Czy nauczyciel może wystawić 1 za ściąganie?

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

dzejms.blad
Kto: uczeń

Czy nauczyciel może wystawić 1 za ściąganie?

Postautor: dzejms.blad » 2010-02-17, 14:44

Otóż nauczycielka z polskiego "przyłapała" mnie jak z 3 kolegami ściągaliśmy, tzn. ona tak uważa. Ja i drugi mój kolega tylko dawaliśmy ściągnąć reszcie. Zabrała od nas zeszyty i na lekcji dała wytłumaczyć jednemu koledze (który miał wszystko zrobione), że on tylko dawał ściągać i zamiast 1 dostał uwagę. Natomiast gdy spojrzała na mój zeszyt, zobaczyła że nie wszystko mam zrobione (bo faktycznie nie miałem 1 pojęcia) i nie dała mi nawet wytłumaczyć, tylko wstawiła 1. Mi i 2 innym moim kolegom. Oni się tym zbytnio nie przejęli (pewnie jeszcze dostaną takich 5), ale mi zależy na ocenach (dotąd miałem głównie 4, 5). Moje pytanie jest takie: czy nauczyciel może wystawić 1 za ściąganie?

Ps. I czy z 1 (zapisaną na czarno) mam szansę na 4?

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Czy nauczyciel może wystawić 1 za ściąganie?

Postautor: vuem » 2010-02-17, 14:53

Może. Za nieuczciwość, oszustwo, niesamodzielną pracę, nazywać można na wiele sposobów.

Podczas egzaminów wszelkiej maści również. Wyciągnij tylko komórkę podczas egzaminu, to się przekonasz.

Nikt nie udowadnia jak wiele skorzystałeś na tej pomocy, czy może to Ty pomagałeś, złamałeś reguły, to płać;)
Osobiście w tamtej sytuacji nie bawiłbym się w uwagi dla kogokolwiek, tylko siepnął po pale wszystkim w to zamieszanym. Pod warunkiem, że byłbym pewien zaangażowania takiej osoby w całą "aferę".

Co do szans na 4, to nic straconego moim zdaniem, jeżeli dotychczasowe osiągnięcia masz dobre i podczas zajęć udowadniasz, że nie są to przypadkowe oceny lub zarobione nieuczciwie, to jestem pewien, że będzie dobrze.

Po prostu nie baw się w ściąganie więcej, skoro stać Cie na dobre wyniki bez tego.

Pozdrawiam i trzymam kciuki:)

dzejms.blad

Postautor: dzejms.blad » 2010-02-17, 14:58

Ok, dzięki :) a czy ocena zapisana na czarno jest mniej ważna niż taka, zapisana na czerwono?

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-02-17, 15:02

Istnieją zwyczaje wpisywania kolorem czerwonym ocen za prace klasowe (pisemne), a więc niejako ważniejsze od innych, ale nie wszyscy z nas się takiego zwyczaju (czasem niemal przepisu) trzymają.

Jeśli nie była to "regularna" zapowiedziana wcześniej klasówka z pjakiegoś obszerniejszego działu, to zapewne znaczenie mieć będzie mniejsze.

pozostaje to w gestii nauczyciela.

Proponuję porozmawiać z tą nauczycielką, powiedz jej to samo, co napisałeś tu, pokaż, że Ci na tym zależy tak jak pokazujesz to na forum, a wiele rzeczy będziesz widział w jaśniejszych kolorach. :D

Nikt nie jest nieomylny, każdy z nas błędy popełnia, więc ja nie widziałbym w tym problemu, by uznać to jako ... "wypadek przy pracy" i wybaczyć, a co za tym idzie przymknąć oko na jednorazowy wyskok. :wink:

dzejms.blad

Postautor: dzejms.blad » 2010-02-17, 15:09

Ok, spróboje zapytać czy mogę to poprawić :)

Wróć do „Kącik uczniowski”