Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
kirlan pisze:Na miejscu ucznia cieszył bym się że od razu nie zostałem odpytany z tematu "co to liczba mnoga , co to liczba pojedyncza". Jako nauczyciel widząc taki błąd w teście dałbym punkty ujemne za błąd znacząco poniżej poziomu WEJŚCIOWEGO. Na szkoleniu za tak rażące byki są przenosiny wstecz - do niższej grupy..
No ale tak ja bym zrobił, nie koniecznie chuchające na nieuków, nadopiekuńcze betony z ministerstwa w swej wydumanej, oficjalnej i jedynie słusznej linii.
Janika pisze:A pan kirlan za swoje cieszył bym się chciałby być ukarany od razu, czy może wolałby pan mieć szansę wyjaśnienia, że to przez pomyłkę ?Jezu, jak czytam te wypowiedzi, to aż nie wierzę - człowiek to nie robot, wystarczyłoby po sprawdzonej kartkówce poprosić ucznia na środek i zapytać z odmiany w liczbie mnogiej- dać mu szansę. A jak to się ma szanowni państwo do oceniania kształtującego ?
Janika pisze: Czy dziecko opanowało materiał, czy też dobrze przeczytało polecenie?
Janika pisze: Ja po prostu chciałabym aby moi uczniowie nie czuli się traktowani jak roboty, ale jak ludzie.
Janika pisze:TGdyby nie umiał zapytany, to dopiero wtedy jego jedynka uprawomocniłaby się. Dlaczego my w Polsce tak staramy się nie dostrzegać tego co w uczniu pozytywne? Dlaczego pozbawiamy szans ?
Janika pisze:Dlaczego z taka nienawiścią pojawiają się stwierdzenia - ja bym mu postawiła jedynkę, a ja dwójkę, rażący błąd, jakieś przeniesienie do niższej grupy.
Janika pisze:Po raz TRZECI zadam pytanie - czy ktoś z Państwa ma do czynienia z ocenianiem kształtującym ???
ann pisze:Janika pisze:TGdyby nie umiał zapytany, to dopiero wtedy jego jedynka uprawomocniłaby się. Dlaczego my w Polsce tak staramy się nie dostrzegać tego co w uczniu pozytywne? Dlaczego pozbawiamy szans ?
A ja bym tę jedynkę wstawiła i od razu dała szansę na jej poprawienie
No i super !Janika pisze:Dlaczego z taka nienawiścią pojawiają się stwierdzenia - ja bym mu postawiła jedynkę, a ja dwójkę, rażący błąd, jakieś przeniesienie do niższej grupy.
Dlaczego od razu z nienawiścią?
Bo to wyglądało jak licytacja - kto da więcej , no kto ?Janika pisze:Po raz TRZECI zadam pytanie - czy ktoś z Państwa ma do czynienia z ocenianiem kształtującym ???
Ja mam.
Janika pisze: Tylko dlatego , że szóstoklasista źle przeczytał polecenie.