Kariera nauczycielska

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

moniamich77
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Re: Kariera nauczycielska

Postautor: moniamich77 » 2008-04-04, 16:27

Dziękuję za cenne informacje.

Awatar użytkownika
Gigi20
Kto: uczeń
Przedmiot: Język polski, Historia

Postautor: Gigi20 » 2008-04-04, 17:42

Dziękuję wam za przedstawienie mi obecnej sytuacji w jakiej znajdują sie nauczyciele, mimo tego proszę o więcej szczegółów. :D :D jak na razie nie rezygnuje z moich planów. :wink: :wink:
Cała natura jest chemią, a ród ludzki akademią:
Całe twe życie w tej szkole, rozpędzaj w ciężkim mozole...

Awatar użytkownika
daughter

Postautor: daughter » 2008-04-05, 11:08

moniamich77 pisze:Czekam na was twardziele zapraszam do pracy w gimnazjum.

Dobrze wiedzieć, że jestem mięczakiem. Ktoś tu chyba uważa nauczycieli z podstawówki za gorszy gatunek. Nikt nikogo nie zmuszał do pracy w gimnazjum. Nikt tutaj nie musi z siebie męczennika robić.

adner
Przedmiot: Inne

Postautor: adner » 2008-04-05, 11:14

Ojej, tak nie można wartościować. Każdy poziom nauczania ma swoje wady i zalety. Nauczyciele w podstawówce może nie uczą treści jakichś tam kosmicznych, ale z kolei te dzieciaczki trzeba przecież przestawić po nauczaniu zintegrowanym na inny system. Małe dzieci wymagają odpowiedniego podejścia. Ktoś może sobie lepiej radzić z niektórymi rozwydrzonymi gimnazjalistami, a prowadząc lekcje np. w czwartej klasie nie mógłby z dzieci nic wydobyć.

Awatar użytkownika
daughter

Postautor: daughter » 2008-04-05, 11:27

adner- ale jak widać nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę.
Z innej beczki- to strasznie mnie zaskoczył wasz (uczniów) zapał do tej pracy. W pozytywnym sensie oczywiście. Myślę, że wasi nauczyciele na pewno bardzo się ucieszą z waszych planów. Może pomyślą, że to nawet zasługa któregoś z nich:)

Awatar użytkownika
Gigi20
Przedmiot: Język polski, Historia

Postautor: Gigi20 » 2008-04-05, 11:38

daughter pisze:Myślę, że wasi nauczyciele na pewno bardzo się ucieszą z waszych planów. Może pomyślą, że to nawet zasługa któregoś z nich:)

daughter, nie wątpię co do powyższego. Nie przejmuj się tym, że ktoś nie docenia nauczyciela z podstawówki. Ja osobiście nie widzę wielkiej różnicy między nauczycielem podstawówki, a gimnazjum, czy liceum. Każdy z nich przekazuję uczniom na danym szczeblu nauki, istotne informacje, które przydadzą się w dalszym życiu. Nie ważne czy to podstawówka, czy liceum. Każdy nauczyciel wybierając pracę w danej szkole decyduje się na swego rodzaju misję, którą musi przebyć, uświadamiając uczniom, co w przyszłości będzie od nich wymagane.
Cała natura jest chemią, a ród ludzki akademią:

Całe twe życie w tej szkole, rozpędzaj w ciężkim mozole...

Katrin25

Postautor: Katrin25 » 2008-04-07, 19:34

Witam
Jestem tu nowa I potrzebuje kochani konkretnej odpowiedzi otóż : W b.r. kończę studia kierunek administracja (uzyskam tytuł mgr) Rozpatruje wiele wariantów co do mojej dalszej przyszłości a jednym z nich jest zawód nauczyciel I moje pytanie: czy do nauczania w szkole ( np. wosu, przedsiębiorczości , elementy prawa - no nie wiem jakie teraz są w tych liceach - słyszałam , że jest profil prawny to tak jakby stworzony dla mnie bo to są mi najbliższe przedmioty) - oczywiście przeprowadzę wywiad[b] Ale do sedna :) czy wystarczy mi zwykły kurs pedagogiczny - chyba wymóg MENiS to 270 h żeby podjąć prace w szkole , czy musze robić kurs pedagogiczny taki ukierunkowany na dany przedmiot o takich też słyszałam ? Bardzo proszę jeżeli ktoś jest biegły w tym temacie o odpowiedź Pozdrawiam ciepło

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2008-04-07, 20:30

IMO wystarczy zwykły kurs pedagogiczny (kwalifikacyjny)
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

marika007

moje plany na przyszłość:)

Postautor: marika007 » 2008-04-08, 23:03

Witam wszystkich:) Studiuje pedagogike i jest to jak najbardziej "trafiony" i mój własny wybór, teraz jest czzas kiedy musze się okreslić i wybrać jakąś specjalizacje mam do wyboru ( z tych które mnie interesują) pedagogike resocjalizacyjną z profilaktyką, oligofrenopedagogike z terapią mowy oraz terapię ruchową z gimnastyką kompenascyjno-korekcyjną. Zastanawiam się który kierunek moge połączyć np. z turystyką sportu i rekreacji bo to mnie interesuje i chciałabym robić tutaj magisterke. A pisze na tym forum ponieważ moim marzeniem jest bycie nauczycielem w szkole wyższej... dlatego prosze o rade bądź jakąś podpowiedź który kierunek będzie najlepszym aby zostać nauczycielem:) tylko ciii bo to taka moja tajemnica 8)

Awatar użytkownika
renati23
Administrator

Postautor: renati23 » 2008-04-09, 18:37

Witaj marika007,
marika007 pisze:teraz jest czzas kiedy musze się okreslić i wybrać jakąś specjalizacje mam do wyboru ( z tych które mnie interesują) pedagogike resocjalizacyjną z profilaktyką, oligofrenopedagogike z terapią mowy oraz terapię ruchową z gimnastyką kompenascyjno-korekcyjną.
tu ci nie pomogę
marika007 pisze:Zastanawiam się który kierunek moge połączyć np. z turystyką sportu i rekreacji bo to mnie interesuje i chciałabym robić tutaj magisterke.
Nie wiem czy pedagogika moze kończyć się licencjatem - jeśli tak - to studia uzupełniające można spróbować zrobić z turystyki :wink:
marika007 pisze:moim marzeniem jest bycie nauczycielem w szkole wyższej...

kończąc magisterkę możesz zostać na uczelni :mrgreen:

Awatar użytkownika
ann
Przedmiot: Historia, Geografia, Informatyka, ...

Postautor: ann » 2008-04-09, 19:17

renati23 pisze:Nie wiem czy pedagogika moze kończyć się licencjatem

Teraz chyba większość kierunków jest w systemie 3+2 ;)
Prywatnie żyję tak, jak każdy:
Jem, piję, sypiam, patrzę w gwiazdy

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-04-09, 19:18

Licencjatem jak najbardziej, stawiałabym na oligo z terapią mowy.

marika007

Postautor: marika007 » 2008-04-13, 20:46

dushka, a jeśli postawiłabym na oligo z terapią mowy i z tego na mojej uczelni prywatnej zresztą zrobiła licencjat albo została do magistra to czym na uniwersytecie bądź innej uczelni mogłabym uzupełnić ten kierunek?? bo chciałabym skończyć oligo ale mieć drugie studia uzupełaniające z państwowej uczelni...dushka,

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2008-04-14, 15:47

Ped. specjalną, oligo, tyflo,surdopedagogiką, logopedią, terapią pedagogiczną... ;)

butterfly
Przedmiot: Historia sztuki

Liceum plastyczne - co dalej?

Postautor: butterfly » 2008-04-30, 22:34

Witam, uczę się w III klasie gimnazjum. Mimo że mam dobre wyniki w nauce i mogę 'przebierać' w liceach bez obawy, że gdzieś mnie nie przyjmą, chciałabym dostać się do Liceum Plastycznego. Jest to coś, co mnie naprawdę interesuje i co chciałabym robić. Mam dylemat, czy nie pozostawić tego jako czyste hobby i wybrać jakiś "konkretny" kierunek, np. prawniczo-dziennikarski, ekonomiczny? Oraz pytanie: jaką szkołę jeszcze musiałabym skończyć po 4-letnim LP ze specjalizacją reklama wizualna aby móc nauczać? Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Wróć do „Kącik uczniowski”