Kariera nauczycielska

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

InfamOus
Kto: uczeń

Re: Kariera nauczycielska

Postautor: InfamOus » 2010-03-10, 22:34

Pierwsze pytanie wynika z tego że zostałem źle poinformowany. Jeśli wybieram studia o specjalności nauczycielskiej kurs pedagogiczny jest zbędny ponieważ jest on jakby włączony w studia ?

Wydaje mi się że gdybym ukończył studia dyplomowe oraz podyplomowe o specjalności nauczycielskiej ( angielski ) tym samym zwiększyłbym swoje szanse na pracę ale, w dzisiejszych czasach niczego nie można być pewnym .
Kończąc studia dyplomowe mogę podjąć się nauczania ?? Do tej pory wydawało mi się że trzeba mieć stopień magistra aby móc nauczać .

A co do translatoryki>> chciałbym zrobić również ten kierunek ( kurs ( o ile takie są ) bądź studia podyplomowe zaoczne ) ponieważ chciałbym nauczać w szkołach jak i dorabiać sobie jako tłumacz. Problem tkwi w tym że nie mam zielonego pojęcia jakie jest zapotrzebowanie na tłumaczy oraz jak może wyglądać praca tłumacza .

ala.forum
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: ala.forum » 2010-03-10, 23:52

drogi uczniu,
chcesz zostac nauczycielem ang - mozesz isc od razu do NKJO.
jeśli chcesz studiowac filologię angielską wystarczy wybrac specjalnos nauczycielką na studiach i masz pelne uprawnienia zeby uczyc. jeśli chcesz byc tlumaczem, wybierasz translatorykę. nie musisz robic zadnych studiow podyplomowych zeby uczyc wystarczy ze bedziesz mial mgr z fil ang ( spec naucz)i to ci juz wystarczy. chyba ze zrobic spec nauczycielską i dodatkowo podyplomowke z translatoryki- to czeka cie 7 lat studiow :)

nie ma kursow zwiazanych z translatoryką ( a nie translatorykom!!!! - ludzie nauczcie sie jezyka ojczystego zanim zaczniecie uczyc obcego!!!)

certyfikat mozzesz zrobic dla wlasnej satysfakcji, gdyz skonczenie studiow mgr to poziom CPE

obecnie zapotrzebowanie na anglistow nie jest juz taki duze jak kilka lat temu. kolegia jezykowe rosna jak grzyby po deszczu i co roku wypusczaja od cholery anglistow

zarobki mozesz sobie spradzic w rozporzadzeniu dot wymagrnodzenia nauczycoeli.
obecnie to ok 1700 brutto za 18 godz ( stazysta)
zwyle jezykowcy mja tez nadgodziny, korki, prywatne szkoly popoludniami, wiec mozna dorobic

Yoka

Postautor: Yoka » 2010-03-14, 08:32

chciałam nieśmiało dodać, że 50% z pisemnej rozszerzonej matury z angielskiego to za mało, aby zostać przyjętym do NKJO czy na filologię angielską.

InfamOus

Postautor: InfamOus » 2010-03-14, 13:01

Napisałem że na minimum 50 % jestem w stanie zdać. A co do wymagań uczelni to są one niższe.. średnio 40 % z matury pisemnej rozszerzonej oraz 80 % z podstawowej ( są to minimalne wymagania ) do tego są jeszcze egzaminy .

Yoka

Postautor: Yoka » 2010-03-14, 13:12

a jakie uczelnie mają aż tak szokująco "wysoki" próg przy przyjęciu?

Strach się bać, kto będzie dzieci uczył języków obcych

InfamOus

Postautor: InfamOus » 2010-03-14, 18:38

http://www.wsjo.pl/rekrutacja/?slide=4 << ponoć najlepsza polska uczelnia językowa

paweł_polonista
Przedmiot: Język polski

Postautor: paweł_polonista » 2010-05-06, 09:55

Ha, ha, ha :). Jak mają takie "progi" to rzeczywiście musi być "najlepsza", ale dla "najsłabszych". O ile się orientuję, owszem, Poznań ma dobrą anglistykę na Uniwersytecie Adama Mickiewicza. Tylko, że tam progi są zapewne nieporównywalnie wyższe.
I jak wspomniała moja poprzedniczka ala.forum, naucz się najpierw dobrze języka ojczystego (jeżyka mi prawie wyszło :D), bo jako tłumacz, musisz oprócz świetnej znajomości angielskiego, sprawnie posługiwać się polskim. :)

Minor

Postautor: Minor » 2010-06-26, 13:42

Interesuje mnie pewna kwestia. Czy magister muzykologii może uczyć przedmiotu jakim jest muzyka w szkołach "niemuzycznych" (czytałem, że muzykologia+uprawnienia pedagogiczne dają tylko możliwość nauki w szkołach muzycznych, ale że było to wątpliwe źródło dlatego pytam)? Analogicznie: czy człowiek, który skończył studia jednolite lub II stopnia z edukacji muzycznej (+uprawnienia pedagogiczne) może uczyć przedmiotów teoretycznych w szkołach muzycznych (biorąc pod uwagę to jak wygląda podstawa programowa w szkołach muzycznych i to czego uczą na edukacji muzycznej może się wydawać, że studia z edukacji muzycznej przygotowują bardziej do nauki w szkołach muzycznych niż tych "niemuzycznych")?

pauluska66
Przedmiot: Język niemiecki

Jaka Szkola?

Postautor: pauluska66 » 2010-10-15, 23:33

Witam,
mam pytanko, co trzeba skonczyc, zeby zostac nauczycielem j niemieckiego w podstawowce i gimnazjum, a co w liceum? Bardzo dziekuje za pomoc :D

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2010-10-15, 23:36

pauluska66, filologię niemiecką ze specjalnością nauczycielską.
<3

elist
Kto: student

Postautor: elist » 2010-11-03, 14:40

.. a żeby znaleźć konkretną szkołę dla siebie polecam nie zły portal edukacyjny :http://www.edumix.pl/ :D
Jest tam spora baza szkół i ich ofert, a także inne informacje dotyczące edukacji

dorotkaaa93
Przedmiot: Matematyka

wymagania nauczycielskie

Postautor: dorotkaaa93 » 2011-07-05, 23:08

czy jesli zkończę kierunek matematyka w finansach i ekonomi i zrobię kurs na nauczyciela to bede mogła uczyc matematyki w liceum ogólnokształcącym ?

partita400

Postautor: partita400 » 2011-07-06, 00:49

Obawiam się,że nie będziesz mogła :( W tak krótkiej wypowiedzi popełniłaś dwa błędy ortograficzne.Ale masz jeszcze trochę czasu do matury :wink:

Yoka

Postautor: Yoka » 2011-07-06, 10:09

Dorotko

skoro chcesz uczyć matematyki, to dlaczego idziesz na uczelnię ekonomiczną? Nie prościej wybrać kierunek pedagogiczny?

Awatar użytkownika
haLayla

Postautor: haLayla » 2011-07-06, 11:07

partita400 pisze:Obawiam się,że nie będziesz mogła :( W tak krótkiej wypowiedzi popełniłaś dwa błędy ortograficzne.Ale masz jeszcze trochę czasu do matury :wink:

Ja widzę trzy ortograficzne i jeden typograficzny:

czy jesli zkończę kierunek matematyka w finansach i ekonomi i zrobię kurs na nauczyciela to bede mogła uczyc matematyki w liceum ogólnokształcącym ?

Nie stawia się chyba odstępu pomiędzy ostatnim wyrazem zdania a znakiem je kończącym, prawda?
<3

Wróć do „Kącik uczniowski”