Kontynuowanie nauki

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

Małgosia90
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Re: Kontynuowanie nauki

Postautor: Małgosia90 » 2009-04-08, 21:07

Nom najgorszy problem to łacina a tak to niemiecki i nieklasyfikacja z wf-u.Tylko że moja koleżanka z którą opuszczałam lekcje też miała taką sytuację ale z niewyjaśnionych przyczyn została przepuszczona cho miała aż 5 przedmiotów.Jestem o to zła bo w końcu ja takiej szansy nie dostałam a ona musi zdac tylko łacinę a pozostałe przedmioty ma zaliczone.Możesz mi poradzic co mogę zrobic od września???!!!

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2009-04-08, 21:35

Małgosiu, a może pora postąpić jak przystało na osobę dorosłą i ponieść konsekwencje swojego postępowania.
Nie patrz na to, czy w podobnej sytuacji koleżance się udało, czy też nie.
Nie jesteś dzieckiem. Nikt Cię nie zmuszał do opuszczania zajęć. Sama podjęłaś taką decyzję. Wyciągnij z tego odpowiednie wnioski.

Pokaż, że nie jesteś już dzieckiem, które trzeba prowadzić za rączkę. Porozmawiaj uczciwie z nauczycielami. Przyznaj się do błędu. Powiedz, że zdajesz sobie sprawę z tego, że będziesz musiała powtórzyć klasę, ale jednocześnie pokaż, że czas pozostały do zakończenia zajęć maksymalnie wykorzystasz.

Zmiana szkoły nie jest chyba dobrym pomysłem. Trafisz wtedy w nowe środowisko, w którym ktoś się dowie czemu szkołę zmieniłaś. Będziesz czuła się obco i na dodatek mogą przyczepić Ci etykietkę wagarowiczki. Raczej przez nowych kolegów zaakceptowana nie będziesz. A w obecnej szkole, nawet gdy ktoś powie o Tobie "wagarowiczka", zawsze możesz z podniesioną głową odpowiedzieć "tak, była wagarowiczka, a ponieważ sama teraz za to płacę, wam nie radzę mnie naśladować".

Najlepsze wyjście z tej sytuacji, to brać się porządnie do pracy.
Pamiętaj, człowiek uczy się na błędach, ale tylko człowiek bezmyślny nie wyciąga z nich odpowiednich wniosków i je powtarza.

Marek1990
Kto: uczeń

Wymogi prawa oświatowego.

Postautor: Marek1990 » 2010-08-05, 23:40

Witam wszystkich, proszę o odpowiedz.
Mój problem jest następujący. Mam teraz 20 lat, 3 lata temu rzuciłem LO, ponieważ przez ponad rok się nie uczyłem to anulowała mi się zaliczona I klasa LO, mam teraz tylko gimnazjum. Chciałbym pójść do LO dla pracujących. Stąd moje pytanie. Czy w moim przypadku mógłbym pójść do 2 letniego LO czy muszę iść do 3 letniego. Pytam bo chciałbym zdać maturę jak najszybciej. Gdzieś słyszałem ,że 2 letnie są tylko dla osób z ukończoną choćby klasą LO, bądz całym zasadniczym zawodowym ( jak ukończyłem jedną ,ale de facto mi się anulowała), jak mam teraz formalnie gimnazjum tylko i stąd moje pytanie. Co na ten temat prawo? Czy po gimnazjum mogę się dostać do LO 2 letniego weekendowego dla pracujących?
Z góry dziękuje za odpowiedz.

Awatar użytkownika
Witold Telus

Postautor: Witold Telus » 2010-08-14, 13:32

Jesteś osobą dorosłą, a zatem zupełnie spokojnie możesz złożyć podanie do Liceum Ogólnokształcącego dla Dorosłych.

Jeśli masz ukończone gimnazjum i zawodówkę to wybierasz Liceum Uzupełniające Dwuletnie, jeśli masz ukończone tylko gimnazjum to powinieneś wybrać Liceum Trzyletnie.

Wybierasz wprawdzie liceum trzyletnie, ale warto popytać w samej szkole. Jeśli masz świadectwo promocyjne z poprzedniego LO to może będą skłonni zweryfikować Twoją wiedzę i wpisać Cię od razu na trzeci semestr. Z tym, że nie mają takiego obowiązku. Popróbuj...

SzymcioPL
Przedmiot: Inne

Prosze o pomoc

Postautor: SzymcioPL » 2010-09-07, 15:04

Witam mam 24 lata i tylko 2 klasy gimnazjum.Mam pytanie na ktore wiele osób które pytałem nie mogą mi udzielić sensownej odpowiedzi, a mianowicie czy jest możliwość wrócenia do szkoły(prywatnego zaocznego gimnazjum) i ukończenia tylko 3 klasę gimnazjum, jesli przerwa w nauce wynosi 4 lata ? czy musze zacząć gimnazjum od początku? proszę o odpowiedz i z góry dziekuje za pomoc !

Wróć do „Kącik uczniowski”