traktowanie ucznia

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Gallifrey
Kto: uczeń

traktowanie ucznia

Postautor: Gallifrey » 2013-09-14, 23:12

Drodzy nauczyciele, ciekawi mnie pewna kwestia.
Nie wiem jak to jest stać w klasie i uczyć, ale część nauczycieli twierdzi, że doskonale widać np kiedy ktoś ściąga, pisze na telefonie, nie uważa, nie umie (nie chce być pytany). Naprawdę?
Czy potraficie też rozpoznać, gdy jakiś uczeń ma problem z np wypowiadaniem się przy całej klasie (typu widzicie, że nigdy nie chce się odezwać na lekcji, nawet jak zna odpowiedź)? Jak wtedy reagujecie? Dajecie spokój, czy wyciągacie go na siłę?

*mój pierwszy post, dzień dobry, nie zjedzcie mnie*

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: traktowanie ucznia

Postautor: iluka » 2013-09-14, 23:17

Gallifrey pisze: Naprawdę?
Naprawdę :lol:
Gallifrey pisze:Dajecie spokój, czy wyciągacie go na siłę?
Ani to, ani to. Wyciągam, ale nie na siłę :D Słaba kobietą jestem :(
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2013-09-15, 07:26

Gallifrey pisze:Czy potraficie też rozpoznać, gdy jakiś uczeń ma problem z np wypowiadaniem się przy całej klasie

To jest do rozpoznania, choć nie zawsze. Jeśli masz z tym problemy, udaj się do poradni. Być może masz zahamowanie werbalne. Poradnia wyda zalecenia dla szkoły.
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
kitek2013
Przedmiot: Informatyka

Postautor: kitek2013 » 2013-10-09, 12:10

Po pewnym czasie szybko wychwytujesz takie zachowania, które są dla większości osób niewidoczne. Ja nawet widzę jak nie mam okularów, kto ściąga albo nie chce wyjść do odpowiedzi po samej "mowie ciała". Jest to np. spuszczony wzrok, zesztywnienie ciała, itd. Zazwyczaj jeżeli wiem, że dziecko jest chorobliwie nieśmiałe, zagubione, ma jakieś zaburzenia to na forum klasy go nie pytam. Wtedy mam w porozumieniu z rodzicem np. odpytywanie na przerwie bez obecności uczniów z klasy. Natomiast jak niektórzy "pajacują" to wyciągam bez litości.
Miau

Wróć do „Kącik uczniowski”