Laptop zamiast zeszytu

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

jamjka92
Kto: uczeń
Przedmiot: Informatyka

Laptop zamiast zeszytu

Postautor: jamjka92 » 2009-12-10, 21:41

Witam!
Jestem uczniem technikum informatycznego i mam problem z mało czytelnym pismem, którego sam czasami nawet nie potrafię przeczytać.
Polonistka podsunęła mi pomysł korzystania na lekcji z laptopa zamiast zeszytów, ogólnie pomysł mi się spodobał. Posiadam zaświadczenie z poradni zawodowej o dysgrafii, tam też się dowiedziałem żeby móc mieć taka możliwość potrzebuje zgody dyrekcji szkoły.
W szkole wychowawca poinformował mnie ze nie mam takiej możliwości ze względu na rozporządzenie(do końca nie wiem jakie), ponieważ taka możliwość maja tylko osoby z orzeczeniem o niepełno sprawności.

Czy naprawdę nie mam możliwości korzystania z laptopa na lekcjach ?
Czy spotkaliście się państwo z takim przypadkiem ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dushka

Re: Laptop zamiast zeszytu

Postautor: dushka » 2009-12-11, 16:51

Masz możliwość. Do korzystania z laptopa nie jest konieczne zaświadczenie o niepełnosprawności.

jamjka92
Przedmiot: Informatyka

Postautor: jamjka92 » 2009-12-13, 10:09

A z jakich praw (kodeksów paragrafów) mogę korzystać podczas argumentowania mojej prośby ?

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-12-13, 10:49

jamjka92 pisze:Polonistka podsunęła mi pomysł korzystania na lekcji z laptopa zamiast zeszytów, ogólnie pomysł mi się spodobał. Posiadam zaświadczenie z poradni zawodowej o dysgrafii, tam też się dowiedziałem żeby móc mieć taka możliwość potrzebuje zgody dyrekcji szkoły.

Nie potrzebujesz do korzystania z laptopa na lekcji żadnej odgórnej zgody. Nie musisz tego załatwiać ani z dyrektorem, ani z wychowawcą.
Porozmawiaj indywidualnie nauczycielami. Każdy z nich samodzielnie podejmuje decyzję czy pozwolić uczniowi w czasie zajęć korzystać z określonych urządzeń elektronicznych. Myślę, że nikt nie będzie stwarzał Ci problemów, jeżeli laptop potraktujesz tylko jako urządzenie do sporządzania notatek z lekcji.
Polonistka sama wyszła z taką propozycją.
Sprawę z polonistką masz więc załatwioną.

Awatar użytkownika
dushka

Postautor: dushka » 2009-12-13, 10:55

Żadne przepisy tego nie regulują - nie ma zakazu takiego. Wiadomo, że np. w trakcie matury musisz mieć pozwolenie (które może tu wynikać z zaświadczenia o dysgrafii), wówczas sprzęt odcięty jest od netu i nie ma wbudowanego automatycznego poprawiania pisowni).

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2009-12-13, 21:21

Pewnie że mogą. Wystarczy chyba jednak podejść, ładnie wyjaśnić i poprosić. Gorzej jak podejdziesz z listą żądań i nakazów tudzież z paragrafami. Wtedy masz na bank przegrane. Bo ja na ten przykład wtedy bym zabronił.

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-12-14, 16:01

Podzielam zdanie, ze takie sprawy załatwia się indywidualnie z nauczycielem, bo on nadzoruje prace w klasie i wg własnego oglądu uznajeczy ten laptop jest zasdny czy nie.

Sugestia pani od polskiego może być argumentem za, ale nie może być wiążąca dla innych, dlatego ostrzegałbym przed stawianiem żądań typu, "bo pani od polskiego zaleciła, pozwoliła"
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2009-12-14, 21:56

Fakt. Na mnie takie teksty w stylu "A Pani Anitka to zawsze..." działają jak płachta na byka. W sumie gdyby o mnie chodziło to nie robiłbym problemu. Zaprosiłbym gościa do współpracy. Notatki z lekcji w wersji pdf - w sam raz do internetu. Może pomogłyby komuś, kto nie zdążył zapisać/narysować z tablicy...

dirty princess
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: dirty princess » 2009-12-16, 20:12

Ja na przykład nie miałabym nic przeciwko ;]
Sama czekam na to, żeby uczniowie zamiast bazgrac w zeszytach pisali na laptopach, i zeby jeszcze mi sie u mnie wyswietlalo co oni tam piszą. O! :D

676
Przedmiot: Inne

Postautor: 676 » 2009-12-16, 21:17

No dla mnie robienie notatek na laptopie byłoby wybawieniem. ;)

Potrafię rozczytać swoje notatki, ale nie te w zeszytach szkolnych. Notatki które na potrzeby "nielekcyjne" sporządzam w różnych swoich notesach rozczytuję bez problemu, mimo, że są one skrajnie nieestetyczne i postronnym sprawiają wrażenie chaosu.

W zeszycie, w którym muszę zachować jakąś "przyzwoitą" formę notatek (pomijając niektóre przedmioty, których nauczyciele zadeklarowali brak zainteresowania zeszytami uczniów - tam też bazgrzę po swojemu) paradoksalnie własne notatki nie są dla mnie czytelne w ogóle. :/ Skąd to? Nie mam pojęcia.
Szanuj ucznia swego, możesz nie mieć żadnego...

Wróć do „Kącik uczniowski”