Czy nauczyciel może... ?

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

edzia

Re: Czy nauczyciel może... ?

Postautor: edzia » 2011-04-19, 22:05

Vasir pisze:Nie daje to prawa do zmiany oceny z pracy na ocenę ndst. Jedynkę powinien jeżeli już musi postawić jako oddzielną ocenę.
Który podręcznik z metodyki oceniania przeczytałeś?

Vasir pisze:Ucznia ocenia się za wiedzę oraz podejście do obowiązków/przedmiotu. Oczywiście, jeżeli zachowuje się nagannie na danej lekcji można tą ocenę obniżyć, ale za wcześniejszą dokumentacją w postaci uwagi bądź jedynki w odpowiedniej rubryce.
Jak wyżej.

Vasir pisze:Karanie za podpowiadanie nie jest objęte żadnym prawem z tego co się orientuję (choć może się mylę)
Mylisz się.

Vasir pisze:jeżeli nauczyciel nie jest w stanie określić samodzielności wykonania danej pracy, powinien dany sprawdzian unieważnić, a nie stawiać jedynkę
Decyzja należy do nauczyciela, nie do ucznia.

Awatar użytkownika
Vasir
Kto: uczeń
Przedmiot: Informatyka

Postautor: Vasir » 2011-04-19, 22:16

Nie muszę czytać żadnych podręczników. Głównym wyznacznikiem jest tu WSO, a nie żaden podręcznik. Uczeń ma prawo znać system oceniania i system kar i nagród. Jeżeli nie jest to objęte ogólnodostępnym źródłem do którego ma dostęp uczeń/rodzic, nie może być to uznane za podstawę prawną.

Jak wyżej.

Dzięki takiemu podejściu jak prezentujesz, mając cztery piątki i czwórkę, ocena końcowa wystawiona mi w pierwszej klasie wynosiła 2.

Decyduje nauczyciel, od decyzji można się odwołać.

Ja rozważam kwestie prawne, nie subiektywne odczucia nauczycieli czy uczniów.

antie
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język niemiecki

Postautor: antie » 2011-04-19, 22:21

Vasir pisze:Nie muszę czytać żadnych podręczników. Głównym wyznacznikiem jest tu WSO, a nie żaden podręcznik. Uczeń ma prawo znać system oceniania i system kar i nagród. Jeżeli nie jest to objęte ogólnodostępnym źródłem do którego ma dostęp uczeń/rodzic, nie może być to uznane za podstawę prawną.

Ale WSO jest w każdej szkole inne. Może w tej konkretnie szkole jest zapis, że za podpowiadanie i ściąganie należy się jedynka? To wtedy jest podstawa prawna wg. Ciebie?

Vasir pisze:Decyduje nauczyciel, od decyzji można się odwołać.

Do kogo i na jakiej podstawie?

edzia

Postautor: edzia » 2011-04-19, 22:23

Vasir pisze:Nie muszę czytać żadnych podręczników.
To się nie wypowiadaj na tematy metodyczne.
Vasir pisze:Głównym wyznacznikiem jest tu WSO, a nie żaden podręcznik. Uczeń ma prawo znać system oceniania i system kar i nagród. Jeżeli nie jest to objęte ogólnodostępnym źródłem do którego ma dostęp uczeń/rodzic, nie może być to uznane za podstawę prawną.
Jak wyżej.
Vasir pisze:mając cztery piątki i czwórkę, ocena końcowa wystawiona mi w pierwszej klasie wynosiła 2.
Taaa.
Taaa.

Vasir pisze:Ja rozważam kwestie prawne, nie subiektywne odczucia nauczycieli czy uczniów.
Jakbyś się znał na kwestiach prawnych, mógłbyś być równym partnerem do takiej dyskusji.

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-04-19, 22:29

Vasir pisze:Nie muszę czytać żadnych podręczników. Głównym wyznacznikiem jest tu WSO, a nie żaden podręcznik. Uczeń ma prawo znać system oceniania i system kar i nagród. Jeżeli nie jest to objęte ogólnodostępnym źródłem do którego ma dostęp uczeń/rodzic, nie może być to uznane za podstawę prawną.

WSO to wewnętrzny akt placówki oświatowej. Jest niżej w hierarchii od ustaw czy rozporządzeń, które to akty przyznają nauczycielowi pełną autonomię w ocenianiu/

Nie od decyzji, ale od trybu jej wydania.

Vasir pisze:Ja rozważam kwestie prawne, nie subiektywne odczucia nauczycieli czy uczniów.

Odnoszę wrażenie, że jest odwrotnie. Nie masz pojęcia na temat prawa oświatowego, bazując na plotkach i domniemaniach. Odrzuć te przekonania i zbliż się do źródła poznania prawa![1]

[1] Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać :D
<3

Awatar użytkownika
Vasir

Postautor: Vasir » 2011-04-19, 22:37

Wybacz, znam wystarczająco prawo by w tej dyskusji zając stanowisko.

Uczeń ma prawo:
l. odwołania się od decyzji nauczyciela dotyczącej oceny zgodnie z
regulaminem oceniania i promowania,

7. Kary stosowane wobec uczniów:

1. Kary należy stopniować, wg następującego podziału:
a. upomnienie wychowawcy wobec klasy z powiadomieniem rodziców
b. nagana wychowawcy wobec klasy z powiadomieniem rodziców
c. wykonywanie prac na rzecz szkoły. Rodzaj i zakres pracy określają uczeń, wychowawca i dyrektor szkoły. Prace odbywają się po zajęciach lekcyjnych. Prace te odbywają się pod kontrolą pracownika szkoły z zachowaniem zasad BHP
d. upomnienie dyrektora szkoły wobec klasy i wychowawcy wraz z czasowym wykluczeniem ucznia z życia szkoły ( brak zgodny na uczestnictwo w wycieczkach szkolnych oraz imprezach odbywających się na terenie szkoły)
e. nagana dyrektora szkoły

11. Kara nie może naruszać nietykalności i godności osobistej ucznia, musi być wyważona i adekwatna do rodzaju wykroczenia popełnionego przez ucznia.

Nie będę komentował, bo mi się nie chce, a i nie ma to sensu większego zapewne. To tylko fragmenty statutu.

I tak, z ocen powyżej zostało wystawione "2". I tak, właśnie przez tego kochanego katechetę.

Ta rozmowa jest bez sensu. Polskie prawo można interpretować na miliony sposobów.

edzia

Postautor: edzia » 2011-04-19, 22:43

Vasir pisze:Wybacz, znam wystarczająco prawo by w tej dyskusji zając stanowisko.
A wiesz, że statut szkoły nie jest prawem powszechnie obowiązującym? Po co go cytujesz więc?

A to prawo ucznia, które cytujesz, jest sprzeczne z przepisami powszechnie obowiązującymi, znawco prawa oświatowego. ;)

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-04-19, 22:44

Vasir pisze:Wybacz, znam wystarczająco prawo by w tej dyskusji zając stanowisko.

Nie, nie znasz. Otwórz rozporzadzenie Ministra Edukacji Narodowej w sprawie warunków i
sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy
oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach
publicznych i wskaż mi, gdzie komukolwiek przyznano prerogatywę zmiany oceny ustalonej przez nauczyciela.

Vasir pisze:Ta rozmowa jest bez sensu. Polskie prawo można interpretować na miliony sposobów.

No jest bez sensu. Bo to tak, jakbyś mówił o średniowiecznej poezji węgierskiej. Chociaż tutaj może udałoby ci się kogoś wkręcić.
<3

Awatar użytkownika
Vasir

Postautor: Vasir » 2011-04-19, 22:49

Jeżeli jest sprzeczne,a zatwierdzone przez radę pedagogiczną(a właściwie przez organ rządzący - tak to jest ujęte) oraz radę rodziców, to jest zatwierdzone bezprawnie i możliwe, że macie rację.

Chociaż nie wydaje mi się, iż jest sprzeczne biorąc pod uwagę, iż od oceny końcowo-rocznej można się odwołać. Wtedy piszemy tz. egzamin komisyjny z możliwością wyłączenia nauczyciela uczącego danego przedmiotu(danego ucznia) z komisji.

Jak już napisałem wyżej, Polskie prawo :)

Zgadzam się, że WSO jest jest poniżej w hierarchii, ale zgodne z ustawami/rozporządzeniami musi być tak samo jak wcześniej wymienione z konstytucją. Więc skoro WSO jedno, a ustawy drugie... cóż, po raz kolejny: Polskie prawo

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-04-19, 23:05

Vasir pisze:Jeżeli jest sprzeczne,a zatwierdzone przez radę pedagogiczną(a właściwie przez organ rządzący - tak to jest ujęte) oraz radę rodziców, to jest zatwierdzone bezprawnie i możliwe, że macie rację.

Bo mamy. Ten problem był wałkowany na tym forum tyle razy, że nawet ja to mimowolnie zapamiętałem.

Vasir pisze:Chociaż nie wydaje mi się, iż jest sprzeczne biorąc pod uwagę, iż od oceny końcowo-rocznej można się odwołać. Wtedy piszemy tz. egzamin komisyjny z możliwością wyłączenia nauczyciela uczącego danego przedmiotu(danego ucznia) z komisji.

Egzamin komisyjny dotyczy trybu ustalenia oceny, a nie jej wartości.

Vasir pisze:Zgadzam się, że WSO jest jest poniżej w hierarchii, ale zgodne z ustawami/rozporządzeniami musi być tak samo jak wcześniej wymienione z konstytucją.

A jeżeli nie jest, to z mocy tego samego prawa jest nieważne.

Vasir pisze:Więc skoro WSO jedno, a ustawy drugie... cóż, po raz kolejny: Polskie prawo

To nie prawo jest winne, tylko ludzie, którzy jest wykonują.
<3

Awatar użytkownika
Vasir

Postautor: Vasir » 2011-04-19, 23:12

§ 3. 1. Ocenianie osiągnięć edukacyjnych i zachowania ucznia odbywa się w ramach oceniania wewnątrzszkolnego.

To właśnie fragment z rozporządzenia. Już kłócić się nie będę, ale moje pytanie jest proste, po co istnieje taki zapis, skoro rozporządzenie reguluje właściwie wszystko, co jest powielane w statutach i WSO.

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-04-19, 23:41

Na to pytanie nie potrafię ci odpowiedzieć. Przykro mi, ale musi ci na nie odpowiedzieć ktoś mądrzejszy ode mnie.
<3

Awatar użytkownika
malgala
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Matematyka

Postautor: malgala » 2011-04-20, 15:22

Vasir pisze:po co istnieje taki zapis, skoro rozporządzenie reguluje właściwie wszystko, co jest powielane w statutach i WSO.

Statut nie powinien powielać zapisów z aktów wyższego rzędu, a takim aktem jest właśnie owo rozporządzenie.

Wróć do „Kącik uczniowski”