Wypracowanie WOS i Historia Matura

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

diabelek33
Kto: uczeń
Przedmiot: Łacina

Wypracowanie WOS i Historia Matura

Postautor: diabelek33 » 2011-11-11, 22:38

Witam, w związku z tym iż jest to forum dla nauczycieli, a jestem samoukiem, prosiłbym o podanie tematów wypracowań z WOSu i Historii (wszystkie tematy z ubiegłych lat maturalnych juz przerobiłem). Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Re: Wypracowanie WOS i Historia Matura

Postautor: vuem » 2011-11-12, 07:47

Wybacz za wtręt "bezpomocny", ale samouctwo nie oznacza mam nadzieje, że sam sobie te wypracowania sprawdzasz... :wink:

diabelek33

Postautor: diabelek33 » 2011-11-14, 07:41

vuem pisze:Wybacz za wtręt "bezpomocny", ale samouctwo nie oznacza mam nadzieje, że sam sobie te wypracowania sprawdzasz... :wink:

=)
Chodzę na kursy WOS + Historia i tam miły Pan powiedział iż możemy sami przynosić wypracowania, także nadal prosiłbym o tematy.

I jeszcze mam pytanie, czytałem na wielu forach internetowych że historia z podręczników na rozszerzenie to za mało i trzeba czytać książki historyczne, czy to prawda?

Moraw
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Historia, WOS

Postautor: Moraw » 2011-11-17, 22:03

A czemu miły Pan nie dał tematów wypracowań? :wink:
Co do drugiej części- jeśli ktoś wybiera historię w zakresie rozszerzonym, to powinno oznaczać, że się interesuje, a więc jest dość oczytany. Wtedy podręczniki plus przerabianie dużej ilości testów wystarczy. Wątpię, by maturzysta miał czas na czytanie "Trojaczków" do starożytności, podręcznika Manteuffela do średniowiecza, czy Roszkowskiego do XX wieku itp. Warto byłoby przeczytać np. eseje Jasienicy, ale w wakacje, bo teraz nie ma na to czasu zapewne :wink:
[center]Historia testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae- Marcus Tullius Cicero [/center]

diabelek33

Postautor: diabelek33 » 2011-11-19, 19:23

Moraw pisze:A czemu miły Pan nie dał tematów wypracowań? :wink:
Co do drugiej części- jeśli ktoś wybiera historię w zakresie rozszerzonym, to powinno oznaczać, że się interesuje, a więc jest dość oczytany. Wtedy podręczniki plus przerabianie dużej ilości testów wystarczy. Wątpię, by maturzysta miał czas na czytanie "Trojaczków" do starożytności, podręcznika Manteuffela do średniowiecza, czy Roszkowskiego do XX wieku itp. Warto byłoby przeczytać np. eseje Jasienicy, ale w wakacje, bo teraz nie ma na to czasu zapewne :wink:

Miły Pan po moim zapytaniu czy mógłby prowadzic fakultety odparł iż brak środków na nie.
Dosyć smutne...
Zaznaczam iż nie jestem w klasie z rozsz. wos/hist, ale jestem ambitnym samoukiem.

Wróć do „Kącik uczniowski”