.

kirlan
Przedmiot: Inne

Postautor: kirlan » 2013-04-09, 15:13

Ktoś nie do końca myślał przy reformie i praktycznie wprowadzono 2 jako ocenę pozwalającą na promocję do następnej klasy. A to jest spore nieporozumienie. To powinna być ocena która ZMUSZA do ucznia do wytężonej nauki, nadrobienia zaległości i zdania egzaminu z przedmiotu na minimum 3 w przeciągu następnego semestru. No ale logika swoje a przepisy swoje.
==========
Co do konkretnego przypadku nie wypowiadam się. Ale tak teoretycznie ocena na koniec roku ( tak teoretycznie!) to w 50 albo i mniej procentach wynika z oceny na półrocze. Przez te wiosenne miesiące może się bardzo dużo zmienić
"Mądry dowódca bardziej dąży do zwycięstwa niż do bitwy" - sentencja japońska
"Mądry nauczyciel bardziej dba o postępy ucznia niż o postępy planu" - moja jej interpretacja
I love Wuttke ! - a to powinno być motto MEN

Awatar użytkownika
iluka
Przedmiot: Język polski

Postautor: iluka » 2013-04-12, 19:00

kirlan pisze:To powinna być ocena która ZMUSZA do ucznia do wytężonej nauki, nadrobienia zaległości i zdania egzaminu z przedmiotu na minimum 3 w przeciągu następnego semestru.
Podoba mi się :!:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2013-04-14, 16:34

Czyżby stary, dobry miwues do nas powrócił? :wink:
<3

Wróć do „Kącik uczniowski”