Witam.
Mam taki problem. Mam 16 lat i jestem uczniem klasy 1 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Wybrałem ten zawód ponieważ nie interesowała mnie jakoś kuchnia, ale lubiłem coś samemu stworzyć. Oceny mam dobre z przedmiotów zawodowych.
Teraz jest problem. Od początku nie odpowiadały mi praktyki w tej szkole. A szczególnie to, że przy stole stoimy po 2 osoby. I tak co tydzień spotykamy się na tych praktykach (trwają 5godzin) i gotujemy jedną potrawę, która zajmuje około 2.5h i resztę godzin zmywamy naczynia, myjemy podłogę itp.
Problem jest w tym, że jestem nieśmiały, a w kuchni trzeba dynamiki (tu podaj, pozamiataj itp.). Cały czas ktoś się do mnie doczepia i wyśmiewa. Ze względu, że jestem osobą nieśmiałą wysłuchuję tych i znoszę to.
Teraz każdy dzień w tygodniu, w którym są praktyki są dla mnie męczarnią. Nie zniosę tak 4 lata tego towarzystwa. Cały czas wyśmiewanie itp. o nauczycielach nie wspomnę, że cały czas się czepiają jak coś za wolno robię.
Ale z jednej strony o oceny nie muszę się martwić bo mam dobre. I zawód też jako taki.
A teraz problem jest taki, że ostatnio korciło, abym się przeniósł do technikum informatycznego.
Jest taka możliwość, ale problem w tym, że nie wiem czy mnie to interesuje chociaż lubię spędzać czas na komputerze.
Boję się, że nie zdam egzaminu klasyfikacyjnego, a jeżeli już zdam to trudno będzie na praktykach z informatykii.
Ale za to towarzystwo jest bardzo dobrze bo chodzą tam moi przyjaciele.
I teraz problem i pozostają mi 2 rozwiązania..
1. Przetrzymać te praktyki (całe 4 lata być pozbawionym stresu), męczyć się na nich, słuchać wyśmiewów i złych komentarzy, ale nie martwić się o oceny i skonczyc taki troche interesujacy mnie zawod. Powtarzam troche bo lubie cos ugotowac, ale nie wiem czy bd tak chcial cale zycie.
czy
2. Przeniesc sie do technikum informatycznego, miec pełen luz, 4 lata z przyjemnością chodzić do szkoły, ale skonczyc taki troche nie interesujący mnie zawód (chociaż może mnie zainteresuje), i uczyc sie na egzamin klasyfikacyjny oraz nie wiadomo jak z ocenami..
Osobiście nie wiem co wybrać z jednej strony zacisnąć tyłek i skonczyć tam gdzie już jestem, ale męczyć się 4 lata i ledwo wytrzymywać czy przenieść się i z przyjemnością skonczyc, lecz nie wiem wlasnie jak to bedzie z nauka.. czy dam sobie rade.
Od siebie powiem tak, ze na zawodzie i tak nie za bardzo mi zalezy bo i tak prawdopodobnie nie bede przystepowal do egzaminu zawodowego.
Zaluje ze nie wybralem liceum, ale teraz juz nie chce zmieniac szkoly. Zalezy mi tylko na srednim, a zawod juz tylko zeby zaliczyc te przedmioty zawodowe.
A po szkole bd pracowal pewnie w innej branzy o ile mnie nie zainteresuje skonczony zawod.
Prosze o pomoc bo sam sobie nie radze z tym... Nie wiem co zrobic... Boje sie kolejnych praktyk, ale z jednej strony mam luz : //////