klonowanie i co...?

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Witold Telus

Re: klonowanie i co...?

Postautor: Witold Telus » 2009-12-06, 18:51

Co do klonowania narządów to jest taki patent (w fazie testów), aby powielać mitotycznie komórki omnipotentne, które można uzyskać z komórek macierzystych (np. szpikowych po małej modyfikacji).
Taki bio-żel jest następnie nanoszony na kolagenową konstrukcję szkieletową za pomocą zmodyfikowanej drukarki (!) atramentowej, która zamiast atramentu "pluje" komórkami. Całość po "wydruku" jest umieszczona w warunkach zbliżonych do naturalnych (np. mięśnie poddawane są małym impulsom elektrycznym). Komórki stopniowo adaptują się i różnicują w sprawny narząd, który można transplantować.
O pomyśle i fazie jego realizacji pisało "Science".

edytka.mikulska
Kto: student
Przedmiot: Biologia

Postautor: edytka.mikulska » 2009-12-07, 17:39

Witold Telus pisze:Co do klonowania narządów to jest taki patent (w fazie testów), aby powielać mitotycznie komórki omnipotentne, które można uzyskać z komórek macierzystych (np. szpikowych po małej modyfikacji).
Taki bio-żel jest następnie nanoszony na kolagenową konstrukcję szkieletową za pomocą zmodyfikowanej drukarki (!) atramentowej, która zamiast atramentu "pluje" komórkami. Całość po "wydruku" jest umieszczona w warunkach zbliżonych do naturalnych (np. mięśnie poddawane są małym impulsom elektrycznym). Komórki stopniowo adaptują się i różnicują w sprawny narząd, który można transplantować.
O pomyśle i fazie jego realizacji pisało "Science".

Dziękuję ci za odpowiedz. Rozjasnilas/les mi te zagadnienia. Pozdrawiam.

edytka.mikulska

jaka róznica w pojęciach?

Postautor: edytka.mikulska » 2009-12-16, 12:51

Czym się rożni pojęcie ochrona przyrody a ochrona środowiska?

edytka.mikulska

strzałka wodna

Postautor: edytka.mikulska » 2009-12-16, 13:23

Witam,
kto wie i mi napisze jaki czynnik środowiska powoduje wystapienie 3 typow lisci u strzalki wodnej?
Z góry dzięks.

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-12-16, 15:42

Czyżbyś pytania do kolokwium lub egzaminu miała podane i zamiast trochę wysiłku włożyć i je opracować szukasz gotowych odpowiedzi na forum?
Nie chcę być złośliwa, ale to już któreś z kolei Twoje pytanie i oczekiwanie na gotową odpowiedź.
edytka.mikulska pisze:Czym się rożni pojęcie ochrona przyrody a ochrona środowiska?

A czym się różni przyroda od środowiska? Jak odpowiesz na to pytania z poprzednim już problemu nie będzie.

edytka.mikulska

Postautor: edytka.mikulska » 2009-12-16, 15:58

malgala pisze:Czyżbyś pytania do kolokwium lub egzaminu miała podane i zamiast trochę wysiłku włożyć i je opracować szukasz gotowych odpowiedzi na forum?
Nie chcę być złośliwa, ale to już któreś z kolei Twoje pytanie i oczekiwanie na gotową odpowiedź.
edytka.mikulska pisze:Czym się rożni pojęcie ochrona przyrody a ochrona środowiska?

A czym się różni przyroda od środowiska? Jak odpowiesz na to pytania z poprzednim już problemu nie będzie.

powinnam byc bardzie ambitna, wiem moge poszukac, ale łatwiej jest mi wszystko zrozumiec jak mi tu ktos odpowie, np. Ty
Dziekuję

malgosi35

Postautor: malgosi35 » 2009-12-17, 11:22

Ja już nie odpowiadam, bo studentka Mikulska reaguje złośliwą alergią na moje posty.
Małgorzata

Wróć do „Kącik uczniowski”