ocena ze sprawdzianu

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

koma

Re: ocena ze sprawdzianu

Postautor: koma » 2011-03-12, 22:27

vuem pisze:No pisząc o "jedynej skali w POlsce" właśnie na to rozporządzenie sie powoływałaś.
Nie myl, proszę, pojęcia "skala ocen" z procentami. Pytałeś o rozporządzenie dot. procentów - i ja Ci na to pytanie odpowiedziałam, że takiego nie ma! Po co jeszcze raz pytasz??
vuem pisze:Nikt tu w takim razie - poza Tobą - o tym nie pisze.
No i co z tego wynika? Podawałam argumenty za koniecznościa uporządkowania procesu oceniania, konieczności zrobienia z tych róznych pomysłów jakiegoś SYSTEMU, bo teraz jest kolosalny bałagan. Wspomniałam o interpretacji wyników i pomiarze - tam funkcjonują właśnie procenty.
vuem pisze:Możesz przekonywać, że takie rozwiązanie jest dobre, ale stosuj odpowiednie argumenty.
Więc starałam sie to robić! Natomiast tutaj usłyszałam jeden, jedyny argument - naruszenie autonomii nauczyciela. I to właśnie jest komunał! Bo tak naprawdę ta autonomia naruszona nie jest.

Ok, nie ma sensu dalej bić piany.
Ja uważam tak - ktoś inny inaczej...Róbmy swoje, oby świadomie i z efektem.

Awatar użytkownika
vuem
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: vuem » 2011-03-13, 08:39

koma pisze:Nie myl, proszę, pojęcia "skala ocen" z procentami. Pytałeś o rozporządzenie dot. procentów - i ja Ci na to pytanie odpowiedziałam, że takiego nie ma! Po co jeszcze raz pytasz??

Zwracam jedynie uwagę, że to rozporządzenie nie narzuca progów procentowych, ani nie nakazuje tworzenia w statutach, czy wso ujednoliconych progów procentowych.
Dlaczego? Bo w dyskusji o nich powołujesz sie na jedną, jedynie obowiązującą w Polsce skalę.;)

koma pisze:No i co z tego wynika? Podawałam argumenty za koniecznościa uporządkowania procesu oceniania, konieczności zrobienia z tych róznych pomysłów jakiegoś SYSTEMU, bo teraz jest kolosalny bałagan. Wspomniałam o interpretacji wyników i pomiarze - tam funkcjonują właśnie procenty.

Uporządkowanie systemu oceniania? Czy to oznacza, że chcesz ujednolicić ocenianie w skali kraju, czy szkoły?
Czemu sądzisz, że jakiś system jest konieczny?

Jaki bałagan masz na myśli?

koma pisze:Więc starałam sie to robić! Natomiast tutaj usłyszałam jeden, jedyny argument - naruszenie autonomii nauczyciela. I to właśnie jest komunał! Bo tak naprawdę ta autonomia naruszona nie jest.

Komo, tu jest miejsce na argumenty oparte na aspektach takiej decyzji osadzonych w rzeczywistości szkolnej, ich wpływie na stosunek ucznia, czy nauczyciela do oceniania, wpływie na proces oceniania, a nie odbijanie piłeczki tym samym - i to bardzo ogólnikowym argumentem - autonomią.

Jestem zdania, że nie powinno dziwić żadne z dwóch rozwiązań: jeśli gdzieś te progi ujednolicono, to OK mieli powód, ochotę? Wprowadzili.
Ale tez nie ma sensu oburzać się na tych, którzy nie czują potrzeby ujednolicenia lub wręcz czują potrzebę trzymania się swojego systemu, który - tak się składa - jest odmienny od tego stosowanego przez kolegów w szkole.

koma pisze:Ok, nie ma sensu dalej bić piany.

Bicie piany? A ja głupi myślałem, że rozmawiamy... :roll: :wink:

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-03-13, 10:41

miwues pisze:Ani nie pozwala na to.

Możesz zacytować?

edzia

Postautor: edzia » 2011-03-13, 11:48

vuem, a możesz zacytować przepis pozwalający ustalić w statucie szkoły dowolny/-e termin/-y klasyfikacji śródrocznej?

A przepis pozwalający ustalić w statucie 10 - stopniową skalę oceniania bieżącego i śródrocznej oceny klasyfikacyjnej?

A czy jest przepis pozwalający ustalić w danej szkole dowolną skalę śródrocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania?

A przepis pozwalający wpisać do statutu w danej szkole, iż uczeń, który otrzymał roczną niedostateczną, dopuszczającą lub dostateczną ocenę klasyfikacyjną z zajęć może zdawać egzamin poprawkowy w ostatnim tygodniu wakacji?

A przepis pozwalający ustalić w danej szkole statutowy nakaz/zakaz zadawania zadań domowych?

A przepis pozwalający ustalić w danej szkole statutowy zapis o przeprowadzaniu przed każdą śródroczną i roczną klasyfikacją komisyjnego egzaminu ustalającego ocenę klasyfikacyjną?

Albo przepis pozwalający wpisać do statutu szkoły zasadę, iż blondynki otrzymują zawsze ocenę o stopień niższą, a brunetki o stopień wyższą, niż na to zasługują? Ok, wygłupiam się. To inaczej. Zasadę, że uczniowie klas pierwszych nie mogą otrzymać celującej oceny klasyfikacyjnej. Można wpisać do statutu? U nas na przykład wszyscy nauczyciele są zgodni co do tej zasady i chętnie zagłosują "za".

Czy teraz już wszystko jasne? ;)

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-03-13, 14:25

Nie Edziu.

Gdy tak kategorycznie się stwierdza, że coś jest niezgodne z prawem, to oczekuję, że dosłowne stwierdzenie gdzieś pada.

To co nie jest zabronione natomiast jest dozwolone.

Już o tym klepano sporo, ale ja stoję na swoim stanowisku, że skoro nauczyciel ma autonomię w ocenianiu, tzn. że ma prawo decydować w jaki sposób oceniać będzie.
Tak więc i może zdecydować, że wspólnie ze swoimi kolegami stworzy wspólny system.

Jeśli się mylę, jeśli to tylko moja niewiedza, to proszę zacytować stosowny przepis.

edzia

Postautor: edzia » 2011-03-13, 14:40

vuem pisze:To co nie jest zabronione natomiast jest dozwolone.
Aha, czyli można blondynkom obniżać ocenę, a brunetkom podwyższać w stosunku do tej, na jaką zasługują? Jeśli nie można, proszę mi znaleźć stosowny przepis.

vuem pisze:skoro nauczyciel ma autonomię w ocenianiu, tzn. że ma prawo decydować w jaki sposób oceniać będzie.
Ja tego nie neguję. Ma takie prawo.

vuem pisze:Tak więc i może zdecydować, że wspólnie ze swoimi kolegami stworzy wspólny system.
Może stworzyć. Na zasadzie, że każdy z nich (mając prawo samodzielnie ustalać te zasady) zastosuje takie, jak i inny nauczyciel. Ale to nie to samo, co wpisanie tych zasad do statutu.

Pamiętaj, że zmieniać statut (czy wpisywać cokolwiek do niego) może nie nauczyciel, lecz rada pedagogiczna. I musi mieć podstawę prawną tego zapisu.

vuem pisze:Jeśli się mylę, jeśli to tylko moja niewiedza, to proszę zacytować stosowny przepis.
Przeczytaj sobie art. 7 Konstytucji RP.

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-03-13, 21:05

edzia pisze:Aha, czyli można blondynkom obniżać ocenę, a brunetkom podwyższać w stosunku do tej, na jaką zasługują? Jeśli nie można, proszę mi znaleźć stosowny przepis.

Zakaz dyskryminacji jest zapisany już w konstytucji.

edzia pisze:Pamiętaj, że zmieniać statut (czy wpisywać cokolwiek do niego) może nie nauczyciel, lecz rada pedagogiczna. I musi mieć podstawę prawną tego zapisu.

Dlatego pytam o podstawę prawną. Który przepis zabroni przyjąć takie zasady i wpisać je do statutu, skoro wszyscy członkowie RP sobie tego życzą?

Czemu przy tysiącach bezprawnych uchwał jeszcze to nie trafiło do właściwych organów i nie wystosowano wyraźnego nakazu zmiany statutów w szkołach, w których takie zapisy przyjęto?

edzia

Postautor: edzia » 2011-03-13, 22:13

vuem pisze:Który przepis zabroni przyjąć takie zasady i wpisać je do statutu, skoro wszyscy członkowie RP sobie tego życzą?
Ale Ty nie szukaj przepisu, który zabrania wpisywać. Ty musisz znaleźć przepis pozwalający wpisać. Art. 7 Konstytucji RP, widzę, nie przeczytałeś? ;)

I jeśli mamy poważnie rozmawiać, to odpowiedz najpierw na te 7 pierwszych pytań z mojego postu nr 61. Bo widzę, że jednak nie fatygowałeś się znaleźć na nie odpowiedź w rozporządzeniu. ;)

vuem pisze:Czemu przy tysiącach bezprawnych uchwał jeszcze to nie trafiło do właściwych organów i nie wystosowano wyraźnego nakazu zmiany statutów w szkołach, w których takie zapisy przyjęto?
Nie wiem, może po prostu nikomu nie zależało na tym, by taki zapis usunąć?

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-03-14, 12:32

edzia pisze:Ale Ty nie szukaj przepisu, który zabrania wpisywać. Ty musisz znaleźć przepis pozwalający wpisać. Art. 7 Konstytucji RP, widzę, nie przeczytałeś? ;)

Przeczytałem.

Czyli, że ma rozumieć, że wszystko co robi RP jest wyraźnie nakazane odpowiednim przepisem, a to czego żaden przepis w formie obowiązku na nią nie nakłada jest bezprawne?

edzia pisze:I jeśli mamy poważnie rozmawiać, to odpowiedz najpierw na te 7 pierwszych pytań z mojego postu nr 61. Bo widzę, że jednak nie fatygowałeś się znaleźć na nie odpowiedź w rozporządzeniu. ;)

Oczywiście, że nie. Liczyłem, że dostane gotowe odpowiedzi na moje pytania. :wink:

Awatar użytkownika
haLayla
Kto: uczeń
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2011-03-14, 15:37

vuem pisze:Czyli, że ma rozumieć, że wszystko co robi RP jest wyraźnie nakazane odpowiednim przepisem, a to czego żaden przepis w formie obowiązku na nią nie nakłada jest bezprawne?

Ano.
<3

Awatar użytkownika
vuem

Postautor: vuem » 2011-03-14, 22:24

OK.

...chyba czuję niedosyt. Jeszcze pewnie do tego wrócimy...

Znajdę chwilę to poczytam, gdy poczytam, to jeszcze Wam trochę krwi napsuję
:wink: :mrgreen:

Awatar użytkownika
satellite
Przedmiot: Chemia, Informatyka

Postautor: satellite » 2011-03-14, 23:46

miwues pisze:
vuem pisze:Czyli, że ma rozumieć, że wszystko co robi RP jest wyraźnie nakazane odpowiednim przepisem, a to czego żaden przepis w formie obowiązku na nią nie nakłada jest bezprawne?
Tak właśnie masz rozumieć. :)

Ergo: samowolę RP winien ukrócić dyrektor szkoły. Ale co robić, gdy dyrektor popiera i inspiruje takie nowotwory? (bo my musimy..., bo w razie kontroli..., bo jak nie to się ktoś odwoła... bo mamy mieć spójne zasady... bo kryteria muszą być zapisane... etc.)
pedagog to skrzyżowanie pedofila z demagogiem

Wróć do „Kącik uczniowski”