Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe
W-f w obecnej szkole to śmiech na sali...
676 pisze:uważam, że gdybym był otyły to te 3 godziny lekcyjne śmiesznych zajęć lekcyjnych tygodniowo nijak by tej otyłości nie zniwelowały... bo niby w jaki sposób?!
676 pisze:Ja w ogóle idei WF w szkole nie rozumiem... Szkoła raczej jest po to, żeby uczyć... Tak samo ocena z WF na świadectwie, która wlicza się do średniej ocen z normalnych przedmiotów...
Nie tylko Twoim zdaniem, to wynika również z rozporządzenia:konrad86 pisze:Moim zdaniem wuefista ocieniać powinien przede wszystkim starania, postępy, a nie tylko wyniki.
A co do sensu isnienia wuefu, to ponoć ruch może zastąpić każde lekarstwo, lecz wszystkie lekarstwa razem wzięte nie zastąpią ruchu.§ 7. Przy ustalaniu oceny z wychowania fizycznego, techniki, plastyki i muzyki należy w szczególności brać pod uwagę wysiłek wkładany przez ucznia w wywiązywanie się z obowiązków wynikających ze specyfiki tych zajęć.
konrad86 pisze:Otyłość można zredukować podczas 3 zajęć lekcyjnych WF tygodniowo na przestrzeni czasowej. Zakładając, że odpowiedni jest wuefista,
Ja rozumie. WF jest potrzebny do rozwoju tak samo jak matematyka, j. polski, czy tzw. WOS.
konrad86 pisze:[uczeń]676 Też kiedyś podobnie myślałem. Dobrze, że nie trwałem długo w tym błędnym przeświadczeniu i szybko się opamiętałem
Jolly Roger pisze:a co złego, ze uczeń sam dokonuje wyboru jakie mu pasują przedmioty
Jolly Roger pisze:czy bez wuefu sie nie da żyć
Jolly Roger pisze:a niećwiczący nie maja problemów ze złamanymi tipsami czy przekrzywiona grzywką
Kiedy uzyska tą dojrzałość?? Po trzydziestce? Poza tym ma chyba jakąś rodzinę. Niedojrzałe pańcie to zjawisko nie mniej popularne jak chłoptysie, których fantazja nie przekracza 4 piw. Poza tym nie wszyscy musza być magistrami. Pańcie i chłoptysie szybko zejdą na ziemię gdy trafią na rynek pracy.Uczeń nie jest jeszcze na tyle dojrzały, aby sam decydować, jakie przedmioty obwiązują w szkole.
Jezyk polski i matematyka. Wystarczy. Można jeszcze dorzucic język obcy (żebym miał zajęciePodstawowy kanon po prostu musi być ustalony.
Najpierw trzeba by ustalić kanon odpowiedniego wyglądu i chyba mój będzie mocno odbiegał od twojego. Poza tym raczej wolałbym promować ten odpowiedni wygląd, a nie metodą kija nakazać dbac o linię.Uczeń ma mieć odpowiedni wygląd fizyczny…
Tu się zgodzę, ale chyba powinno się przemodelować cały system oceniania nie tylko na wf.Dlatego jestem przeciwny ocenianiu WF na podstawie osiągnięć, a często jest tak w praktyce