ocena końcoworoczna

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Awatar użytkownika
Witold Telus

Re: ocena końcoworoczna

Postautor: Witold Telus » 2010-06-15, 22:29

Jabba pomógłbym, ale zwyczajnie nie rozumiem co piszesz. Nie śpiesz się tak przy klawiaturze, ochłoń nieco i napisz jeszcze raz o co Ci chodzi.

jabba
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: jabba » 2010-06-15, 22:35

pozostaję mi raczej tylko możliwość zdania roku poprzez zdanie dwóch egzaminów poprawkowych. Tutaj moje pytanie: jak wygląda staranie się o dwa takie egzaminy, wiem że trzeba podać powód mam już jeden przemyślany (oczywiście który miał miejsce)
wiem również ,że wychowawca nie przepada za mną i nie wiem co mogę więcej zrobić, myślę o spotkaniu rodzic-dyrektor i wyjaśnieniu kilku rzeczy

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-15, 22:53

Jeśli poprawkowe to piszesz podanie do Rady Pedagogicznej swojej szkoły, gdzie prosisz o wyrażenie zgody na zdawanie egzaminów poprawkowych z [nazwy przedmiotów]. Pod spodem piszesz uzasadnienie, czyli dlaczego uważasz, że powinieneś mieć taką szansę. Pod podaniem podpisujesz się Ty i rodzice. Podanie oddajesz do Dyrekcji przed posiedzeniem klasyfikacyjnym Rady.

Pamiętaj tylko, że warto porozmawiać z wychowawcą i nauczycielami, którzy wystawili Ci jedynki. Będą pytani o opinię, a zatem warto zadbać o ich poparcie. Jeśli będą mieli o Tobie nieciekawą opinię to Rada raczej też nie przychyli się do Twojej prośby.

jabba

Postautor: jabba » 2010-06-21, 17:35

Byłem pewien ,że już nie zdałem, że nie dopuszczą mnie do egzaminu poprawkowego, sam wychowawca powiedział że mi nie da zgody. Dziś dostaje telefon od wychowawcy i mówi mi że mam złożyć podanie, i się pytam przecież mówiła pani że mnie nie dopuści. Odpowiedziała że zmieniła zdanie, napisał podanie i dałem wicedyrektor.

Napisałem tak (sama treść)

Zwracam się z uprzejmą prośbą o umożliwienie mi przystąpienia do egzaminów poprawkowych z przedmiotów: matematyka i konstrukcje budowlane.
Zainstała sytuacja wynikła z problemów rodzinnych, mających miejsce w drugim semestrze nauki z powodu opieki rodziców nad dwójką noworodków i co się z tym wiąże zakłóconone noce oraz częściowe zaanagażowanie do pomocy w trakcie dnia, osłabiło to moją koncentrację i możliwość efektywnej nauki.
W związku z powyższym uprzejmie proszę o pozytywne rozpatrzenie mojej prośby.

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2010-06-21, 17:43

Zgodę na zdawanie dwóch egzaminów poprawkowych wydaje Rada Pedagogiczna. Decyzja będzie podjęta podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się...odbyło się?

Masz już zgodę?

jabba

Postautor: jabba » 2010-06-21, 17:49

Rada pedagogiczna była w piątek ale dzisiaj jest chyba rada klasyfikacyjna która właśnie wydaje zgody na egzaminy poprawkowe.
Jak myślicie dobry powód? Powinno się udać jak wychowawca już daje zgodę?
Jeżeli wystąpi sytuacja że dwóch/trzech nauczycieli jest przeciw a reszta za to jaka będzie decyzja?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-21, 21:29

Uchwały są podejmowane zwykłą większością głosów przy obecności co najmniej 50% członków RP.

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-06-21, 21:32

Powód dobry. Jeśli prawdziwy oczywiście. Ja byłbym za. Zawsze to lepiej brzmi niż stwierdzenie "moje problemy z nauką wynikały z ogólnej niechęci do podejmowania jakichkolwiek prac" (autentyk!).

jabba

Postautor: jabba » 2010-06-22, 09:53

Byłem dzisiaj w szkole i nic ciekawego się nie dowiedziałem. Wychowawca powiedział mi że dowiem się w czwartek a wicedyrektor powiedziała że dowiem się jutro :shock:
Powiedziałem jeszcze wicedyrektor że jeżeli będzie kiepsko to można zrobić taki warunek że w 3kl. podpisuje kontrakt z dyrektorem że nie mogę mieć żadnych problemów z zachowaniem. O dziwo wicedyrektor powiedziała że całkiem dobrze wykombinowałem i jak by co to to powie.

Powód prawdziwy, od 7 lat rodzice prowadzą pogotowie rodzinne :)

jabba

Postautor: jabba » 2010-06-23, 12:44

Szczęśliwe wieści.
Dopuścili mnie do dwóch egzaminów :D.
Trochę będzie ciężko ale jakoś postaram sobie poradzić.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-06-23, 14:30

Trzymam kciuki...i nie dopuść do takiej sytuacji w kolejnym roku :wink:

jabba

Postautor: jabba » 2010-08-27, 11:22

Komisy zdane,
Trzecia klasa wita :mrgreen:

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2010-08-27, 11:49

No gratulacje. Tylko weź się chłopie do roboty, od tego roku zbyt wiele zależy.

Za 10 lat nie będziesz pamiętał wspólnych imprez, gier komputerowych, czy ślęczenia przed TV....natomiast będziesz pamiętał oblana maturę, czy nie dostanie się na wymarzone studia :wink:

Wróć do „Kącik uczniowski”