Uczniowie bez ferii?

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: Uczniowie bez ferii?

Postautor: iluka » 2014-02-02, 12:36

vuem pisze:To odniesienie do OSSK, jak zrozumiałem, stawia pytanie, czy to nauczyciele pracują za friko, czy też kasę lub karę i czy im właśnie ewentualnie dzieje się krzywda.

Ja natomiast nadal pisałem w wątku "Uczniowie bez ferii"
A niby z kim ci nauczyciele prowadzą zajęcia jak nie z uczniami :shock: Czyli im się dzieje krzywda :o Może nie aż taka jak przedstawiona przez założyciela wątku, ale jednak... :oops:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
vuem
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2014-02-02, 13:23

iluka pisze:A niby z kim ci nauczyciele prowadzą zajęcia jak nie z uczniami :shock: Czyli im się dzieje krzywda :o Może nie aż taka jak przedstawiona przez założyciela wątku, ale jednak...

Autor odniósł się do problemu "krzywdy" ucznia. Cóż uczniów obchodzi, czy nauczyciel prowadzi zajęcia za friko, czy ma płacone.

Pytanie dotyczyło zmuszania uczniów do tych zajęć pod groźba obniżenia oceny zachowania ... to chyba nauczycieli nie dotyczy ;)

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-02-02, 14:27

vuem pisze:Pytanie dotyczyło zmuszania uczniów do tych zajęć pod groźba obniżenia oceny zachowania ... to chyba nauczycieli nie dotyczy

Ktoś tych uczniów zmusza. Kuratoria powinny się przyglądnąć zajęciom w szkołach w czasie ferii.
Pytanie czemu? Czy tu aby jakieś "nauczycielskie" powody nie wchodzą w grę?
Vuem, chciałoby Ci się we ferie pracować? Ku chwale?
A pewnie wielu uczniów będzie chodziło na zajęcia, bo jak wisi groźba ... (?)
W dodatku zajęcia dydaktyczne (!) w czasie ferii!
Trzeba umieć iść słoneczną stroną życia

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2014-02-02, 17:08

linczerka pisze:Ktoś tych uczniów zmusza. Kuratoria powinny się przyglądnąć zajęciom w szkołach w czasie ferii.

O to zadałem właśnie pytanie czytając stwierdzenie, że w wielu szkołach odbywają się zajęcia dydaktyczne.;)
Obopólna zgoda, czy przymus?

linczerka pisze:Pytanie czemu? Czy tu aby jakieś "nauczycielskie" powody nie wchodzą w grę?

Powody? Nie rozumiem czym są "nauczycielskie" powody.
Natomiast w kontekście tego wątku, nie ma mowy o krzywdzie nauczyciela, tylko ucznia. Bo o pozbawieniu ich właśnie ferii i ich ocenie zachowania mowa.

linczerka pisze:Vuem, chciałoby Ci się we ferie pracować? Ku chwale?

A to zależy co miałbym robić. W każde ferie praktycznie coś porabiam.
Ku chwale? Może być, skoro nic mnie to nie kosztuje, a komuś przyjemność sprawi.

linczerka pisze:A pewnie wielu uczniów będzie chodziło na zajęcia, bo jak wisi groźba ... (?)
W dodatku zajęcia dydaktyczne (!) w czasie ferii!

To, że ktoś oferuje dodatkowe zajęcia dydaktyczne (np. przed egzaminem, czy w ramach przygotowań do konkursów, czy cokolwiek innego) nie jest chyba niczym złym.
Groźby i zmuszanie jest niewłaściwe.... i moim zdaniem zupełnie bezsensowne ... no chyba, że szkoła "walczy" z bardzo kiepskimi wynikami egzaminów, a uczniom to zwisa.;)

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-02-02, 18:29

vuem pisze:chyba, że szkoła "walczy" z bardzo kiepskimi wynikami egzaminów, a uczniom to zwisa.;)
Znam takie, niestety:)
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-02-02, 18:48

vuem pisze:Powody? Nie rozumiem czym są "nauczycielskie" powody.
Natomiast w kontekście tego wątku, nie ma mowy o krzywdzie nauczyciela, tylko ucznia. Bo o pozbawieniu ich właśnie ferii i ich ocenie zachowania mowa.

Zgadza się. Toteż żaden przymus nie powinien działać. A że nauczyciel chce sobie coś tam odpracować, to jego sprawa, oby tylko nie kosztem ucznia.
vuem pisze:Może być, skoro nic mnie to nie kosztuje, a komuś przyjemność sprawi.

Chyba nie przymuszasz uczniów?
vuem pisze:To, że ktoś oferuje dodatkowe zajęcia dydaktyczne (np. przed egzaminem, czy w ramach przygotowań do konkursów, czy cokolwiek innego) nie jest chyba niczym złym.

Ferie dzieci mają po to, by złapać oddech, a nie douczać się. Co innego zajęcia sportowe, rozrywkowe, kulturalne, byle nie dydaktyczne.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2014-02-02, 19:49

linczerka pisze:Zgadza się. Toteż żaden przymus nie powinien działać. A że nauczyciel chce sobie coś tam odpracować, to jego sprawa, oby tylko nie kosztem ucznia.

Chyba we wspomnianym przypadku raczej chodzi o chęć niesienia pomocy niż "odpracowanie czegoś tam przez nauczyciela", choć nazbyt gorliwie i ... agresywnie ;)

linczerka pisze:Chyba nie przymuszasz uczniów?

Skoro piszę o przyjemności, to chyba oczywiste. ;)

linczerka pisze:Ferie dzieci mają po to, by złapać oddech, a nie douczać się. Co innego zajęcia sportowe, rozrywkowe, kulturalne, byle nie dydaktyczne.

Są i uczniowie, którzy lubią intelektualne rozrywki. Dla niektórych nauka czegoś, czego nie maja okazji poznać podczas standardowych zajęć przynosi nawet radość.
Nie traktowałbym hasła "zajęcia dydaktyczne" jako synonimu "zła" ;)
Jeśli chcą, to czemu nie? Nie oznacza to tez rezygnacji ze wspomnianych przez Ciebie rozrywek.
Zdarzają się też sytuacje, gdy łatwiej i w mniej obciążający sposób jest dla ucznia popracować podczas dni wolnych niż później "wciskać" te zajęcia między lekcje a zajęcia w domu.

Ale znów wracając do sedna sprawy w tym wątku, wszystko powinno być uzgodnione, nie narzucone.

Awatar użytkownika
linczerka

Postautor: linczerka » 2014-02-02, 19:58

vuem pisze:wszystko powinno być uzgodnione, nie narzucone.

O! I o to chodzi!

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-02-02, 20:17

wszystko powinno być uzgodnione, nie narzucone
Chyba sobie wydrukuję i oprawię w ramki :D

marwal98
Kto: student
Przedmiot: Chemia

Postautor: marwal98 » 2014-02-05, 23:49

Nie, ferie i odpoczynek jest potrzebny! Ale nie długi, bo uczniowie są rozleniwieni po powrocie z takiej przerwy do szkoły :)

Awatar użytkownika
iluka

Postautor: iluka » 2014-02-06, 00:19

Uczniowie jak uczniowie, ale jak ja się rozleniwiam :mrgreen:

marwal98
Kto: student
Przedmiot: Chemia

Postautor: marwal98 » 2014-02-06, 00:37

No o nauczycielach nie wspominając oczywiście :D

Wróć do „Kącik uczniowski”