Postaram się przedstawić mój problem.
Od I klasy sp do I klasy gimnazjum (włącznie) moim językiem obcym wiodącym i jedynym był język angielski. Klasa, do której chodziłam przez pierwszy rok gimnazjum została rozwiązana (dużo osób nie zdało) i porozrzucali nas po innych klasach. Ja trafiłam do klasy z wiodącym językiem niemieckim. Nigdy nie uczyłam się tego języka, a osoby, które były w tej klasie, uczyły się niemieckiego od I klasy sp i na takim poziomie też były prowadzone lekcje. Nauczycielka wiedziala o mojej sytuacji, ale przecież nie mogła dla jednej osoby zmienić materiału i mimo, iż umiałam niewiele, na koniec miałam dwójkę. Teraz idę do trzeciej klasy i pojawia się problem. Język obcy wiodący jest przedmiotem rekrutacyjnym do Liceum, za dwójkę jest 0 pkt, a poza tym, taka ocena mnie nie usatysfakcjonowuje. Wiosną, razem z egzaminem humanistycznym i matematyczno- przyrodniczym będę pisać egzamin z języka obcego wiodącego, wiem, że mojemu rocznikowi ten egzamin jeszcze się nie wlicza do pkt rekrutacyjnych, ale mimo to, chciałabym wypaść dobrze. Klasa w której jestem teraz, uczy się języka angielskiego od I klasy Gimnazjum.
Teraz pojawiają się pytania:
Co, kiedy i czy w ogóle mogę coś zrobić, aby móc pisać egzamin z angielskiego oraz co zrobić, aby przedmiotem rekrutacyjnym był angielski i z niego ocenę przeliczyć na pkt rek a nie z niemieckiego i czy jest taka opcja aby do Liceum wybrać język wiodący angielski?
Z góry dziękuję za odpowiedzi