Zadanie z geografi

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Witold Telus

Re: Zadanie z geografi

Postautor: Witold Telus » 2009-10-31, 13:33

Zrozumiałem, że miwues nie miał za bardzo już czasu na konsultacje, a zadanie dla przyszlyhistoryk było na bardzo już. Ale krytykę przyjmuję i :oops:

Zadanie domowe dla przyszlyhistoryk
- Wyznacz trasę z Wrocławia do Bystrzycy Kłodzkiej, podając typ pokonywanej drogi, jej długość i określając całkowitą odległość. Punkt wyjazdu to Plac Grunwaldzki we Wrocławiu, punktem docelowym jest stacja PKP Bystrzyca Kłodzka.

Materiały pomocnicze: Zumi.pl, Targeo.pl oraz Google Maps

Powodzenia!

przyszlyhistoryk
Kto: uczeń

Postautor: przyszlyhistoryk » 2009-10-31, 13:53

Panie Witoldzie
Pojechałbym drogą na południe E67.
Długość trasy: 104km
czas przejazdu: 1h 50 min

edzia

Postautor: edzia » 2009-11-01, 01:05

przyszlyhistoryk pisze:Pojechałbym drogą na południe E67.
Długość trasy: 104km
czas przejazdu: 1h 50 min
Trzymając się cały czas drogi E67, znalazłbyś się raczej po tym czasie w Dusznikach Zdroju, a nie w Bystrzycy Kłodzkiej. Ale to szczegół. ;)

Poza tym nie chodziło chyba o skorzystanie z programu internetowego przy wyznaczaniu długości trasy i czasu przejazdu? ;) Zdaje się, miałeś to zadanie wykonać takimi samymi metodami, jak zadanie zadane przez nauczycielkę geografii w szkole. Ja bym Ci tego nie zaliczyła. Zobaczymy jednak, co pan Witold na to powie. :)

A co z zadaniem zadanym przeze mnie? ;)

Jeśli chcesz się tego nauczyć, poćwicz jeszcze wyznaczanie trasy, ale najlepiej korzystając ze zwykłej papierowej mapy samochodowej. I wykonaj jeszcze zadanie zadane przeze mnie, ale już porządnie.

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2009-11-01, 12:46

@edzia: rzeczywiście, droga E67 w Kłodzku prowadzi dalej w kierunku Kudowy Zdroju, stąd dalsza droga musi prowadzić DK33 . Stąd ta część jest prawie poprawnie wykonana. Oczekiwałem oznaczeń dróg stosowanych w kraju, niemniej jednak kierowca będzie widział również oznaczenia międzynarodowe, więc może się nimi także kierować. Zabrakło precyzyjnego opisu wyjazdu z Wrocławia i precyzyjnego opisu dojazdu do stacji PKP Bystrzyca Kłodzka.

Co do odległości i czasu przejazdu - nie mam zastrzeżeń. Pan uczeń wykorzystał poprawnie wskazane pomoce naukowe. Poleciłem serwisy internetowe, więc z nich skorzystał.

Co do zadania z geografii - wierzę, że teraz będzie nieco łatwiej Panu uczniowi czytać mapy drogowe wydane w wersji papierowej.

@przyszlyhistoryk: Zaliczam na trójkę :D . Teraz coś trudniejszego:

Jedziesz z Kielc do Opola. Punkt wyjazdu to Galeria "Echo" w Kielcach, punkt docelowy to Rynek w Opolu. Proszę podać orientacyjną odległość i podać szczegółowo jaki odcinek pokonasz jaką drogą. Proszę używać oznaczeń: DK=droga krajowa, DW=droga wojewódzka. Dla podanych dróg proszę podać ich krajową numerację. Przy określaniu trasy proszę podać nazwy miejscowości, w których należy zmienić drogę i określić kierunek zjazdu (w lewo, w prawo, prosto lub na północ, na południe, na wschód i na zachód).

przyszlyhistoryk
Kto: uczeń

Postautor: przyszlyhistoryk » 2009-11-01, 13:18

Panie Witoldzie proszę już jestem taki zmęczony zwłaszcza, że muszę uczyć się innych przedmiotów :)

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2009-11-01, 21:08

Nie teraz. Jak znajdziesz chwilę czasu.

Wróć do „Kącik uczniowski”