Ciekawe lekcje Języka polskiego?

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

naunus
Kto: uczeń

Ciekawe lekcje Języka polskiego?

Postautor: naunus » 2012-11-11, 01:39

Wpadłem na pomysł założenia takiego tematu, ponieważ zastanawiam się czy nauczyciele czasami nie przesadzają w sposobach zaciekawienia ucznia tematem. Jestem w drugiej klasie liceum. Moja klasa ma profil matematyczno-fizyczny i można powiedzieć, że nauczycielka od polskiego nie robi nam problemów(żeby nie było, że jest to powszechna praktyka to z historią jest zupełnie odwrotnie, ale według mnie to bardzo dobrze). Z jednej strony sprawia to, że nie musimy się uczyć tak dużo jak z jakąś wymagającą nauczycielką, ale z drugiej moja klasa zupełnie straciła zainteresowanie tym przedmiotem. Polski jest teraz godziną lub dwoma, na których można poprosić kogoś o wytłumaczenie fizyki, matmy itp. Nasza nauczycielka ma jednak czasami zrywy, w których próbuje nas czymś zaciekawić. I właśnie to jest tematem mojego pytania. Podczas omawiania III części Dziadów dostaliśmy tekst Paktofoniki "Jestem Bogiem". Naszym zadaniem było porównanie dzieła Mickiewicza do dzieła Magika, ponieważ "Jestem Bogiem" miała w sobie zawierać "współczesny motyw Dziadów". Zastanawiam się czy nie jest to nadinterpretacja spowodowana próbą zachęcenia nas do poznania i zrozumienia Dziadów. Nie chce się opierać na swoich przemyśleniach bo jeżeli chodzi o Język polski to one mnie często zawodzą, więc proszę o odpowiedź. Z góry dziękuje!

Awatar użytkownika
iluka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język polski

Re: Ciekawe lekcje Języka polskiego?

Postautor: iluka » 2012-11-11, 09:09

Gratuluję świetnego polonisty :!:
W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. Paulo Coelho

Wróć do „Kącik uczniowski”