Powtarzanie klasy maturalnej

tu możesz porozmawiać z kolegami, zadać pytanie nauczycielom

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

pdt
Kto: uczeń
Przedmiot: WOS

Powtarzanie klasy maturalnej

Postautor: pdt » 2013-04-16, 19:07

Żeby było jak najkrócej i jak najdokładniej:

Chodzi o to, że jestem w III klasie LO i zdaję w tym roku rozszerzoną maturę z j. polskiego i z WOS-u, bo chciałem studiować prawo. Nie uczyłem się jednak niemal w ogóle (także z tych przedmiotów) przez te 3 lata, ale dopiero około 1,5 miesiąca temu po próbnej maturze z WOS-u, którą ledwo zdałem, uświadomiłem sobie jak wielkie mam braki. I chociaż od tego czasu próbuję jakoś wkuć cały ten materiał to wiem, że go już nie nadrobię.

Mogę wprawdzie z takim wynikiem szukać szczęścia na jakichś innych studiach, ale mimo wszystko marzę od zawsze o tym, żeby być adwokatem, tyle że jestem bez szans, by dostać się na prawo z tak miernym wynikiem jak 50%.

Myślałem więc, żeby nie podejmować byle jakich studiów, na których bym się tylko męczył, a ostatecznie i tak je przerwał, tylko powtórzyć tę klasę maturalną, jeśli to możliwe, nadrobić zaległości, przy okazji podciągnąć średnią (bo tym też nie mogę się teraz pochwalić), no i zdać tę maturę na porządny wynik, myślę min. 90%

Także pytanie jak w temacie - czy jest jakiś sposób, bym mógł powtórzyć tę klasę? Np. dzięki zgodzie dyrektora? A jeśli nie, to z ilu przedmiotów muszę być zagrożony/nieklasyfikowany (bo chyba wtedy tylko to by mi zostało), żeby nie przejść? (bo wiem, że można przejść warunkowo w przypadku 1 czy 2 jedynek...?).

khedira112

Re: Powtarzanie klasy maturalnej

Postautor: khedira112 » 2013-04-16, 19:11

Nietypowe pytanie xD Ale jeśli to Cię ucieszy - nawet z jedną oceną niedostateczną zostaniesz niedopuszczony do matury ponieważ aby przejść warunkowo z klasy do klasy przedmiot z którego dostałeś ocenę niedostateczną musi być kontynuowany w następnym roku szkolnym. Czyli w skrócie - 1 jedynka w 1 czy 2 klasie - idziesz dalej. 1 jedynka w 3 klasie - siedzisz.

Yoka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2013-04-16, 19:19

a nie prościej skońćzyć szkołe, zdać maturę, złożyć dokumenty na studia, a za rok, jeśli nie dostaniesz się na prawo, podejść i powtórzyć egzamin maturalny z historii/WOSu czy czego tam sobie będziesz życzył?

pdt
Przedmiot: WOS

Postautor: pdt » 2013-04-16, 19:57

Yoka pisze:a nie prościej skońćzyć szkołe, zdać maturę, złożyć dokumenty na studia, a za rok, jeśli nie dostaniesz się na prawo, podejść i powtórzyć egzamin maturalny z historii/WOSu czy czego tam sobie będziesz życzył?

Zapewne byłoby prościej, ale ja nie mogę z pewnych powodów pozwolić sobie na rok przerwy, a podejmowanie pierwszych lepszych studiów, by później i tak je przerwać po ewentualnie przyjęciu na prawo, a zarazem uczyć się na nich w miarę intensywnie, by mnie z tych studiów nie wydalono... lepiej już chyba "pomęczyć się" z materiałem z LO.

Poza tym, jest jeszcze kwestia świadectwa. Mimo że nie odgrywa ono rzekomo żadnej roli przy rekrutacji na daną uczelnię, a uwzględnia się tylko wyniki z matury z określonych przedmiotów, to warto pamiętać, że istnieje jeszcze możliwość, że będę miał taki sam wynik z tych matur, jak X osób, w każdym razie X za dużo, żeby przyjąć wszystkie na uczelnię. Wtedy to dojdzie do konkursu świadectw, w którym ja nie mam szans z moją mierną na tle tych "ambitniejszych" abiturientów średnią, która nie wynosi nawet 4,0. Wówczas nawet tak wysoki wynik z matury nie będzie miał znaczenia. A zostając w III klasie, chociaż tę średnią podciągnę i będę się czuł bardziej bezpieczny o swoją przyszłość. Lepiej chyba dmuchać na zimne?

Zresztą jakiego wyboru bym nie dokonał, zawsze to będzie rok stracony. Ale, jak już wspomniałem, lepiej chyba ten rok stracić na powtarzaniu klasy niż na nicnierobieniu czy podejmowania pierwszych lepszych studiów, z którymi nie chcę wiązać swej przyszłości.

Awatar użytkownika
haLayla
Przedmiot: Inne

Postautor: haLayla » 2013-04-16, 23:08

To złóż na administrację albo politologię, tam wyciągnij średnią i po pierwszym roku możesz się przenieść. Tylko przeczytaj dokładnie program studiów, bo mogą tam być ograniczenia co do wysokości średniej.
<3

Yoka
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Postautor: Yoka » 2013-04-16, 23:54

ale będziesz powtarzał wszystkie przedmioty, a nie tylko te co Cię interesują i wcale nie masz gwarancji, że zdasz lepiej. A rok i tak stracony i to jeszcze bardziej i pomyśl jak to źle wygląda, że powtarzasz klasę w średniej szkole. Nikt nie wpadnie, że celowo, tylko, ześ....

Lepiej pójść na studia powiązane.

Wróć do „Kącik uczniowski”